Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď pokľaknúť nestačí. Milwaukee po postrelení černocha odbojkotovalo zápas

Basketbalisti Milwaukee Bucks nenastúpili na stredajší piaty duel štvrťfinále Východnej konferencie play off NBA proti Orlandu.

26.08.2020 22:15 , aktualizované: 23:55
Milwaukee Bucks, Orlando Magic Foto: ,
Rozhodcovia pred zápasom Milwaukee - Orlando, ktorý Bucks odbojkotovali.
debata (9)

Vyjadrili tak svoj protest po tom, čo policajti postrelili 29-ročného Afroameričana Jacoba Blakea v americkom meste Kenosha. Informoval o tom portál espn.com.

„Už nás nebaví to zabíjanie a nespravodlivosť,“ uviedol rozohrávač tímu George Hill. Hráči Bucks nenastúpili na kurt pred zápasom, ktorý mal odštartovať o 22.00 SELČ.

Predstavitelia NBA tak išli zistiť čo sa deje do ich šatne a dozvedeli sa správu o bojkote. Následne počas rozcvičky opustili kurt aj hráči Magic a neskôr i rozhodcovia.

Hráči a členovia realizačného tímu Oklahomy... Foto: SITA/AP, Kevin C. Cox
Houston Hráči a členovia realizačného tímu Oklahomy kľačia počas americkej hymny. Toto gesto sa stalo súčasťou predzápasových ceremoniálov.

Vedenie následne odložilo všetky tri zápasy, ktoré boli naplánované v stredu v noci a vo štvrtok ráno SELČ.

Mesto Milwaukee sa rovnako ako Kenosha nachádza v štáte Wisconsin. Pri protestoch po incidente zahynuli dvaja ľudia. Guvernér Wisconsinu vyhlásil v súvislosti s protestmi po udalosti výnimočný stav.

Už v utorok diskutoval o možnom bojkote obhajca titulu Toronto Raptors, ktorý v 2. kole play off nastúpi proti Bostonu Celtics.

Ako informuje RT.com, v utorok sa v tíme uskutočnil míting, na ktorom sa diskutovalo o forme reakcie na ostro sledovaný prípad.

Blakeov otec uviedol, že jeho syna postrelili sedemkrát, keď sa pokúšal nasadnúť do auta, v ktorom sedeli jeho deti.

Video z incidentu pobúrilo aj viacerých hráčov NBA, ktorí uvažujú nad tým, či sa zápasy vôbec majú hrať.

„Vedeli sme, že rozhodnutie prísť alebo neprísť sem nič nezastaví, ale myslím si, že otázka, či hrať alebo nehrať, v konečnom dôsledku na niekoho vyvinie tlak,“ povedal hráč Raptors Fred VanVleet.

Sprava  Marc Gasol, Kyle Lowry a Fred VanVleet... Foto: SITA/AP, Kevin C. Cox
Marc Gasol, Fred VanVleet, Kyle Lowry Sprava Marc Gasol, Kyle Lowry a Fred VanVleet z Toronta.

Už samotné dohratie sezóny NBA v bubline sa nestretlo len s pozitívnym ohlasom.

Viacerí hráči na čele s hviezdou Brooklynu Kyriem Irvingom boli proti obnoveniu sezóny, keďže by to mohlo odvrátiť pozornosť ľudí od celonárodných protestov vyvolaných zabitím Afromeričana Georga Floyda políciou.

Po Floydovej smrti vypukli po celej krajine rozsiahle protesty.

Pokľaknutie počas americkej hymny sa stalo súčasťou predzápasových ceremoniálov. Gesto je tichým protestom proti policajnej brutalite.

Podľa zahraničných médií bojkotovanie zápasov môže posunúť hnutie Black Lives Matter na novú úroveň, pretože by ovplyvní televízne prenosy či záujmy sponzorov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #Toronto Raptors #Boston Celtics #Black Lives Matter