Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Odmietol pokľaknúť, skončil na vozíku. Karma, smejú sa mu neprajníci

V úvode reštartovanej sezóny NBA, nesúcej sa v znamení boja proti rasizmu, vzbudil rozruch. Basketbalista Orlanda Jonathan Isaac sa stal jej rebelom.

05.08.2020 08:12
debata (11)
Jonathan Isaac z Orlanda pri hymne ako jediný... Foto: SITA/AP, Charles King
Jonathan Isaac Jonathan Isaac z Orlanda pri hymne ako jediný zostal stáť.

Cez víkend sme informovali, že ako jediný si pred prvým zápasom po obnovení súťaže neobliekol tričko s nápisom Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží), no najmä nepokľakol v tichom proteste pri hymne.

Kritici si na krídelníkovi a vysvätenom kňazovi zgustli po tom, ako si v druhom stretnutí roztrhol predný skrížený väz v ľavom kolene.

Mal s ním problém už predtým, v sezóne preň vynechal už 31 zápasov. Teraz ho čaká niekoľkomesač­ná pauza.

„Je to superironické. Nekľakol si na koleno a teraz si ho zranil. Isaac si nevyslúži veľa empatie, keďže sám žiadnu neprejavil,“ rýpli si doňho niektorí fanúšikovia na Twitteri aj pri záberoch, na ktorých hráč sedel na vozíku. Viacerí použili slovo karma.

Reportérka Kayte Christensen-Hunterová si po strašidelne vyzerajúcom zranení posmievajúcich sa priaznivcov podala.

„Dostala som viacero tweetov, o tom, že to bola karma. To je naozaj nevhodné. Šport nie je o tomto. Vyzývam všetkých, aby ste boli slušní. Je to nechutné,“ uviedla.

Isaac (ešte pred zranením) komentoval svoj postoj slovami:

„Samozrejme, že súhlasím s tým, že na životoch černochov záleží. Za mojím rozhodnutím stálo veľa faktorov, jedným z nich je, že pokľaknutie či nosenie trička s nápisom Black Lives Matter nejde ruka v ruka s podporou čiernych životov.“

Netají, že jeho život ovplyvnilo učenie Ježiša Krista. Kľaknutie pri hymne je podľa neho v rozpore s náboženským presvedčením, že „každý človek je stvorený na Boží obraz“.

Športový redaktor David Hookstead považuje jeho prístup za väčšiu statočnosti ako v prípade hviezdneho LeBrona Jamesa, obhajcu kampane.

"Takto vyzerá odvaha. Keď zvyšok NBA kľačí, Isaac hrdo stojí za Ameriku. Niekedy, keď si stojíte za tým, čo je správne, musíte stáť sami.

LeBron bráni čínsku diktatúru, má miliardovú zmluvu s Nike a myslí si, že je odvážne kľačať počas hymny. Isaac má 22 rokov, je nováčik a stojí osamotene pre svoju kresťanskú vieru," uviedol Hookstead .

Televízna osobnosť Chris ‚Swaggy C‘ Williams s ním nesúhlasí. „Ak všetci kľačia pri hymne a vy ste jediný, ktorý zostane stáť, ste klaun. Úplne ignorujete pointu celého aktu,“ dodal.

Mimochodom, tržby za dresy Isaaca sa podľa dobre informovaného zdroja z prostredia NBA po udalostiach prudko zvýšili a stali sa najžiadanejšími po Jamesovi.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Orlando Magic #Black Lives Matter #Jonathan Isaac