Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bryant užíval kontroverzný stimulant. Z detí robí mátohy

Namiesto dopravy po zaplnených kalifornských diaľniciach uprednostňoval jednoduchší spôsob. Vzduchom sa dostal na želané miesto vždy včas a bez problémov. Matka príroda je však nevyspytateľná a nevyhýba sa ani krutým hrám.

18.05.2020 22:05
Bryant basket Foto: ,
Kobe Bryant preniká obranou Bostonu Celtics.
debata (1)

Sú to štyri mesiace, čo športový svet šokovala tragická smrť Kobeho Bryanta.

Jeden z najlepších basketbalistov v histórii NBA zahynul po páde vrtuľníka s ďalšími ôsmimi ľuďmi vrátane svojej 13-ročnej dcéry Gianny.

Počas víkendu sa verejnosť dozvedela výsledky pitevnej správy, ktorá odhalila tajomstvo legendárneho hráča.

V rovnakej skupine ako kokaín

Takmer dvestostranový dokument obsahuje aj podrobnosti o roztrhaných a obhorených telách obetí.

Pilot vrtuľníka v hustej hmle stratil kontrolu nad strojom a v plnej rýchlosti vpálil do kopcovitého masívu. Koroner okresu Los Angeles potvrdil, že smrť cestujúcich nastala okamžite.

„Deviati ľudia na palube zomreli na následky devastačných zranení,“ píše sa v správe. Výsledky rozborov určili, že pilot v čase nehody nemal v krvi stopy po alkohole či drogách.

Chemické látky, presnejšie metylfenidát, sa však našli v tele Bryanta.

Ide o amfetamínový derivát so stimulačným účinkom, ktorý sa používa na zlepšenie schopnosti sústredenia sa detí a dospelých s ADHD (attention deficit hyperactivity disorder – porucha pozornosti s hyperaktivitou).

Pomáha aj pri narkolepsii a stavoch po určitých druhoch poranenia mozgu. Známy je najmä pod obchodným názvom Ritalin.

Americká protidrogová agentúra klasifikuje metylfenidát ako narkotikum druhej kategórie. Do tejto skupiny patria aj kokaín, morfium či amfetamíny.

Dlhodobé užívanie Ritalinu je hodnotené ako kontroverzné. Na lieku môže vzniknúť fyzická i psychická závislosť. Hoci je na trhu už viac ako 50 rokov, stále má veľa negatívnych vedľajších účinkov.

Niektorí rodičia detí, ktoré ho užívali, sa sťažovali na zmenu osobnosti svojich potomkov.

„Zo syna urobil mátohu a chodiacu mŕtvolu. Je to droga, ktorú by mali zakázať,“ uviedol otec chlapca s ADHD pre denník USA Today.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

April 13, 2016. A day we will never forget. Relive Kobe's last game as a Laker.

Príspevok, ktorý zdieľa Los Angeles Lakers (@lakers),

Šport a ADHD

Porucha pozornosti s hyperaktivitou je v NBA téma, o ktorej sa nahlas nehovorí. Priznal to aj bývalý elitný hráč a v súčasnosti televízny analytik Jalen Rose. Tvrdí, že lieky nie sú odpoveď na všetko.

„Som si istý, že niektorí hráči v lige majú ADHD a sú na liekoch aj napriek tomu, že ich nechcú užívať. Som toho názoru, že látky na medicínsky predpis nie sú ideálne pre každého,“ povedal Rose pre ESPN.

Podľa posledných prieskumov trpí touto nervovou poruchou osem až desať percent profesionálnych športovcov. U bežnej populácie je to štyri až päť percent. Mnohí experti tvrdia, že spojenie ADHD a športu dáva v určitých prípadoch zmysel.

„Niektoré športy si vyžadujú zvýšenú koncentráciu, ale iné zase vôbec. V mnohých disciplínach rozhodujú sekundy a okamžitá reakcia. Musíte urobiť veľa vecí v jednom momente. A to je spôsob, akým ľudia s ADHD riešia záležitosti aj v bežnom živote,“ uviedol Eric Morse z Americkej spoločnosti pre športovú psychiatriu.

Podľa lekárov je dôležité, aby športovci problém neskrývali a otvorene o ňom hovorili. V minulosti tak urobil fenomenálny plavec Michael Phelps či elitný šprintér Justin Gatlin.

„V škole som mal problém sústrediť sa, ale atletika mi pomohla. Ľudia s ADHD nie sú postihnutí. Len sa na svet pozerajú trochu inak a riešia veci odlišne. Šport im môže pomôcť k lepšiemu životu,“ vyhlásil Gatlin pred časom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #NBA #basketbal #pitva #Los Angeles Lakers #Kobe Bryant