Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nádejné olympioničky si museli nájsť prácu, ich manažér skončil. SVF reagovala

Miloš Dubovec už nie je manažér najlepšej slovenskej beachvolejbalovej dvojice Natália Přidalová - Andrea Štrbová.

15.06.2020 15:26
debata
Slovenské plážové volejbalistky Natália... Foto: SITA, Jana Birošová
Dubovcová, Štrbová Slovenské plážové volejbalistky Natália Přidalová, Andrea Štrbová a manažér Miloš Dubovec.

Dubovec, ktorý je zároveň aj otec Přidalovej, skončil k 31. máju 2020 ako manažér tímu a taktiež sa aktuálne vzdal funkcie viceprezidenta a člena správnej rady Slovenskej volejbalovej federácie za plážový volejbal ako aj predsedu Rady plážového volejbalu SVF.

„Strávil som 12 rokov prácou na tom, aby sa beachvolejbalová dvojica, ktorej súčasťou je moja dcéra Natália Přidalová, dostala na olympijské hry. Cieľ je na dosah, dvojica je momentálne v rebríčku na postupovom mieste zaručujúcom účasť na OH v Tokiu. Ak by v dôsledku koronavírusu neboli OH preložené, štartovali by na nich,“ uviedol Miloš Dubovec v tlačovej správe.

Doplnil tiež: "Tím sa dostal do finančnej situácie, keď si dievčatá boli nútené nájsť od 1. júna 2020 prácu, aby vykryli základné životné potreby. Dôvodom nie je pandémia, ale dlhodobý nezáujem zo strany prezidenta a vedenia Slovenskej volejbalovej federácie o reprezentačnú dvojicu a plážový volejbal.

Natália Přidalová (vpravo) a Andrea Štrbová. Foto: Facebook.com
Natália Dubovcová, Andrea Štrbová Natália Přidalová (vpravo) a Andrea Štrbová.

SVF síce deklaruje vo svojom rozpočte výdavky na plážový volejbal, avšak tieto peniaze do plážového volejbalu v skutočnosti vo schválenom rozsahu neinvestovala. To je hlavný dôvod, prečo sa vzdávam aj svojej funkcie viceprezidenta SVF pre plážový volejbal a predsedu Rady plážového volejbalu SVF.

Napriek svojmu postaveniu a funkcii v štruktúrach SVF som nemal žiadnu možnosť a vplyv na rozdeľovaní schválených financií pre plážový volejbal. Chcem sa poďakovať všetkým partnerom ako aj Slovenskému olympijskému a športovému výboru a Športovému centru polície, kde dievčatá dostali podporu, bez ktorej by dievčatá úspešne kvalifikáciu určite nezvládli."

Natália Přidalová (v popredí) a Andrea Štrbová. Foto: facebook.com/natalia.andrea.beach
Natália Dubovcová, Andrea Štrbová Natália Přidalová (v popredí) a Andrea Štrbová.

Sklamaný Dubovec poznamenal, že osud nádejných olympioničiek ponecháva plne v rukách Slovenskej volejbalovej federácie.

"Naša dvojica je v tomto momente na mieste znamenajúcom postup na olympijské hry a budem pozorne sledovať, ako s touto zodpovednosťou federácia naloží. Či využije príležitosť mať svojich športovcov na olympijských hrách, alebo si nechá túto jedinečnú udalosť ujsť a bude naďalej športovým zväzom, ktorý nikdy svojho športovca na OH nevyslal.

Rád by som ešte dodal, že Slovensko má momentálne približne 17 športovcov kvalifikovaných na OH a ďalších približne 15–17 je tomuto cieľu blízko," dodal už bývalý manažér dua Přidalová – Štrbová.

SVF odmieta tvrdenia Dubovca

Slovenská volejbalová federácia zareagovala na medializované informácie.

"Slovenská volejbalová federácia odmieta tvrdenia o nezáujme o reprezentačnú dvojicu a plážový volejbal, nezakladajú sa na pravde. SVF od začiatku spolupráce dvojice Přidalová – Štrbová plne podporovala jej prípravu a činnosť a možnosť kvalifikovať sa na olympijský turnaj v Tokiu, čo sa odzrkadlilo aj v značnom náraste finančnej podpory.

V porovnaní s predchádzajúcim olympijským cyklom sa priama finančná podpora pre reprezentačnú dvojicu takmer strojnásobila. V roku 2018 dostala dvojica podporu vo výške 72-tisíc eur, na rok 2019 mala schválenú a uhradenú podporu vo výške 62-tisíc eur a na rok 2020 rovnako schválenú podporu vo výške 62-tisíc eur, čo za tri roky činí v súčte takmer 200-tisíc eur.

V prvej polovici roka 2020 bolo dvojici z tohtoročnej rozpočtovej sumy 62-tisíc eur vyplatených viac než 50 percent – napriek tomu, že ich náklady sa znížili, keďže kvôli pandémii koronavírusu neštartovali na žiadnom z desiatich plánovaných turnajov a od marcového vypuknutia pandémie sa ani spoločne tréningovo nepripravujú.

Faktom zostáva, že M. Dubovec z poskytnutej tohtoročnej dotácie do dnešného dňa nezúčtoval ani euro a že pri prezentovaní projektu Tokio požadoval sumu 50-tisíc eur a považoval ju za dostatočnú pre kvalifikovanie sa na olympijské hry," uvádza sa vo vyhlásení SVF.

Natália Přidalová (vľavo) a Andrea Štrbová. Foto: Facebook.com
Dubovcová, Štrbová Natália Přidalová (vľavo) a Andrea Štrbová.

„Prístup manažéra M. Dubovca je pre nás nepochopiteľný. Do dnešného dňa neprejavil žiadny záujem údajnú vážnu situáciu riešiť a s predstaviteľmi SVF v tejto veci vôbec nekomunikoval. Jeho dnešné vyjadrenie tak skôr otvára priestor pre rôzne špekulácie o záujme členov tímu pokračovať vo vzájomnej spolupráci,“ povedal prezident SVF Martin Kraščenič.

Dvojica má so SVF platnú zmluvu, v rámci ktorej má garantované financie na zabezpečenie činnosti aj mesačné odmeny hráčok a trénera.

„SVF naďalej financuje personálne náklady trojčlenného tímu vo výške 2400 eur mesačne. Dvojicu navyše finančne podporujú Slovenský olympijský a športový výbor a v priebehu uplynulého roka boli zaradené aj do podpory rezortného strediska Športového centra polície, čo tiež zvýšilo ich rozpočet. Zostáva v platnosti, že zhodnotenie marketingového potenciálu dvojice a sponzorské kontrakty sú plne v kompetencii manažéra M. Dubovca a turnajové odmeny, "prize money“, vždy zostávali tímu v plnej výške.

Manažér plážových volejbalistiek Miloš Dubovec... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Dubovec a Prieložný Manažér plážových volejbalistiek Miloš Dubovec (vľavo) a člen správnej rady Slovenskej volejbalovej federácie Igor Prieložný na archívnej snímke.

Za rok 2019 si dvojica prilepšila za výsledky sumou viac než 50-tisíc USD. Ďalšou zavádzajúcou informáciou od Miloša Dubovca je snaha navodiť dojem, že „po sebe zanecháva dvojicu prakticky kvalifikovanú na olympijské hry“, a to, či sa tam dvojica predstaví, závisí od Slovenskej volejbalovej federácie.

„Aktuálna situácia je taká, že dvojica nemá v náročnom kvalifikačnom boji zďaleka nič isté a už len samotný štart ich konkurentiek na akomkoľvek turnaji by ich mohol posunúť "pod čiaru“, keďže viaceré z ich súperiek ešte neabsolvovali plný počet turnajov, ktoré sa rátajú do hodnotenia.

V záverečnom roku, najťažšej etape kvalifikácie, by musela dvojica o pozície tvrdo bojovať s početnou konkurenciou a neistým výsledkom. SVF bude reprezentačnú dvojicu aj ich trénerku v tejto veci bezodkladne kontaktovať so záujmom zistiť skutočný stav veci a riešiť vzniknutú situáciu," píše sa v stanovisku SVF.

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrea Štrbová #Miloš Dubovec #Natália Přidalová