Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci sa v príprave na ME trápia, odohrali len zápas

V komplikovaných podmienkach pandémie pokračuje príprava majstrovstiev Európy 2022 v hádzanej mužov. Podujatie sa uskutoční na Slovensku a v Maďarsku.

13.01.2021 17:27
Foto1 TK 13 1 2021 Foto:
Stredajšia tlačová konferencia sa uskutočnila online formou.
debata

V stredu zostal presne rok do otváracieho zápasu šampionátu.

"Právo spoluorganizovať šampionát sme získali v júni 2018, keď ešte nik netušil, že celý svet sa dostane do situácie, ktorá stále pretrváva. Organizácia ME sa nesie v inom duchu, ako sme plánovali.

Nie je to ľahké, ale máme skúsených organizátorov. Ideme podľa plánu, ale problémom je, že sme nemohli spustiť naše podporné projekty – školské turnaje či akcie v oblasti cestovného ruchu," pripomína šéf Slovenského zväzu hádzanej Jaroslav Holeša.

Na Slovensku sa uskutočnia zápasy v troch skupinách. Jedna v košickej Steel Aréne a predstavia sa v nej aj slovenskí reprezentanti. Dve budú na bratislavskom zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Ďalšie zápasy naplánovali v Budapešti, Debrecíne a Szegede.

Príprava prebieha od marca minulého roku. Organizátorov vedie Igor Nemeček, ktorý má bohaté skúsenosti s prípravou dvoch svetových šampionátov v hokeji.

„Od minulého leta sa naša práca zintenzívnila. Pre nás boli dôležité zápasy v Euro Cupe, v ktorých sa Slováci stretnú so Španielskom, Maďarskom a Chorvátskom. Mali sa uskutočniť v novembri, ale na poslednú chvíľu ich zrušili. Ich termín sa posunul, pre nás sú dôležité, chceme si vyskúšať organizáciu v halách, kde sa budú hrať aj zápasy ME,“ zdôraznil Nemeček.

Jeden z 12 zápasov

Komplikovaná je športová príprava Slovákov, ktorí nemusia hrať kvalifikáciu.

„Mali sme pripravený dvojročný program prípravy tímu, ale hneď na začiatku zostal vinou koronavírusu v troskách. Do dnešného dňa sme mali odohrať dvanásť zápasov s mužstvami zo svetovej špičky, uskutočnil sa jediný. Z dvadsiatich hráčov už dvanásť prekonalo ochorenie COVID-19, teraz majú problémy piati. Veľmi ťažko sa skladá tím,“ pokračoval Holeša.

Aj tréner Peter Kukučka sa vyrovnával s touto chorobou. V stredu sa začala ďalšia etapa prípravy a budú mu chýbať opäť viacerí hráči.

"Od januárového trojbloku som si veľa sľuboval, ale ten sa nám rozsypal, teraz nás čaká jeho posledná časť. Prídu aj hráči, ktorí prekonali ochorenie. Uvidíme, ako na tom budú, nemáme s tým zatiaľ skúsenosti, bude to všetko zrejme veľmi individuálne.

Po niekoľkých tréningoch sa 21. presunieme do Györu na zápasy s maďarským výberom do 21 rokov. Potom sa stretneme v marci a mali by sme odohrať tri stretnutia – doma proti Španielom a doma i vonku s Maďarskom. Verím, že o ne neprídeme, potrebujeme čo najviac takých zápasov so silnými súpermi," vraví.

Tréner i organizátori veria, že duely ME budú môcť v hľadisku sledovať aj diváci.

„Pre nás je zisk z predaja vstupeniek jediným príjmom. Vstupenky začneme predávať na zápasy našich hádzanárov od 1. februára,“ informoval Nemeček. V jednej z bratislavských skupín by mali byť Nemci, v druhej Česi, ale tí ešte neodohrali ani jeden kvalifikačný zápas. O zložení skupín rozhodne žreb v máji.

V stredu sa začali MS v Egypte bez divákov. Domáce orgány síce povolili zaplniť časť hľadiska, ale z bezpečnostných dôvodov nesúhlasili mužstvá. Do dejiska nemohli odcestovať Česi, v ich tíme sa objavilo viacero prípadov nákazy koronavírusom. Účasť z rovnakých dôvodov odriekol aj tím USA.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hádzaná #Igor Nemeček #ME 2022