Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto z koho. Chárov kamarát čelí supertalentu

Inaugurácia prezidenta? Priebeh vakcinácie proti koronavírusu? Nie, najsledovanejšou udalosťou v USA bude opäť ikonický Super Bowl.

07.02.2021 06:47
Super Bowl Foto: ,
Fanúšička Kansasu sa fotí s podobizňami najväčších hviezd pri štadióne, kde sa uskutoční Super Bowl.
debata
Šesťnásobný šampión Tom Brady (vpravo) vyzve v... Foto: SITA/AP, Jason Behnken
Tom Brady, Patrick Mahomes Šesťnásobný šampión Tom Brady (vpravo) vyzve v Super Bowle svojho predpovedaného nástupcu Patricka Mahomesa.

Finále Ligy amerického futbalu (NFL) v noci z nedele na pondelok obstarajú Tampa Bay Buccaneers a obhajcovia trofeje Kansas City Chiefs.

Leitmotív zápasu je jasný – v generačnom súboji rozohrávačov vyzve šesťnásobný šampión Tom Brady svojho predpovedaného nástupcu Patricka Mahomesa.

Tampa ako prvá doma

Super Bowl už dávno nie je len o športe. Ide o kultúrnu, spoločenskú a v neposlednom rade ekonomicky veľmi zaujímavú akciu. Najvýznamnejší marketéri z krajiny sa snažia ohúriť potenciálnych zákazníkov i konkurenciu výtvormi v oblasti reklamy.

Tridsaťsekundový šot v televízii sa predáva za päť miliónov dolárov. Hoci v USA stále platia prísne pandemické opatrenia, organizátori pustia do hľadiska 30-tisíc fanúšikov.

Finálová účasť Kansasu nie je prekvapením. Chiefs po vlaňajšom úspechu podpísali s Mahomesom jeden z najlukratív­nejších kontraktov v histórii profesionálnych športov. Za desať sezón zarobí astronomických 503 miliónov dolárov!

Fanúšikovia Kansasu neďaleko štadióna v Tampe,... Foto: SITA/AP, Charlie Riedel
Kansas, Tampa Bay Fanúšikovia Kansasu neďaleko štadióna v Tampe, ktorý hostí Super Bowl.

Opačná nálada vládla v Tampe. Predchádzajúca sezóna bola dvanásta za sebou, keď klub nepostúpil do play off. Fanúšikovia i sponzori už nad ňou lámali palicu. Buccaneers sa však podaril husársky kúsok.

Využili Bradyho nepohodu v New England a hrajúcu legendu zlanárili na Floridu. Hviezdne meno sa ihneď stalo magnetom pre hráčov, zmluvy podpísali aj elitný wide receiver Antonio Brown či Bradyho dvorný tight end Rob Gronkowski.

"Tampa vlani ani netušila, čo sa bude diať o rok. Šikovnými ťahmi vedenia však dotiahla Bradyho, Gronkowského, Browna a poskladala tím, ktorý dokázal, že je možné hrať Super Bowl na domácom ihrisku.

To sa ešte nikomu nepodarilo. Dodávam, že miesto konania finále NFL sa určuje niekoľko rokov dopredu," vysvetľuje Stanislav Gašparovič, bývalý hráč a v súčasnosti asistent trénera v najúspešnejšom slovenskom klube Bratislava Monarchs.

Pán prsteňov

Hoci quarterback je v americkom futbale kľúčový post, na ihrisku počas zápasu stojí proti sebe 45 hráčov.

Fanúšička Kansasu sa fotí s podobizňami... Foto: SITA/AP, Charlie Riedel
Super Bowl Fanúšička Kansasu sa fotí s podobizňami najväčších hviezd pri štadióne, kde sa uskutoční Super Bowl.

"Hlavnú pozornosť bezpochyby púta duel medzi Bradym a Mahomesom. Avšak súbojov na ihrisku bude omnoho viac. Netreba zabúdať na nepísané pravidlo, že titulové zápasy vyhráva obrana. Zaujímavý bude aj stret trénerov Andyho Reida a Bruca Ariansa.

Americký futbal sú ľudské šachy. Taktika a stratégia spoločne s atletickými výkonmi a schopnosťou každého hráča realizovať úlohy na ihrisku častokrát zdolajú aj papierovo silnejšieho súpera," pokračuje Gašparovič.

Už 43-ročného Bradyho viacerí považujú za najlepšieho hráča histórie. V nedeľu sa predstaví v jubilejnom desiatom finále v kariére, pričom žiaden iný hráč nebojoval o trofej Vinca Lombardiho viac ako šesťkrát.

Pred draftom v roku 2000 povedal majiteľovi Patriots Robertovi Kraftovi, že ak si ho vyberie, nebude ľutovať. Výsledok? Šesť prsteňov šampióna a v nedeľu hrá o ďalší. Je povestný pedantným prístupom k tréningu a rehabilitácii. Zároveň má špeciálne metódy cvičenia a upravenú stravu.

Že vám to niekoho pripomína? Ak myslíte na Zdena Cháru, trafili ste. Oboch veteránov spája nielen podobný športový osud, ale aj dlhoročné priateľstvo.

Bývalý klub slovenského hokejistu Boston Bruins a Bradyho expôsobisko New England Patriots sú prominentné športové značky štátu Massachusetts. Obe legendy sa niekoľkokrát stretli osobne a vzájomnú podporu si prejavujú aj na sociálnych sieťach.

Bradyho sa pokúsi zatieniť o 18 rokov mladší Mahomes. V minuloročnom finále dotiahol Kansas k triumfu fenomenálnym výkonom v záverečnej štvrtine, ktorú Chiefs najmä po jeho prihrávkach vyhrali 21:0 (celý zápas 31:20).

„Mahomes je na začiatku kariéry, všetko má pred sebou. V porovnaní s Bradym je atletickejší, má nepredvídateľné prihrávky a trochu iný štýl ako klasický quarterback. Zároveň ho vo vrecku tlačí megakontrakt, takže potrebuje dokázať, že si ho zaslúži,“ mieni Gašparovič.

Výchova talentov

Monarchs, ktorí tento rok oslávia 25. výročie vzniku klubu, si pozrú Super Bowl v televízii a americkým kolegom môžu len závidieť. Domáca sezóna je prerušená pre pandémiu a jej pokračovanie v nedohľadne.

Týka sa to aj mládeže, ktorú Bratislavčania vedú v prípravke Golden Kids.

"Z detí treba robiť hrdinov. U nás sa môžu rozvíjať pomocou atletiky, silového či koordinačného tréningu. Nezaručíme, že z mladého záujemcu sa stane špičkový hráč amerického futbalu.

Ale aj z bacuľatého dieťaťa vieme urobiť aspoň priemerného športovca – ak to sám chce a niečo pre to urobí. Covid škodí celej spoločnosti, nielen športu. Napriek tomu verím, že sa čoskoro uvidíme na tréningoch a zápasoch Monarchs či Golden Kids," želá si Gašparovič.

debata chyba
Viac na túto tému: #Super Bowl #Tom Brady #Kansas City Chiefs #Tampa Bay Buccaneers #Patrick Mahomes