Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

James vysvetlil, prečo nechce mať na drese antirasistický odkaz

Hviezdny basketbalista LeBron James je známy svojou spoločenskou angažovanosťou, no v prípade boja proti rasizmu nebude svoje názory prezentovať na palubovke.

12.07.2020 10:53
LeBron James Foto: ,
Nemôžem dýchať. LeBron James mal tento nápis na tričku v decembri 2014.
debata

Opora Los Angeles Lakers uviedla, že v zápasoch po reštarte NBA nebude mať na drese odkazy na hnutie žiadajúce sociálnu spravodlivosť.

To však neznamená Jamesov nezáujem, proti rasovej diskriminácii a policajnej brutalite vystupuje dlhodobo a práve to je dôvod, prečo nevidí zmysel pridať sa k iniciatíve profiligy.

Tá chce na nespravodlivosť poukázať rôznymi nápismi na zadnej strane dresov, napríklad: „nemôžem dýchať“. Ide o narážku na úmrtie Georgea Floyda, ktorý zomrel pri zatýkaní v Minneapolise.

Najlepšie zarábajúci športovci podľa Forbesu Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
50. Paul Pogba (Fran./futbal/28,5 mil. USD).

"Nechcem to mať na drese, pretože v tom nevidím zmysel, moja misia je iná. Nepotrebujem to mať, ľudia veľmi dobre vedia, aké je moje poslanie a čo si myslím.

Samozrejme, napadá mi niekoľko možností, čo dať na dresy, ale nikto sa ma nepýtal. Ja neustále využívam NBA ako platformu na zmenu, aby sa Afroameričanom a aj iným menšinám žilo lepšie," citovala Jamesa agentúra AFP.

Profiligu po kornavírusovej prestávke obnovia 31. júla, zvyšné zápasy sa odohrajú v športovom komplexe Disney Worldu v Orlande na Floride.

debata chyba
Viac na túto tému: #lebron james #Black Lives Matter