Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci padli s Islandom. Rozhodne priamy súboj s domácimi

Slovenskí basketbalisti prehrali vo štvrtkovom dueli B-skupiny predkvalifikácie MS 2023 v kosovskej Prištine s Islandom 79:94. Rozhodujúci zápas v boji o postup do ďalšej fázy ich čaká v sobotu proti domácemu Kosovu.

18.02.2021 18:07 , aktualizované: 19:52
BASKETBAL: Slovensko - Cyprus Foto: ,
Vladimír Brodziansky.
debata

Zverenci trénera Žana Tabaka majú zatiaľ na konte dve výhry a tri prehry. Island si s bilanciou 4–1 už zabezpečil postup do 2. kola predkvalifikácie, kam sa prebojujú tímy na prvých dvoch miestach v skupine.

Predkvalifikácia MS 2023 – B-skupina:

Slovensko – Island 79:94 (39:43)
zostava a body Slovenska: Brodziansky 25, Ihring 19, Abrhám 10, Krajčovič 8, Pavelka 2 (Juríček 8, Musil 3, Körner a Rožánek po 2, Baldovský, Fusek a Majerčák 0) – najviac bodov Islandu: Gudmundsson 29, Hlinason 17, Fridriksson 16
TH: 32/16 – 20/16, fauly: 23 – 30, trojky: 9 – 14, štvrtiny: 20:20, 19:23, 16:36, 24:15, rozhodovali: Ovinov (Rus.), Sakaci (Tur.), Baloun (ČR), bez divákov.

Kosovo – Luxembursko 89:99 (46:55)

Na začiatku bolo na oboch stranách vidieť miernu nervozitu, ale tá postupne opadla. Slováci boli v úvode aktívnejší, vybudovali si takmer okamžite vedenie 8:2. Island však výrazne nezaostával, postupne zmazal manko. Tímy si vymieňali menší náskok, prvá štvrtina sa napokon skončila za nerozhodného stavomu 20:20.

Aj do druhej časti vstúpil slovenský tím lepšie, siedmimi bodmi v rade sa opäť mierne odpútal od Islandu. Zverencom trénera Tabaka sa dlho darilo eliminovať silné zbrane súpera, k tomu sa pridala aj dobrá defenzíva.

Lenže so záverom prvého polčasu prišlo množstvo nevynútených chýb a nedisciplinovanosť, čo sa odzrkadlilo aj na polčasovom stave. Do kabín išli Slováci za nepriaznivého stavu 39:43.

Island rozhodol o svojom triumfe v tretej štvrtine, od začiatku spustil trojkovú a ofenzívnu kanonádu, na ktorú slovenská strana nemala odpoveď. Nepomáhali ani oddychové časy, najskôr narástlo manko do dvojcifernej hodnoty, neskôr sa dostalo aj cez 20-bodovú hranicu.

Chorvátsky tréner slovenských basketbalistov... Foto: TASR, Michal Svítok
Žan Tabak Chorvátsky tréner slovenských basketbalistov Žan Tabak.

Herný koncept Slovákov sa rozpadol, pred záverečnou časťou prehrával vysoko 55:79. Štvrtá štvrtina tak už podľa očakávania zvrat nepriniesla, priestor dostali menej vyťažovaní hráči a na konci sa mohol Island radovať z vybojovania postupovej miestenky do ďalšej fázy predkvalifikácie. Slovákov čaká rozhodujúca bitka o druhé miesto v sobotu s Kosovom.

Žan Tabak, tréner Slovenska: „Ako som hovoril už pred zápasom, toto je líder skupiny. Má viacero hráčov so skúsenosťami z tohto levelu. Môj pocit je, že najväčší rozdiel bol po fyzickej stránke. V prvých dvoch štvrtinách sme sa držali. Hrali sme dobre, hoci mohli sme aj lepšie. V tretej časti to vyzeralo ako keby juniori hrali proti dospelým.“

Vladimír Brodziansky, pivot Slovenska: „Tento zápas sme nezvládli. Ušli nám v tretej štvrtine. Hrali fyzickejšie. Nesmieme vešať hlavy, musíme ísť do ďalšieho zápasu a viac-menej tam sa rozhodne o postupe. Ideme doňho s tým, že chceme vyhrať.“

Mário Ihring, rozohrávač Slovenska: "Myslím, že sme začali dobre. Prvé dve štvrtiny sme s nimi hrali vyrovnaný zápas. Hrali sme fyzicky, hrali sme agresívne. Vedeli sme sa nájsť v útoku. Boli tam nejaké chyby, ale nejako nás to nepoložilo.

Tretia štvrtina však rozhodla. Nepadli nám žiadne trojky a oni nás potlačili. Nevedeli sme na to odpovedať, ani fyzicky. Dali nám veľa trojok, a tak sa potom zápas len dohrával."

David Abrhám, krídelník Slovenska: „V prvom polčase sme hrali veľmi dobre. V tretej časti Islanďania začali hrať ozaj agresívne, dali nejaké strely, kým my sme nedali.

Utvorili si náskok. Veľký problém bol, že sme im, rovnako ako na Islande, dovolili veľa útočných doskokov. Dali z toho veľa bodov."

1. Island 5 4 1 431:371 8
2. SLOVENSKO 5 2 3 390:386 7
3. Luxembursko 5 2 3 397:409 7
4. Kosovo 5 2 3 382:434 7

Zostávajúci program B-skupiny /Priština /:

štvrtok 18. februára:
19.00 Kosovo – Luxembursko

sobota 20. februára:
16.00 Luxembursko – Island
19.00 Kosovo – Slovensko

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí basketbalisti #islandskí basketbalisti