Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trénerské hviezdy z NBA? Inšpirujem sa sama sebou

Nebýva zvykom, aby mužským športovcom šéfovali ženy. Basketbal nie je výnimka.

16.08.2020 10:07
žirková basketbal Foto: ,
Zuzana Žirková v pozícii trénerky Young Angels Košice. V novej sezóne už bude pôsobiť v mužskej súťaži.
debata

Zuzana Žirková (40) mení zaužívané dogmy, keď sa nedávno stala asistentkou trénera Petra Jankoviča v BKM Lučenec.

„Hráči musia pochopiť, že aj ja viem robiť basketbal. Hrávala som ho, vyznám sa v ňom. Verím, že si uvedomia, že im mám čo odovzdať,“ vraví osemnásobná Hráčka roka na Slovensku.

Neľutujete prestup k mužom?

Zatiaľ je všetko veľmi pozitívne. Chalani makajú, robia čo majú. Doteraz sme mali k dispozícii len domácich basketbalistov, v piatok prišiel aj ukrajinský pivot. Absolvovala som aj niekoľko tréningov s deťmi. Som spokojná a teším sa, že môžem pracovať v basketbale.

Tým Ukrajincom je Konstantin Anikienko, s 218 cm jeden z najvyšších hráčov súťaže. Bolel vás krk, keď ste sa na neho dlhšie pozerali?

Je skutočne veľmi vysoký… Bude to pre mňa nezvyk, predsa len, muži sú somaticky inde ako ženy. Hrajú viac fyzicky a agresívne. Mne sa to páči, dobre sa pozerá na ich agresívny herný prejav.

Basketbalisti sú zväčša urastení muži, mačovia. Budú si niektorí z nich dlhšie zvykať na fakt, že majú ženu trénerku?

Verím, že nie. Slovenská časť ma dobre pozná, vedia, kto som zač. Chalani sú veľmi milí, vnímajú, keď im niečo poviem. Ostatní sa k tomu musia pridať. Rozprávam po anglicky, s tým tiež nebude žiadny problém. V realizačnom tíme máme aj masérku Eriku. Teraz sme silnejšie – duo, ktoré budú rešpektovať.

Aké kompetencie na vás čakajú?

Robila som tréningy, keď bolo treba. Bavíme sa o programe prípravy, prípadne ho meníme. Takmer všetko robíme spoločne. Najdôležitejšia časť bude pomôcť koučovi Jankovičovi v taktických veciach, najmä čo sa týka zápasov. Hlavný tréner má počas stretnutia na starosti veľa vecí, nie vždy stihne na všetky správne zareagovať. Najmä v tom by som chcela byť nápomocná.

S trénerom Jankovičom sa poznáte roky. Je ideálnym mentorom, ktorý vás naučí orientovať sa v mužskom basketbale?

Aj on len nedávno trénoval ženy. Rýchlo do toho spadol a musel sa správne zorientovať. Myslím, že pôsobenie v Lučenci je pre mňa najlepšia cesta, akú som mohla zvoliť. Môžem si z toho zobrať to, čo potrebujem, pozerať sa na veci z nadhľadu. Nebude na mňa vyvíjaný žiadny tlak, v tomto som veľmi spokojná.

Ako si žena vybuduje rešpekt pri mužoch?

Hráči musia pochopiť, že aj ja viem robiť basketbal. Hrávala som ho, viem, o čom to je. Verím, že pochopia, že im mám čo odovzdať.

Trénerská legenda Natália Hejková o vás povedala, že ste vždy boli odvážna. Je to niečo, čo budete potrebovať v novej pozícii?

Bola som a budem odvážna. Idem svojou cestou. Vždy mi pomohlo, že som bola správne nastavená. Verím, že svoj cieľ dosiahnem aj teraz.

Na lavičke pôsobíte impulzívne, neraz si aj zakričíte. Budete sa musieť pri mužoch mierniť?

Muži sa nekrotia vôbec… Ak budem mať potrebu niečo povedať, tak to urobím, možno aj zvýšeným hlasom. Mám pozíciu, vďaka ktorej som už teraz získala právo vyjadrovať sa k veciam. Neočakávam, že s tým bude problém.

Najlepšie zarábajúci športovci podľa Forbesu Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
50. Paul Pogba (Fran./futbal/28,5 mil. USD).

Novinári vás okamžite začali prirovnávať k Američanke Becky Hammonovej, ktorá si buduje podobnú kariéru v zámorskej NBA. Vnímate jej prácu ako inšpiráciu?

Ani ako hráčka som nemala žiadny vzor a rovnaké bude platiť aj teraz, keď je zo mňa trénerka. Idem po vlastnej ceste, ktorej sa držím. Inšpirujem sa sama sebou. Doteraz to u mňa fungovalo výborne a nemám potrebu nič meniť.

Ak všetko pôjde podľa plánu, trúfnete si aj na pozíciu hlavnej trénerky pri mužoch?

Je to ďaleká cesta. Uvidíme, ako sa vyvinie situácia. Mám rodinu, vychovávam dcéru. Určité veci budú odteraz ťažšie nastaviteľné. Aj preto som si zvolila post asistentky, aby som sa rozpozerala a zistila, či to budem zvládať.

Je váš prestup k mužom obrazom situácie v ženskom klubovom basketbale, ktorá dlhodobo nie je priaznivá?

Čiastočne áno. Dostala som ponuku z Lučenca a povedala si, že vyskúšam novú pozíciu. Určite sa nevzdám trénovania detí. Tie sú momentálne pre profesionálny dospelý šport najdôležitejšie. Pretože ak nemáte deti, profesionáli nemajú z čoho vyrásť.

Young Angels Košice nedávno zažiarili na mládežníckom šampionáte, keď získali sedem titulov v siedmich kategóriách. V čom tkvie úspech košickej akadémie?

Jednoznačne v správne nastavenej metodike, ktorá výrazne uľahčuje prechod hráčok medzi kategóriami. Je vidieť, že to funguje a podobným štýlom by sa to malo robiť na celom Slovensku. Malý štát ako Slovensko by mal fungovať systematicky tak, aby sme mali budúcich basketbalistov a basketbalistky.

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #Zuzana Žirková #BKM Lučenec