Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pálka v ústach, loptička na nohe. Hendikep je len v hlave, tvrdí Egypťan

Zdá sa to nemožné, až kým to niekto nedosiahne. Slová Nelsona Mandelu rezonujú vo svete už roky. Možno sa aj ony stali hnacím motorom pre Ibrahima Hamata.

15.07.2020 07:57
debata

Egyptský stolný tenista má za sebou kruté detstvo. Pri vlakovom nešťastí prišiel o obe ruky. Nie však o chuť ďalej športovať.

Tri roky mu trvalo, kým sa naučil držať v ústach pingpongovú raketu. A ešte dlhšie, kým si loptičku pri podaní správne nadhodil palcom na pravej nohe. Nikdy to však nezabalil.

„Nechápeme, ako to robí,“ zhodli sa v reportáži o Hamatovi hviezdni hráči – Číňania Wang Chao a Ma Lung či bieloruská legenda Vladimír Samsonov.

Hamato to najskôr skúšal s futbalom a behaním, avšak bez rúk veľmi ťažko držal rovnováhu. Veľakrát sa pri páde zranil. Chvíľu však trvalo, kým sa hravý chlapec vrátil do spoločnosti. Po spomínanej nehode na koľajniciach vychádzal vonku iba v noci.

„Mal som desať a nechcel som na sebe cítiť ľútostivé pohľady,“ priznal Hamato.

Stolný tenis mu učaroval po návšteve mládežníckeho centra. Hľadal tam nielen športové rozptýlenie, ale aj nových kamarátov. Tí sa nestíhali čudovať tomu, ako Hamato drží raketu.

„Dával som si ju napríklad pod pazuchu, ale to nešlo. Niekedy si ľudia myslia, že je jednoduché držať raketu v ústach. Je to mýtus,“ pokračoval Hamato.

Ako úspešný paralympionik, ktorý sa prvýkrát predstavil na Hrách v Rio de Janeiro 2016, neobchádza ani posilňovňu. Okrem nôh sa zameriava aj na posilňovanie krku či zubov.

„Pálka sa nesmie medzi zubami pohnúť. Ak sa tak stane, prichádzam o všetko,“ vravel Hamato.

Debutoval v roku 2015, tri dekády po nehode, ktorá mu zmenila život i otvorila cestu pod päť kruhov. Síce prvé dva olympijské zápasy prehral, nevzdáva sa. Tvrdo trénuje, aby sa v Tokiu ukázal vo víťaznej forme.

„Chcem všetkým ukázať, že nič nie je nemožné. Ľudský hendikep nie je v rukách a nohách. Je iba v hlave a neschopnosti vytrvať v boji za niečo, čo by ste radi robili. Ja sa za stolom cítim ako kráľ,“ odkázal svetu Hamato.

Niečo na jeho slovách bude…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stolný tenis #Ibrahim Hamato