Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spokojné so žrebom ME. Slovenky dostali hrateľnú skupinu

Slovenské volejbalistky sa na tohtoročných majstrovstvách Európy predstavia v C-skupine. V Zadare sa stretnú s domácimi Chorvátkami, Taliankami, Bieloruskami, Maďarkami a Švajčiarkami. Rozhodol o tom štvrtkový žreb v Belehrade.

20.05.2021 21:42
SR Čierna Hora Volejbal Ženy ME2021... Foto: ,
Volejbalisti Slovenska sa predstavia na ME v C-skupine.
debata

Šampionát, ktorý sa začne 14. augusta a potrvá do 4. septembra, sa po dvoch rokoch opäť uskutoční v štyroch krajinách a s 24 účastníkmi.

Okrem Chorvátska v Srbsku, Bulharsku a Rumunsku. Do osemfinále preniknú z každej skupiny štyri najlepšie družstvá, Slovenky v prípade postupu čaká sťahovanie do Belehradu a v osemfinále súper z A-skupiny.

Informoval o tom web Slovenskej volejbalovej federácie svf.sk.

Každý z hostiteľov ME si pred žrebom mohol vybrať do skupiny jeden tím, Chorvátsko si zvolilo Taliansko. Zostávajúcich 16 účastníkov rozdelili do štyroch košov podľa umiestnenia v rebríčku CEV, Slovenky išli do osudia z druhého koša.

Slovenské volejbalistky sa na ME predstavia piatykrát v ére samostatnosti (2003, 2007, 2009, 2019, 2021), v kvalifikačnej skupine bez prehry nechali za sebou Fínky, Čiernohorky a Kosovčanky.

Pred dvoma rokmi dosiahli zverenky Marca Fenoglia na domácom šampionáte v Bratislave historický úspech postupom do osemfinále a v konečnom poradí obsadili 12. miesto.

Reakcie na žreb

Marco Fenoglio, tréner SR: „So žrebom som veľmi spokojný, je to hrateľná skupina. Vyhli sme sa viacerým silným súperom a keď budeme v kompletnom zložení, tak máme šancu rovnako ako pred dvoma rokmi postúpiť do osemfinále, čo bude naším cieľom. Teším sa opäť na súboj s mojím rodným Talianskom, ktoré patrí k najlepším tímom na svete. Určite sa dá hrať aj s domácim Chorvátskom. Bielorusko a Švajčiarsko sme zdolali na EuroVolley 2019 v Bratislave a Maďarsko je kvalitný tím, ale veríme si na ne. Máme šancu dosiahnuť výborný výsledok, budúcnosť je v našich rukách.“

Barbora Koseková, nahrávačka a kapitánka SR: „Myslím si, že môžeme byť so žrebom naozaj spokojné. Priala som si, aby sme išli do Chorvátska, čo nám vyšlo. Keď vyžrebovali do skupín tretie tímy, želala som si, aby nám vyšla práve táto skupina, ktorá je jedna z najprijateľnej­ších. Poznáme prakticky všetkých súperov, s tromi sme si zahrali na domácom šampionáte a s Maďarkami a Chorvátkami sme sa predvlani stretli v príprave. Som rada, že nám vyšli Maďarky a Chorvátky, počas minulých sezón som s viacerými pôsobila na klubovej úrovni a teším sa, že sa opäť stretneme. Favoritkami budú Talianky a Chorvátky, ale verím, že aj s Chorvátkami môžeme hrať dobrý volejbal rovnako ako s Bieloruskami, Maďarkami a Švajčiarkami. Zo skupiny sa tešíme a verím, že v nej budeme úspešné.“

Nikola Radosová, smečiarka SR: „So skupinou som veľmi spokojná. Už pred žrebom som si priala ísť hrať do Chorvátska a ako postupne pribúdali tímy, zdalo sa, že táto skupina je prijateľná. Keď nás do nej vyžrebovali, všetci sme sa veľmi potešili. Cieľ bude určite postup zo skupiny, myslím si, že máme dobré šance a navyše sa tešíme z toho, že hráme v peknom meste Zadare. Poznám dievčatá z Maďarska, Švajčiarsko a Bielorusko poznáme z domáceho šampionátu a proti Taliankam sme tiež už mali tú česť hrať. Domáce Chorvátky budú tiež určite silné a patriť k favoritom, ale myslím si, že si na ne môžeme veriť a pokúsime sa uhrať dobré výsledky.“

Karin Palgutová, smečiarka SR: „Žreb sme sledovali v napätí a s očakávaním. Myslím si, že môžeme byť veľmi spokojné, pretože sme dostali veľa tímov, ktoré sú hrateľné a s ktorými môžeme vyhrať a zahrať dobrý volejbal. Tešiť nás môže aj to, že budeme hrať vo veľmi príjemnej destinácii v Zadare. Skupinu hodnotím veľmi pozitívne. Verím, že dokážeme zopakovať minimálne výsledok z domáceho šampionátu.“

Žreb základných skupín ME žien 2021 (18. augusta-4. septembra)

A-skupina (Belehrad/Srb.): Srbsko, Azerbajdžan, Rusko, Belgicko, Francúzsko, Bosna a Hercegovina

B-skupina (Plovdiv/Bul.): Bulharsko, Poľsko, Nemecko, Španielsko, Česko, Grécko

C-skupina (Zadar/Chor.): Chorvátsko, Taliansko, Bielorusko, SLOVENSKO, Maďarsko, Švajčiarsko

D-skupina (Kluž/Rum.): Rumunsko, Turecko, Holandsko, Ukrajina, Fínsko, Švédsko

Rámcový program turnaja

  • 18.-26. augusta: základné skupiny (Belehrad, Plovdiv, Zadar, Kluž)
  • 28.-30. augusuta: osemfinále (Belehrad, Plovdiv)
  • 31. augusta-1. septembra: štvrťfinále (Belehrad, Plovdiv)
  • 3. septembra: semifinále (Belehrad)
  • 4. septembra: finále, zápas o 3. miesto (Belehrad)
debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Marco Fenoglio #ME 2021 vo volejbale