Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zostane sedem statočných? Nedôstojný odchod hrozí aj Komárnu

V pondelok sme vás informovali o prekvapujúcom rozhodnutí Žiliny neštartovať v budúcej sezóne Slovenskej basketbalovej ligy. Škrtom v SBL však nemusí byť koniec.

16.06.2020 17:30
SR Basketbal SBL play off finále 7 Prievidza... Foto: ,
Komárno pred piatimi rokmi oslavovalo majstrovský titul.
debata (1)

Neistú budúcnosť hlási aj Komárno. Klub od maďarsko-slovenských hraníc riešil existenčné problémy už vlani v lete a nestabilita v organizácii sa prejavila aj počas sezóny.

Ak by neprišla korona, MBK – v uplynulej dekáde s titulom, štyrmi striebrami a bronzom jeden z najúspešnejších klubov – by s najväčšou pravdepodobnosťou skončil v tabuľke posledný a ako jediný by nepostúpil do play off.

„Výška dlhov? Ak beriem všetko, tak sa pohybuje v desiatich tisícoch,“ uviedol pred dvoma týždňami prezident MBK Komárno Gabriel Weszelovszky.

Šéf SBL Peter Mičuda pre Pravdu vraví, že o osude Komárna sa rozhodne do konca týždňa.

"Komárno dlhodobo avizuje finančné problémy. Pán Weszelovszky mi včera potvrdil, že do soboty, keď sa uskutoční konferencia SBA, nám dajú finálne rozhodnutie o tom, či Komárno bude alebo nebude súčasťou budúcej sezóny.

Klub musí vyrovnať záväzky z minulej sezóny a nastaviť rozpočet na tú budúcu. Verím, že sa to podarí. Prísť o dva kluby by bol veľký zásah pre ligu. Klesla by jej dôveryhodnosť, zároveň by sa zložito nastavoval herný model," vraví Mičuda.

Z jeho odpovedí je zrejmé, že žilinský odchod ešte nepovažuje za definitívny.

"Žilina minulý týždeň deklarovala, že urobí všetko pre to, aby si zachovala ligovú príslušnosť. Bohužiaľ, v pondelok klub vydal vyhlásenie o odchode.

Existuje však ešte malá nádej, že dvere v žilinskom basketbale nie sú úplne zatvorené. Uvidíme, čo prinesú rozhovory na lokálnej úrovni, s ligou a so zväzom. Radi by sme sa vyhli situácii, kde kluby budú ligu opúšťať a nie pribúdať," ozrejmuje šéf SBL.

Hľadá sa partner

Basketbal je po futbale a hokeji tretím najsledovanejším kolektívnym športom na Slovensku. Od minulej sezóny sa vrátil aj na televízne obrazovky.

O to negatívnejšie vyznieva fakt, že liga je už niekoľko sezón bez generálneho partnera.

"Generálny partner by odbremenil kluby od platenia poplatkov voči lige a asociácii. Rokovania prebiehajú, snažíme sa prezentovať ligu ako atraktívny produkt.

Situáciu nám komplikuje fakt, že nevieme s koľkými mužstvami budeme hrať a ako bude vyzerať situácia s divákmi. Verím, že do začiatku ligy, ktorý je naplánovaný na september, pôjdeme už aj s novým partnerom," želá si Mičuda.

Člen výkonného výboru SBA a riaditeľ SBL Peter... Foto: TASR, Pavol Zachar
Mičuda SBA SBL Člen výkonného výboru SBA a riaditeľ SBL Peter Mičuda.

Kluby musia pred sezónou platiť štartovné a poplatky za rozhodcov vo výške približne 13 000 eur. Šéf ligy vraví, že SBL sa snaží tieto poplatky znížiť.

"SBL nemôže finančne dotovať kluby. Primárne zdroje, ktoré máme, sú využívané na platenie rozhodcov. Rokujeme s SBA o tom, aby asociácia od nás prebrala určité finančné nároky, najmä čo sa týka platenia arbitrov.

Čakajú nás aj rozhovory o uzavretí novej dohody o riadení súťaže a úprave nastavení čo sa týka slovenských hráčov a legionárov," dodáva Mičuda.

Ak by sa naplnil čierny scenár, SBL by sa nebezpečne priblížila k ženskej súťaži. V nej po lanských škrtoch štartuje už len šesť družstiev…

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #basketbal #MBK Komárno #SBL