Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tatran pustil kapitána k vode. Nebol som najdrahší hráč, tvrdí

Na jar 2018 sa po trinástich rokoch vrátil na Slovensko. Veľkú rybu získal 15-násobný majster Tatran Prešov. Absolútny slovenský hádzanársky suverén sa teraz pred vypršaním zmluvy rozlúčil s kapitánom tímu Martinom Straňovským (34).

02.05.2020 12:57
Martin Straňovský. Foto: ,
Myslel som si, že v Tatrane už ukončím kariéru, vraví Martin Straňovský.
debata

„Myslel som si, že v Tatrane už ukončím kariéru,“ tvrdí predstaviteľ úspešnej generácie, ktorý si tri razy zahral na ME, dvakrát na MS a dres národného tímu mal na sebe v 152 zápasoch. Do Prešova prišiel z nemeckého Erlangenu, predtým pôsobil aj v FC Barcelona.

Klub prekvapujúce rozhodnutie nechcel bližšie komentovať. Prezradíte viac?

Nebolo by asi vhodné, aby sme polemizovali cez médiá. Rozišli sme sa, nečakal som to, mrzí ma to. Ale rešpektujem to, hoci som mal iné predstavy. Chcel som v Prešove pokračovať, cítil som sa tam aj s rodinou dobre. A s predstaviteľmi klubu som mal vždy korektný vzťah.

Objavili sa informácie, že ste nesúhlasili so znížením platu…

Aj tento výklad nášho rozchodu naznačuje, že problém bol najmä v komunikácii. Odohrali sme v polovici marca posledný zápas v Záhrebe, dostali sme tri dni voľno, ale potom už sezóna nepokračovala. Trávil som čas doma v Nových Zámkoch. O situácii, ktorá nastala, sme debatovali len na diaľku, cez telefón, nebol priestor, aby sme sa zišli a dohodli sa. Netrénujeme, nehráme, chápem, že nás nemôžu platiť ako v plnej sezóne.

Nebol problém v tom, že ste sa stali pre Prešov drahým hráčom?

To neviem, nepoznám platy iných, ale nemám pocit, že som bol najdrahší hráč Tatrana. Predstavy o mojich podmienkach sú skreslené, neboli nadštandardné. Myslím si, že kedysi sa do prešovskej hádzanej investovali väčšie peniaze a aj špičkoví hráči tam brali vyššie platy. Hrával som v Španielsku a Nemecku, boli sezóny, keď som patril k najlepším strelcom Ligy majstrov. V cudzine som pôsobil logicky za iných finančných podmienok. Vnímam realitu a nemal som problém uskromniť sa. Bol som aj teraz pripravený na dohodu o ďalšom znížení platu.

V Prešove sú však v porovnaní s inými slovenskými klubmi veľmi dobré podmienky…

To, samozrejme, stopercentne platí. Tatran je podľa mňa jediný profesionálny klub v slovenskej mužskej hádzanej so všetkým, čo k tomu patrí. Inde hráči chodia do práce alebo študujú, pôsobia skôr ako poloprofesionáli.

Zhorší sa teraz situácia v menších tímoch?

Problémy pocítia aj futbalové kluby, takže hádzanárske budú na tom určite horšie. Vnímam to najmä cez môjho brata, bývalého hádzanára a reprezentanta, ktorý je v Nových Zámkoch poslancom a v klube pracuje ako manažér. Hádzanárom v meste schválili nejaké peniaze, tešili sa, že sa konečne zbavia dlhov, teraz nevedia, čo bude ďalej.

Vládla v Tatrane spokojnosť s výsledkami v posledných sezónach?

V Lige majstrov ani nie. Viaceré zápasy sme mali dobre rozohrané, ale nedotiahli sme ich do víťazného konca. K úspechu nám nechýbalo veľa.

Tatran sa do skupiny Ligy majstrov dostáva, ale nepostupuje z nej. Čo mu chýba do absolútnej európskej špičky?

Prekvapuje ma, že skoro stále sme mali zranených nejakých kľúčových hráčov, neodohrali sme ani sezónu kompletní. Chýbal nám Lukáš Urban. Alebo Dominik Krok, ani neviem koľko zápasov som s ním odohral za ten čas, čo som bol v Prešove. Záťaž opôr bola v minulosti veľká a zranenia sa na nich stále lepia, asi to nezvláda ich telo. V plnej sile by sme mali naviac. A stále platí, že najlepšie európske kluby majú jasne vyššie rozpočty. Tatran si nemôže dovoliť kúpiť svetovú spojku a dať jej vyše 10-tisícový plat. Na Slovensku má výborne podmienky, v Európe to nestačí.

Uvažujete, že sa rozlúčite s reprezentáciou?

V septembri budem mať 35 rokov a chcel by som ešte pokračovať na najvyššej úrovni. O necelé dva roky sa uskutočnia u nás majstrovstvá Európy, rád by som dovtedy v národnom tíme vydržal. Pravda, ak ma tréner bude potrebovať.

Martin Straňovsky (24) zakončuje v Lige... Foto: SITA
HÁDZANÁ-LM: Prešov - Bitola Martin Straňovsky (24) zakončuje v Lige majstrov proti Rabotniku Bitola.

Aktuálne ste voľný hráč. Dostali ste už nejaké ponuky?

Hoci som to už nemal v pláne, budem ešte pokračovať v zahraničí. Kontaktovali ma manažéri z Francúzska, Nemecka i Maďarska. Vedia o mne, mám po dlhých rokoch, čo sa v európskej hádzanej pohybujem, dobré kontakty. Dostal som už aj jednu konkrétnu ponuku.

Odkiaľ?

Z najvyššej nemeckej súťaže… Som si istý, že sa čoskoro s niekým dohodnem.

Uvažovali by ste aj o druhej lige?

Podľa toho, z ktorej krajiny. Napríklad nemecká má veľmi dobrú úroveň i podmienky, lepšie ako v niektorých najvyšších európskych súťažiach.

Šport sa zastavil všade vo svete. Ste pripravený pokračovať bez problémov po dlhej pauze v kariére?

V uplynulých týždňoch som sa zdržoval prakticky v dobrovoľnej karanténe, dodržiaval som všetky opatrenia. Bývam na okraji Nových Zámkov, doma mám činky, mohol som chodiť behať a bicyklovať sa na hrádzu, mám ju za domom, kondička sa dá naberať do nemoty. Chýba však tréning s loptou a v skupine, čo je pre hádzanú kľúčové. Podobnú situáciu som od desiatich rokov, čo sa jej naplno venujem, nezažil. Ale všetci sme na tom podobne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hádzaná #Tatran Prešov #Martin Straňovský