Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Paráda v Nitre. Volejbalisti začali boje o ME bez straty setu

Slovenskí volejbalisti zvíťazili vo štvrtkovom úvodnom zápase kvalifikácie majstrovstiev Európy 2021 nad Švajčiarskom 3:0.

06.05.2021 17:41 , aktualizované: 19:16
Peter Michalovič Foto: ,
Smeč Petra Michaloviča v zápase proti Švajčiarsku.
debata

V nitrianskej hale na Klokočine ich v E-skupine ešte čakajú Rumunsko (piatok, 17.00) a Albánsko (sobota, 20.30).

Dvakrát preloženú kvalifikáciu odštartovali Slováci proti Švajčiarsku, s ktorým to bol historicky prvý vzájomný duel. A do prvého z dvoch turnajov vstúpili domáci správnou nohou. V súboji využili výškovú prevahu a hoci im súper vedel spôsobiť problémy, nedovolili mu napokon uhrať ani set.

Kvalifikácia ME 2021, E-skupina:

Slovensko – Švajčiarsko 3:0 (22, 21, 23)
Rozhodovali: Adler (Maď.) a Krtička (ČR), bez divákov
Slovensko: Kriško 9, Krajčovič 6, Michalovič 16, Ihnát 12, Ondrovič 9, Zaťko 4, libero Ľ. Nemec (P. Porubský 0, Gavenda 3)
Švajčiarsko: Djokic 15, Brändli 5, Weisigk 10, L. Ulrich 14, Ehrat 2, Giger 0, libero Fischer (Harksen 0, Köpfli 0, Von Burg 3, Zerika 0)

Ďalší program SR počas prvého turnaja v Nitre:
piatok 7. mája: Slovensko – Rumunsko (17.00) – LIVE v RTVS (Dvojka)
sobota 8. mája: Albánsko – Slovensko (20.30) – LIVE v RTVS (Dvojka)

V úvode sa tímy doťahovali bod po bode, potom však zverenci trénera Mareka Kardoša získali pri podaní Michaloviča šesť bodov v sérii (9:9, 15:9) a neskôr náskok ešte zveľadili (20:12). Švajčiari pred koncovkou manko mierne skresali (20:16), ale slovenskí volejbalisti si vybojovali päť setbalov a štvrtý premenili (25:22).

Od začiatku druhého setu si Slováci udržiavali mierny náskok (6:3, 11:8), opierali sa o kvalitný servis, bloky aj Michalovičove body. Neskôr viedli aj 14:10 a 19:14, hostia sa pred záverom opäť priblížili (20:18), ale Slováci hneď odpovedali (22:18) a v koncovke využili druhý setbal (25:21).

Prvé víťazstvo je doma! #FandimeVolejbalu #ChlapiDoToho #EuroVolleyM

Uverejnil používateľ Slovenská volejbalová federácia Štvrtok 6. mája 2021

Tretí set mal od úvodu vyrovnaný priebeh. Za stavu 10:10 poslal tréner Kardoš na palubovku Porubského s Gavendom, Zaťko s Michalovičom sa vrátili za stavu 14:16. Švajčiari viedli po ese Von Burga pred koncovkou o tri body (19:16), ale Slováci hneď vyrovnali (19:19), po ese Michaloviča získali brejk (22:20) a v závere premenili druhý mečbal zásluhou Kriška (25:23).

Druhý turnaj sa uskutoční od 14. do 16. mája v rumunskej Ploješti. Na ME do Poľska, Česka, Estónska a Fínska (1. až 19. septembra) postúpia víťaz skupiny a päť zo siedmich tímov z druhých priečok. Slovenskí volejbalisti budú bojovať celkovo o jedenástu účasť na európskom šampionáte a ôsmu za sebou.

Hlasy (zdroj: www.svf.sk):

Marek Kardoš, tréner SR: „Veľmi ma teší víťazstvo 3:0. Hra bola trochu rozháraná, mali sme akoby zviazané ruky. Čakali sme na chyby súpera, musíme však brániť v poli oveľa lepšie, spadlo nám veľmi veľa lôpt. Švajčiari sú šikovní a rýchli, nechali sme ich rozohrať sa a sťažili nám to. Protiútok bol však veľmi dobrý, side-out takisto, to nás držalo nad súperom. Rumunsko je veľmi kvalitný tím, veľmi dobre takticky pripravený. Dnes sme mali ešte veľké rezervy, takže verím, že zajtra to bude oveľa lepšie.“

Mario Motta, tréner Švajčiarska: „Samozrejme, po prehre 0:3 nemôžem byť spokojný. Myslím si však, že sme odohrali dobrý zápas na side-oute, v každom sete sme bojovali. V prvom a druhom sete nám chýbala stabilita výkonu, proti tímu ako Slovensko to nestačí, gratulujem mu k víťazstvu. V našej hre som však videl pozitívne veci a verím, že máme na čom stavať pred ďalšími zápasmi.“

Tomáš Kriško, smečiar a kapitán SR: "Výsledok setov je pomerne tesný, ale myslím si, že sme v zápase mali navrch. V treťom sete sme mierne prehrávali, ale verili sme si, že to v koncovke otočíme a podarilo sa nám to.

Spravili sme ešte chyby z nezohratosti, bolo to trochu kostrbaté, ale napokon, ukázali sme aj kvalitu a zvíťazili 3:0. Zajtra chceme s Rumunskom vyhrať, najlepšie za tri body, dôležité však bude akékoľvek víťazstvo, keďže je to súper, s ktorým by sme sa mali pobiť o prvé miesto. Musíme však hrať zodpovednejšie a koncentrovanejšie."

Peter Michalovič, univerzál SR: "Z našej strany to bolo trochu upracované víťazstvo, verím však, že to bol len prvý zápas a zajtra to proti Rumunom rozbalíme. Treba však uznať aj kvality súpera, Švajčiari nehrali zle.

Búšili do servisu, najmä v treťom sete, nám trochu chýbal tlak na podaní. Dobre sme však útočili, aj z ťažších situácií, na tom môžeme stavať. Rumunsko bude ešte kvalitnejší súper, z Francúzska poznám ich smečiara, ktorý s Cannes získal titul. Určite budú veľmi nepríjemní, musíme sa na nich naozaj dobre pripraviť."

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí volejbalisti #švajčiarski volejbalisti