Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škandál v Česku. Američan vrazil súperovi päsťou, ožila aj téma Kamara

Niet pochýb, že najskloňovanejším menom v najvyššej českej basketbalovej súťaži je momentálne Thomas Dunans.

27.04.2021 21:34
Basketbal, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (23)

Americký univerzál Pardubíc sa na konci druhej štvrtiny pondelkového štvrťfinálového zápasu na palubovke Kolína postaral o škandalózny moment.

Počas prerušenej hry udrel domáceho Davida Pekárka päsťou do tváre. Rozhodcovia ho ihneď vylúčili. Prípad mala v rukách disciplinárka, ktorá v utorok večer hráčovi udelila stopku na štyri zápasy a pokutu 7500 českých korún s náhradou nákladov vo výške 2000 korún.

Podľa stanov tamojšej Asociácie ligových klubov ide o maximálny možný trest za prehrešok tohto druhu.

Hrozí mu aj trest od zamestnávateľa.

Ako informuje Sport.cz, incidentu v prerušenej hre predchádzal súboj pod pardubickým košom, pod ktorým útočiaci hráč postavil clonu a Američana podľa vlastných slov nechtiac trafil.

Rozhodcovia faul neodpískali, to, že sa Pekárek neprevinil, potvrdili aj komentátori. Dunans skončil na palubovke a zakrátko prišiel jeho skrat:

„To, čo urobil Dunans, bolo posledné, čo som čakal. Bol som v šoku, vôbec som nečakal, že by sa niečo také mohlo stať,“ cituje uvedený zdroj Pekárka, ktorý si želá, aby si už jeho súper v tejto sezóne nezahral.

K situácii sa v utorok predpoludním vyjadril aj Dunansov klub.

"Klub BK JIS Pardubice sa vymedzuje voči nešportovému správaniu hráča Thomasa Dunansa. Thomasova reakcia bola úplne neprijateľná a úplne v rozpore so všetkými zásadami fair play, ktoré klub vyznáva a ktorých sa chce za všetkých okolností držať.

Za celý incident sa ospravedlňujeme hráčovi Davidovi Pekárkovi, celému kolínskemu klubu i všetkým basketbalovým priaznivcom," uviedol športový riaditeľ pardubického celku Radek Nečas.

Vyjádření klubu k situaci ze závěru prvního poločasu pondělního čtvrtfinálového utkání play-off mezi BC Geosan Kolín a...

Uverejnil používateľ BK Pardubice Utorok 27. apríla 2021

Ako dodal, klub bude situáciu interne riešiť podľa vlastného disciplinárneho poriadku nad rámec rozhodnutia disciplinárnej komisie.

„Trafil ma lakťom do úst,“ obhajoval sa Dunans na instagrame, kde v príspevkoch viditeľných 24 hodín zverejnil aj rasistické urážky, ktoré dostal.

„Dúfam, že tvoja rodina zomrie. Si čierna retardovaná opica. Padaj späť, odkiaľ si prišiel,“ prečítal si okrem iného.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa TJ Dunans (@tj_showtime4)

Podľa Sport.cz niektorí fanúšikovia ešte pred verdiktom hovorili o precedense s napadnutím futbalistu Slavie Ondřeja Kúdelu hráčom Glasgowa Rangers Glenom Kamarom.

„Bojím sa, aby Pekárek nestihol pri tej clone nejakú poznámku k Dunansovi a vo finále Dunans nehral hneď ďalší zápas, akoby sa nechumelilo,“ uviedol jeden z fanúšikov.

Pri incidente vylúčili aj domáceho kapitána Adama Číža, ktorý vybehol na palubovku z lavičky. Pardubice napokon prišli o vedenie a prehrali 95:103, Kolín vedie v sérii 2:0.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Thomas Dunans #BK JIS Pardubice