Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Karanténa? Sledoval som Giro a skvelého Sagana

S národným tímom dosiahol na lanských ME historický výsledok. Slovenky pod jeho vedením postúpili do osemfinále a preto nikoho neprekvapilo, keď sa Marco Fenoglio (50) a vedenie volejbalovej federácie dohodli na pokračovaní spolupráce.

31.10.2020 05:00
Fenoglio voejbal Foto:
Marco Fenoglio na klubovej úrovni pôsobí v tíme Bust Arsizio Volley.
debata

Plány reprezentácie na rok 2020 však zhatila pandémia.

„Každý sa musí správať maximálne zodpovedne. Koronu treba brať vážne. Viem, o čom hovorím, počet nakazených opäť stúpa aj u nás,“ vraví taliansky kouč, ktorý na klubovej úrovni pôsobí v tíme Busto Arsizio Volley.

Aká situácia vládne v Taliansku?

Podobná, ako vo väčšine krajín v Európe či vo svete. Vláda tento týždeň prijala opatrenia, podľa ktorých väčšina prevádzok funguje do 18.00. Telocvične, kiná či plavecké bazény sú zatvorené, platí zákaz zhromažďovania sa. Uvedomujeme si, že musíme dodržiavať nariadenia, pretože aj u nás sa stav zhoršuje.

Čo to znamená pre šport?

Profesionáli môžu pokračovať v činnosti. Športovci, tréneri a realizačné tímy sa pravidelne podrobujú testom. Máme šťastie, že môžeme vykonávať našu prácu, ale nie je to jednoduché. Deň čo deň pribúdajú infikovaní aj medzi športovcami. Mužstvá putujú do karantény, ligy odkladajú zápasy. Samozrejme, halové športy sa aj v Taliansku hrajú bez divákov.

Už ste si zvykli na prázdne tribúny?

Nemáme na výber. Predovšetkým sme radi, že vôbec hráme. Sme profesionáli, musíme sa prispôsobiť situácii. Každý športovec radšej súťaží pred fanúšikmi, ktorí ho vedia vyburcovať k lepším výkonom. V momentálnej dobe to nie je možné a môžeme len dúfať, že časom sa okolnosti zmenia.

Osobný súboj s koronou ste vyhrali. Bolo to náročné?

Mal som šťastie. Na rozdiel od veľkého počtu ľudí v nemocniciach som nepotreboval hospitalizáciu. Vírus sa u mňa neprejavil naplno, trpel som len miernymi príznakmi. Stratil som chuť a čuch, ale vysoké teploty a iné komplikácie ma, chvalabohu, obišli.

Domáca karanténa mi umožnila, aby som sa v obmedzenom režime naďalej venoval práci. Pripravoval som taktiku na zápasy, rozdeľoval pokyny pre asistentov. Po desiatich dňoch som mal negatívny test a mohol sa opäť pripojiť k družstvu.

Mala karanténa aj nejaké výhody?

Oddýchol som si a veľa študoval. Baví ma nasávať nové informácie. Zameral som sa na nové trendy v oblastiach fyzickej pripravenosti, tréningového procesu a rehabilitácie. Zbožňujem cyklistiku, vo voľných chvíľach som sledoval Giro d'Italia.

Hráčky a tréner Slovenska Marco Fenoglio počas ME. Foto: SITA, Brano Bibel
volejbal slovensko Hráčky a tréner Slovenska Marco Fenoglio počas ME.

Ako ho hodnotíte?

Sú to úžasné preteky, ktoré milujú všetci Taliani. Organizátori urobili skvelý ťah, keď ako poslednú etapu zaradili individuálnu časovku. Navyše, dvaja vedúci jazdci pred jej štartom mali zhodný čas, čo pridalo na dramatickosti.

Giro ukázalo výmenu generácií. Ostrieľaní veteráni zaostali a nestačili na mladé pušky, ktoré sa čoraz viac tlačia do popredia. Je prirodzené, že dravosť a energia striedajú pribúdajúci vek a skúsenosti. Rovnako to funguje aj v živote.

Peter Sagan vyhral len jednu etapu, ale počas nej predviedol skvelú prácu v úniku. Súhlasíte?

Bol fantastický. Po troch druhých miestach ukázal, že stále to má v sebe. Postupne sa zbavil všetkých súperov a dosiahol dominantný triumf – navyše tradičným saganovským štýlom. Veľmi som mu prial, aby sa dočkal úspechu. Patrí medzi legendy cyklošportu, aj tie potrebujú víťaziť.

Národný tím čaká v januári kvalifikácia o postup na ME. V akom formáte sa uskutoční?

Otázka znie, či sa vôbec bude konať… Situácia je zložitá. Druhá vlna pandémie komplikuje cestovanie, možnosti organizácie či ubytovania, ako aj ďalšie veci. Zmenou formátu prechádzajú aj iné súťaže.

V Lige majstrov sme mali hrať v skupinách, po novom sa uskutočnia akési bublinové turnaje. Vyhovuje nám to, pretože sa budeme menej presúvať. Cestovanie medzi krajinami je v súčasnej dobe riziková činnosť.

Po lanskom šampionáte v Bratislave sa s reprezentáciou rozlúčili viaceré hráčky. Čaká družstvo generačná obmena?

Čiastočne áno. Mladšie ročníky dostanú viac príležitostí a bude len na nich, ako sa ich chytia. K dispozícii máme približne dvadsať hráčok, z ktorých vyberieme tie najvhodnejšie. S vedením federácie som v neustálom kontakte, informujeme sa o novinkách.

Všetko závisí od toho, ako sa vyvinie pandemická situácia v najbližších dvoch mesiacoch. Ak bude priaznivá, potom sa môžeme sústrediť na reprezentačný zraz a kvalifikačný turnaj.

Fenoglio ako Ramsay

V snahe pomôcť Slovenskému zväzu ľadového hokeja sa vzdám platu dovtedy, kým nepôjdeme späť do práce, informoval ešte v apríli tréner hokejistov Craig Ramsay. S podobným ústretovým krokom prišiel aj kouč volejbalistiek so svojím asistentom.

Marco Fenoglio so svojimi zverenkami na ME 2019. Foto: TASR, Martin Baumann
slovenské volejbalistky Marco Fenoglio so svojimi zverenkami na ME 2019.

"Marco Fenoglio aj Stefano Micoli sa vzdali komplet všetkých zmluvných nárokov na rok 2020. V posledných týždňoch sme veľmi korektne dohodli podmienky na obdobie roku 2021, pričom základný cieľ je prebojovať sa na ME.

Postup na šampionát by naplnil platnosť zmluvy na zvyšnú časť sezóny 2021, ktorej súčasťou je aj opcia na nasledujúci rok – v prípade postupu na MS 2022," informoval športový riaditeľ SVF Marek Rojko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #ME #volejbal #kvalifikácia #Marco Fenoglio