Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez černochov, s pracovitými belochmi. Klub pre výroky odstránil sochu exmajiteľa

Klub zámorskej bejzbalovej MLB Minnesota Twins odstránil sochu bývalého majiteľa Calvina Griffitha, ktorá stála pred štadiónom. Dôvodom sú jeho rasistické výroky z konca 70-tych rokov.

20.06.2020 13:11
Calvin Griffith Foto: ,
Miesto, kde stála socha bývalého majiteľa Minnesoty Twins Calvina Griffitha.
debata (14)

Griffith v roku 1961 presťahoval vtedajší tím Washington Senators do Minneapolisu.

„Poviem vám prečo. Zistil som, že tu žije iba 15-tisíc černochov. Tí na zápasy nechodia. Prišli sme sem, lebo tu máte dobrých, pracovitých bielych ľudí,“ vysvetlil o 17 rokov neskôr v miestnych novinách, prečo dal Minnesote prednosť pred inými mestami, ako napríklad New Orleansom.

Za Twins hrali počas Griffithovej éry aj afroamerickí bejzbalisti, ale v mužstve nemali ľahkú pozíciu. Člen Siene slávy MLB Rod Carew odišiel z tímu v roku 1979 s vysvetlením, že za takého fanatika hrať nebude. Griffith zomrel v roku 1999, klub mu odhalil sochu pred desiatimi rokmi.

Práve v Minneapolise zomrel 25. mája George Floyd pri zásahu belošských policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden policajt mu niekoľko minút kľačal na krku. Po zatknutí sa sťažoval, že nemôže dýchať, nakoniec prestal rozprávať a v nemocnici ho vyhlásili za mŕtveho.

Jeho smrť, ktorú okolostojaci nakrútili na video, vyvolala v mestách po celých USA protesty, ktoré vyústili až do násilností. Počas protestov obrátili demonštranti svoj hnev aj proti množstvu sôch osobností, ktoré spájali s rasovým útlakom.

„Nemôžeme Calvina Griffitha vymazať z histórie Minnesoty Twins. Ale veríme, že odstránenie jeho sochy je nevyhnutný krok k tomu, aby každý fanúšik i zamestnanec mohol mať na štadióne Target Field pocit, že je tu vítaný a v bezpečí,“ uviedol podľa agentúry AP klub, ktorý o odstránení sochy informoval v deň 155. výročia ukončenia otroctva v USA.

Toto sú najbohatšie športy na svete Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. MOTORIZMUS: Súčasná globálna trhová hodnota...
14 debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #George Floyd #Calvin Griffith