Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Nepokľaknem! Proti gestu pri hymne povstal prvý hráč, vysvetlil dôvody

Reštart basketbalovej NBA sprevádzajú protirasistické protesty. Ako sme informovali, gesto pokľaknutia pred zápasmi vedenie súťaže rešpektuje a nevynucuje si dodržiavanie pravidla o státí pri štátnej hymne.

01.08.2020 10:46 , aktualizované: 13:34
Jonathan Isaac Foto: ,
Jonathan Isaac sa nepridal k ostatným basketbalistom v geste pokľaknutia.
debata (57)

Našiel sa však hráč, ktorý ide proti prúdu – krídelník Orlanda Jonathan Isaac. Afroameričan ako jediný z hráčov v piatkovom programe ligy zostal pri hymne stáť a narozdiel od ostatných si neobliekol ani tričko s nápisom Black Lives Matter.

„Samozrejme, že súhlasím s tým, že na životoch černochov záleží. Za mojím rozhodnutím stálo veľa faktorov, jedným z nich je, že pokľaknutie či nosenie trička s nápisom Black Lives Matter nejde ruka v ruka s podporou čiernych životov,“ povedal po víťazstve nad Brooklynom 128:118, pri ktorom zaznamenal 16 bodov.

Dodal tiež, že Spojené štáty sú príliš zaujaté rasovými otázkami.

„Keď sa rozhliadnete naokolo, rasizmus nie je jedinou vecou, ktorá trápi našu spoločnosť, náš národ a svet. Myslím si, že existuje posolstvo, v ktorom chceme prekonať nielen rasizmus, ale všetko, čo ničí našu spoločnosť. Odpoveďou je evanjelium,“ pokračoval Isaac.

Netají, že jeho život ovplyvnilo učenie Ježiša Krista. Kľaknutie pri hymne je podľa neho v rozpore s náboženským presvedčením, že „každý človek je stvorený na Boží obraz“.

Na sociálnych sieťach jeho postoj či presvedčenie niektorí ocenili (dokonca si získal nových fanúšikov), ale schytal aj kritiku.

„Jonathan Isaac dodal rasistom toľko munície, že to vôbec nie je zábavné. Urob mi láskavosť a zostaň so svojou hlúposťou pred zápasom v šatni do konca reštartu sezóny,“ znie jeden z názorov.

Zmenia pravidlo 50?

Vedúci organizačnej komisie olympijských hier Los Angeles 2028 Casey Wasserman vyvíja nátlak na Medzinárodný olympijský výbor (MOV), aby zmenil svoje predpisy. Chce umožniť športovcom protestovať proti rasizmu na pódiu i inde počas súťaženia.

Wassermann poslal list prezidentovi MOV Thomasovi Bachovi 10. júna, v deň zrušenia otroctva v USA. Vyzval ho k zmene pravidla 50 Olympijskej charty, ktoré zakazuje politickú, rasovú a náboženskú propagandu na olympijskej pôde.

„Byť proti rasizmu nie je politické. Byť proti rasizmu je prirodzený ľudský princíp. Stelesňuje všetko, čo symbolizujú olympijské hry,“ napísal v liste Wasserman.

MOV zatiaľ na iniciatívu amerických organizátorov oficiálne nereagoval. Správu priniesla agentúra DPA. (tasr)

57 debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #Black Lives Matter #Jonathan Isaac