Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Galeje kvôli peniazom ako Vlhovci. Šéfstvo sa o pláž nezaujíma

Timotej Zuzula, Igor Vlha, Tomáš Žampa, Miloš Dubovec. Čo majú spoločné tieto mená? Sú to štyri rodinné príbehy so spoločným scenárom a menovateľom.

17.06.2020 18:07
Natália Dubovcová, Andrea Štrbová Foto:
Natália Dubovcová (vpravo) a Andrea Štrbová.
debata (1)

Kým prví traja bojovali o prežitie s lyžiarskou asociáciou, Dubovec si na vlastnej koži testuje súboj s veternými mlynmi a volejbalovou federáciou. Otvorená vojna je, zdá sa, na konci.

Manažér najúspešnejšieho slovenského páru v plážovom volejbale, ktorý tvoria jeho dcéra Natália Přidalová (rod. Dubovcová) a Andrea Štrbová, oznámil, že vo funkcii končí. Zároveň odstúpil z vedúcej pozície v rámci domácej federácie.

„Hlavným dôvodom bol fakt, že peniaze pre plážový volejbal sme nikdy nemohli vyčerpať v takej výške, aké nám odsúhlasili. Hoci som bol predseda rady plážového volejbalu, nemal som dopad na tok financií do nášho športu. Nastavenia financovania vo vnútri federácie sú skostnatelé,“ vraví Dubovec.

Chudobní príbuzní

Slovensko nemá veľa kolektívnych športov, v ktorých existuje reálna šanca pre štart na letnej olympiáde. Plážový volejbal medzi ne patrí. Přidalová so Štrbovou aktuálne figurujú na pozícii, ktorá im zaručuje účasť v Tokiu.

Slovenské plážové volejbalistky Natália... Foto: SITA, Jana Birošová
Dubovcová, Štrbová Slovenské plážové volejbalistky Natália Dubovcová, Andrea Štrbová a manažér Miloš Dubovec.

Pravda, rebríček je neúplný, pretože dvojice neodohrali rovnaký počet turnajov. Pre pandémiu sa tohtoročná sezóna nezačala a zrejme už ani nezačne.

Či bude tá budúca aj so slovenskou účasťou, je nateraz otázne. Dubovec už niekoľko rokov upozorňuje, že domáca federácia sa k plážovému volejbalu správa macošsky.

"Bývalé vedenie federácie nám schválilo podporu 50-tisíc eur ročne v rámci projektu Tokio 2020. Prvý rok bola táto suma navýšená o marketingové prostriedky, ďalšie dva roky dievčatá dostávali aj zmluvnú mesačnú odmenu.

Rozpočet federácie sa od tejto doby navýšil o viac ako pol milióna, ale plážový volejbal nedostal nič navyše. Rozpočet reprezentačnej dvojice je pritom 120 až 130-tisíc ročne," vysvetľuje Dubovec.

Znamená to, že peniaze musel zháňať aj na iných miestach.

"V rámci projektu Olympijská solidarita sme od SOŠV dostali 50-tisíc eur na štyri roky. Tento rok dievčatá podporilo aj Športové centrum polície, za čo mu patrí vďaka.

Posledné tri roky sme financovanie tímu vyskladali celkom dobre v porovnaní s tým, aké to bolo na začiatku. Vtedy sme od federácie nedostávali ani euro. V porovnaní s inými európskymi dvojicami sme však stále chudobní príbuzní," sťažuje sa.

Federácia sa bráni

Slovenský volejbal má za sebou úspešné obdobie. Vlani sa prvýkrát v histórii pod Tatrami hrala skupina ME, ktorú usporiadala Bratislava.

Natália Dubovcová (v popredí) a Andrea Štrbová. Foto: facebook.com/natalia.andrea.beach
Natália Dubovcová, Andrea Štrbová Natália Dubovcová (v popredí) a Andrea Štrbová.

Domáce hráčky tam vybojovali historický postup do osemfinále, na európskom šampionáte si zahrali opäť aj muži. Vedenie zväzu tvrdí, že nezabúda ani na plážovú zložku.

„Slovenská volejbalová federácia od začiatku spolupráce dvojicu Přidalová, Štrbová plne podporovala, čo sa odzrkadlilo aj v značnom náraste finančnej podpory. Tá sa v porovnaní s predchádzajúcim olympijským cyklom takmer strojnásobila,“ píše sa v pondelkovom stanovisku SVF.

Jej šéf Martin Kraščenič vyhlásil, že Dubovcove vyjadrenie otvára priestor pre rôzne špekulácie o záujme členov tímu pokračovať vo vzájomnej spolupráci.

"Ak pán Kraščenič dáva podobné vyhlásenia, mal by ich mať podložené. Jeho záujem o plážový volejbal je nulový. Po pandémii federácia vyhlásila, že dáva 300-tisíc eur na podporu klubov.

Opäť ani slovo o plážovom volejbale. Natália s Andreou museli od júna nastúpiť do civilného zamestnania. S 500 euro v hrubom na mesiac normálne nevyžijú. Museli riešiť svoju existenciu," ozrejmuje Dubovec.

Sen o dvojici Dubovcová – Dubovcová

Jeho dcéra sa venuje plážovému volejbalu 18 rokov. Ako zvládne prechod do bežného života?

"Chodiť do práce je o niečo jednoduchšie ako obetovať dvanásť rokov plážovému volejbalu. Natália vstávala na tréning, nasledovala regenerácia, potom si ako celiatička musela robiť bezlepkový obed a potom zase tréning.

Najlepší športovci 21. storočia (Marca) Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
100. Luka Dončič (Slovinsko, basketbal).

Tak žila desať mesiacov do roka. Teraz príde o siedmej ráno do firmy a o štvrtej má hotovo. Má vysokoškolské vzdelanie, zmena by jej nemala robiť problém," tvrdí jej otec.

Športovej verejnosti sa ponúka otázka, či sa najlepšia slovenská plážová volejbalistka ešte vráti pod vysokú sieť. Alternatív sa núka hneď niekoľko.

"Či bude pokračovať v kariére? Podľa mňa áno, ale je to otázka skôr na ňu. Má 30 rokov, aj keby mala napríklad dieťa alebo by sa udialo niečo iné, k športu sa môže vrátiť aj neskôr. Na okruhu pretekov sa pohybuje veľa hráčok, ktoré hrajú na vysokej úrovni aj po tridsiatke.

Prezradím vám môj malý sen. Mám ešte jednu dcéru, Terezka má 13 rokov. Vždy som si želal, aby bola dvojica Dubovcová – Dubovcová.

Natália ma síce teraz už iné meno, ale prial by som si, aby si raz zahrali spolu. Možno o sedem rokov z nich bude ideálna dvojica. V tomto športe výkonnosť nie je až tak vekovo ohraničená," tvrdí Dubovec.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Timotej Zuzula #Natália Dubovcová a Andrea Štrbová #Igr Vlha