Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nie som iný, som len o pol metra vyšší. Slovenský dlháň smečoval v 14-tich

Nielen na ulici, neprehliadnuteľný je aj pod basketbalovým košom. Pivot Interu Bratislava Michael Fusek (25) bol vždy o hlavu, či dve vyšší ako ostatní. S 224 centimetrami je s menšou rezervou najväčším dlháňom v slovenskej súťaži. "Na začudované pohľady okoloidúcich som si už zvykol," vraví rodák zo Zohoru.

16.06.2020 05:36
Michael Fusek Foto: ,
Smečovať pre Michaela Fuseka naozaj nie je žiadny problém.
debata

Ako povedia Záhoráci, keď je niekto veľmi vysoký?

Možno niečo také, ako že,,je dúhý jak lata alebo týdeň pred výpuatú". Ale to sa používa asi bežne.

Iba 160 centimetrov vysokí muži túžia, aby mali o tridsať čísel viac. Čo vy?

Nad ideálnou výškou som nikdy nerozmýšľal, ale spomínam si, že keď som mal asi sedemnásť a okolo 210 centimetrov, vtedy som si povedal, že to by už hádam aj stačilo. Ale rástol som aj naďalej. Ako dieťa som bol u lekára, kde mi na základe vyšetrenia predpovedali, že budem merať 212 centimetrov. A vidíte – rýchlo som sa dostal vyššie.

Laik si povie, že čím vyšší basketbalista, tým lepšie. Platí táto rovnica?

Výška je výhoda – bez debaty. Ale len do istej miery. Všetko nad 210 ide zrazu proti vám. Síce som na svoju výšku veľmi pohyblivý, ale proti nižším mám aj tak hendikep.A to už nehovorím o súbojoch – to, čo niektorí schytajú do ramena, ja dostávam do brucha. A to nie je nič príjemné.

Basketbal bol zrejme už od detstva jasná voľba…

V Zohore, odkiaľ pochádzam, sa hrá predovšetkým futbal a v obmedzenej miere tenis. Vzhľadom na moju výšku a tiež fakt, že aj mama je bývalá basketbalistka, bola moja cesta pod koše priamočiara. Pravda, boli chvíle, keď som s tým chcel hodiť o zem, tréningy a všetko okolo toho ma v istej chvíli ubíjali, ale dnes som rád, že som vydržal.

Ako to vyzeralo na prvých zápasoch?

Od detstva som hrával za Malacky. Bol som o hlavu, možno o dve vyšší ako ostatní, každá akcia šla cezo mňa. Veď Michael to tam dá (úsmev). S pribúdajúcim vekom sme hrali tímovejší basketbal a loptu som mal zrazu menej.

Spomínate si ešte, kedy ste loptu prvýkrát zasmečovali do koša?

Veľmi dobre. Ako štrnásťročný – bol som ešte na základnej škole. Vtedy som ešte nemal ani dva metre.

To vám museli kamaráti závidieť…

Ani nie. Keď sa na obruč zavesím ja, nikto nehýka. Oveľa lepšie to vyzerá, keď to dokáže niekto podstatne nižší.

O nadštandardne vysokých ľuďoch sa vraví, že majú problém s pohybom. Čo vám robilo najväčšie starosti?

Od malička som si musel dať viac záležať na atletickej abecede. A pochopiteľne – aj práci s loptou. Veľké telo nie je natoľko obratné, mnohé veci si treba vydrieť.

Deti sú občas kruté – dávali vám pocítiť, že ste iný?

A ja vravím, že nie som iný, len o pol metra vyšší (smiech). Deti či dospievajúci pubertiaci majú vlastný svet. Či je niekto vysoký, tučný, nosí okuliare, radi si navzájom rozdávajú prezývky. Aj ja som nejaké schytal. Nemám problém ani s otázkami, ktoré mi dávate. Som rád, že môžem ľuďom povedať o živote z výšky. Možno potom budú na mňa menej hľadieť.

Rýchly rast dospievajúceho muža sprevádzajú aj zdravotné problémy…

Občas ma pobolievalo koleno, ale to sa už vyriešilo. Musím spevnieť, pribrať. Roky s tým bojujem, darí sa mi striedavo.

Potrebujete kilá navyše?

Určite. Mám neskutočné spaľovanie. Keby som jedol ako bežný človek, ktorý skonzumuje 2000 kalórií denne, vážim hádam iba päťdesiat kilogramov. Lekári mi vypočítali, že moje telo pri absolútnej nečinnosti – na zachovanie základných funkcií orgánov – spotrebuje 2500 kalórií. A teraz si predstavte, že denno-denne tvrdo trénujem. Aby som si udržal aktuálnu hmotnosť, musím ich prijať aspoň 6500. A to nehovorím o tom, koľko ich potrebujem, ak chcem pribrať.

Michael Fusek. Foto: TASR, Pavel Neubauer
Michael Fusek Michael Fusek.

Ako vyzerá váš bežný deň na tanieri?

Na raňajky zjem najmenej osem vajec s pečivom. Po chvíľke vypijem výdatný sacharidovo-proteínový nápoj. Obedy mám dva – jeden hneď po tréningu o 11.30, druhý o 14.00. Samoz­rejme, aj tie zapijem nutrične bohatým šejkom. Na večeru konzumujem cestoviny alebo múčne jedlá, lebo obsahujú veľa energie. Pred spánkom si ešte doprajem lososa. Samozrejme, vo vrecku mám celý deň oriešky.

Viete, kto bol najvyšší hráč v histórii NBA?

Nespomeniem si.

Bol to Rumun Gheorghe Muresan – meral 231 centimetrov a v zámorí v 90. rokoch odohral sedem sezón…

NBA je snom každého basketbalistu. Samozrejme, že aj ja by som sa tam rád dostal. S agentom už sondujeme možnosti, bárs aj do nižšej súťaže. Výšku – ako veľmi dobrý predpoklad – už mám, potrebujem pridať ešte niečo navyše. A tiež skúsenosti.

Stretli ste sa už niekedy s vyšším človekom?

Možno sa budete čudovať, ale áno. V Amerike som spoznal pár vyšších hráčov.

Čo ste si pomysleli?

Že je to veľmi fajn. Zrazu som sa pri nich cítil akýsi rýchlejší. Mohol som využiť zbrane, ktoré väčšina používa proti mne.

Kde vás výška najviac obmedzuje?

Tých oblastí je viac. Od cestovania, cez spánok až po obliekanie sa.

Máte problém nájsť vhodnú konfekčnú veľkosť?

Akurát mám na sebe XXL tričko – niekomu by možno bolo po kolená. Pravdou však je, že nie som žiadny módny guru a keďže to neriešim, nemám ani problém. Ak potrebujem niečo elegantnejšie, vždy sa to dá ušiť na mieru.

Ale auto vám na mieru nevyrobia…

Po dedovi som mal maličký Volskwagen Up – dlho som ho používal. Možno neuveríte, ale pre šoféra v ňom bolo viac miesta ako vo veľkom Touaregu. V pohode som sa dostal nielen dnu, ale aj vyliezol von. Pravda, za mňa by si už asi nikto nesadol.

A čo posteľ?

Doma mám vyrobenú na mieru. Keď však potrebujem prespať v hoteli, je to problém. V poriadku, dá sa spať aj s visiacimi nohami, no nie je to ono. Radšej si k posteli prisuniem stoličku.

Máte vôbec obavy spojené so životom s takouto výškou?

Ani nie. Hovorí sa, že starší ľudia sú náchylnejší na bolesť kĺbov, ale to zrejme platí nie len o vysokých senioroch. Zastávam tézu, že čo telu dáte, to vám na staré kolená vráti. Už dnes robím všetko preto, aby som o niekoľko desiatok rokov nemusel len sedieť na stoličke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Fusek