Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NBA hrozí koniec sezóny, protesty podporil aj legendárny Slovák

Téma rasizmu a policajnej brutality opäť zasiahla do zámorského športu a v stredu (v noci na štvrtok SELČ) sa udialo viacero zásadných súťažných rozhodnutí a verdiktov.

27.08.2020 11:14
NBA Foto: ,
Prázdna hala na Floride. Budú sa v nej ešte hrať zápasy NBA?
debata (5)

V reakcii na nedeľňajší incident v meste Kenosha (štát Wisconsin), keď policajt do chrbta postrelil Afroameričana Jacoba Blakea, ktorý bol údajne neozbrojený a jeho čin oživil masívne protesty v USA. Tie odštartovala smrť Georgea Floyda pri májovom zatýkaní v Minnesote.

V tom čase boli súťaže prerušené pre pandémiu a športovci vyjadrovali nespokojnosť iba gestami či slovne, tentoraz sa odhodlali k radikálnejšiemu riešeniu. Basketbalisti Milwaukee Bucks odmietli nastúpiť na zápas play off a vedenie NBA následne odložilo celý stredajší program.

„V uplynulých dňoch v našom domovskom Wisconsine koluje otrasné video streľby na Jacoba Blakea, ktorého policajti sedemkrát zasiahli do chrbta. Navyše sa vyskytla aj ďalšia streľba počas protestov. Napriek našim výzvam sa nič nezmenilo,“ odôvodnili hráči Bucks svoj bojkot.

K odloženiu zápasov pristúpili aj ďalšie zámorské súťaže – ženská basketbalová WNBA, bejzbalová MLB a futbalová MLS. Z hlavných amerických líg jedine hokejová NHL pokračovala podľa plánu.

Vedenie NBA sa stretlo so zástupcami klubov na mimoriadnom rokovaní v Orlande. Hlavným bodom je ďalší postup. Niektoré tímy na čele s losangelskými Lakers a Clippers dokonca volajú po predčasnom ukončení sezóny. Proti policajnej brutalite vystúpil i hviezdny LeBron James, ktorý vyslal prostredníctvom twitteru jasný odkaz: „ŽIADAME ZMENU. UŽ JE NÁM Z TOHO ZLE.“ Podporu vyjadrila aj hráčska asociácia NBA: „Už zase musíme vyhlásiť, že hráči nebudú ticho.“

Hviezdni konzervatívci v športe Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Bývalá brazílska futbalová hviezda Rivaldo....

Incident zasiahol aj do priebehu tenisového turnaja v New Yorku. Pred semifinále odstúpila japonská hráčka tmavej pleti Naomi Osaková, organizátori následne prerušili podujatie do piatok.

„Som športovkyňa, ale v prvom rade černoška. A ako žena s tmavou pleťou cítim, že sú dôležitejšie veci, na ktoré treba upriamiť pozornosť, ako tenis. Neočakávam, že sa stane niečo zásadné iba preto, lebo som odstúpila, ale považujem to za správne, keď v majoritne bielom športe nedokážeme naštartovať diskusiu,“ citovala Osakovú agentúra AFP.

Pridal sa aj Zdeno Chára.

Slovenský obranca už aj v minulosti prejavil svoj postoj a pridal sa k zástancom boju proti rasizmu. Osobne sa v uliciach zapojil do protestov po zabití Georgea Floyda, ktorého zastrelil policajt v Minneapolise. „Podporujeme hráčov NBA, ako aj z iných líg v ich snahe. Chceme aj my bojovať proti rasizmu a nespravodlivosti, dá sa to vyjadriť rôznou formou,“ dodal Chára.

NHL však svoje zápasy neodloží.

Dvadsaťdeväťročného Blakea postrelili ešte v nedeľu, keď sa pokúšal nasadnúť do svojho automobilu. Policajti ho zasiahli sedemkrát do chrbta. Podľa generálneho prokurátora Wisconsinu Josha Paula mal pri sebe nôž. Políciu údajne privolala žena, ktorá žiadala o pomoc pre neoprávnený vstup na jej pozemok.

Policajti sa Blakea pokúsili zatknúť s použitím paralyzéra, no neúspešne. Kaul povedal, že Blake išiel k svojmu vozidlu, otvoril dvere na strane vodiča a následne sa „nahol dopredu“. V tom momente naňho jeden z policajtov vystrelil zo služobnej zbrane, pričom ho sedemkrát postrelil do chrbta. Prokurátor ďalej uviedol, že na podlahe auta sa na strane vodiča našiel nôž. Svedkami udalosti údajne mali byť aj tri jeho deti.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #rasizmus