Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jordan ako ho nepoznáte. Režíruje posledný tanec

V koženom kresle sedí muž. V ruke drží kubánsku cigaru, na stolíku má položený pohár s bourbonom. Do televíznej kamery rozpráva príbeh, na ktorý fanúšikovia čakali viac ako dvadsať rokov.

24.04.2020 20:40
debata

Michael Jordan sa opäť stal najpopulárnejším basketbalistom na svete. Americká televízia ESPN v spolupráci s webovou službou Netflix odvysielali úvodné časti dlho očakávaného dokumentu s názvom Posledný tanec.

Desaťhodinový film predstaví Jordana aj v podobe, v akej ho doteraz priaznivci nepoznali. „Viacerí si pomyslia, že mám otrasnú povahu. Mne však išlo len o jednu vec – chcel som víťazstvá. Tomu som podriadil úplne všetko,“ spomína fenomenálny rozohrávač.

Hazard i vražda

Dokument mapuje poslednú spoločnú sezónu slávnej éry Chicaga Bulls. V ročníku 1997/98 vyhrali hráči z veterného mesta šiesty titul za osem rokov a bezkonkurenčne kraľovali NBA.

Nie je však všetko zlato, čo sa blyští. Jordan bez servítky rozpráva o napätých vzťahoch v klube, o závislosti na hazardných hrách, o konfliktoch so spoluhráčmi i o tom, aký vplyv na kariéru mala vražda jeho otca v roku 1993.

Snímka je nadupaná doteraz nezverejnenými scénkami a zábermi zo zákulisia Bulls. Autenticitu dopĺňajú dobové komentáre a reakcie hráčov či funkcionárov, ktoré boli dve dekády ukryté v archíve.

„Čo sa týka originality, ide o najambicióznejší projekt v histórii našej spoločnosti. V aktuálnej situácii, v akej sa svet nachádza, nám šport veľmi chýba. Fanúšikov chceme potešiť aspoň takýmto spôsobom,“ vraví programový riaditeľ ESPN Connor Schell.

Čísla sledovanosti prekvapili nielen jeho, ale aj celý televízny trh. Prvé dve časti si pozrelo desať miliónov ľudí, čo je nový rekord v kategórii dokumentov.

Úprimná spoveď

Film je unikátny z viacerých pohľadov. Na rozdiel od Jordana, bývalí kolegovia z paluboviek sú mediálnymi hviezdami. Charles Barkley spolukomentuje basketbalové zápasy a vyjadruje sa ku každej podkošovej téme. Shaquille O'Neal je takmer v každej druhej reklame, LeBron James sa stal kráľom sociálnych sietí.

Jordan vždy bol a zostáva iným. Nemá kontá na facebooku či instagrame, nechváli sa novými autami či priateľkami a nezapája sa do mediálnych prekáračiek. Vždy razil heslo, že za neho hovoria činy. Vo filme však rozpráva. Bez tlaku, mimo desiatok zástupcov médií a televíznych kamier.

Odpovedá len na otázky, na ktoré chce. Novinári o ňom uverejnili množstvo kníh, ale Jordan doteraz nedal súhlas na spísanie autobiografie. Aj preto je Posledný tanec výnimočný.

Mladšie generácie dostanú možnosť spoznať Jordana mimo zostrihov najlepších akcií, ktoré si môžu nájsť na internete. Uvidia, ako tvrdá pracovná morálka a súťaživosť môžu viesť k úspechom.

„Fanúšikovia poznajú jeho najdôležitejšie koše či najkrajšie smeče. Ale doteraz si nevedeli predstaviť, ako dominantný bol na palubovke i mimo nej. Dokument im to priblíži,“ tvrdí jeho bývalý spoluhráč John Paxson.

Kokaín a bitka s Kerrom

Jordan sa nevyhýba ani témam, ktoré by šéfovia NBA najradšej zamkli do protiatómového krytu. Do profiligy vstúpil v 80-tych rokoch minulého storočia v čase, keď sa súťaž utápala v alkohole a sypali sa na ňu kilogramy kokaínu.

„Viete, ako vyzerali hotelové izby basketbalistov počas zápasov mimo vlastných paluboviek? Fľaše alkoholu, marihuanové cigarety, lajny kokaínu a všade samá prostitútka. Od začiatku som vedel, že nič z toho nie je pre mňa,“ šokuje Jordan.

Sám o sebe vyhlasuje, že nebol ideálnym spoluhráčom. Od kolegov požadoval rovnaké nasadenie, aké na tréningoch či v zápasoch sám predvádzal. A keď niekto nestíhal jeho tempu, dal mu to pocítiť. Tak, ako spoluhráčovi Stevovi Kerrovi.

Hviezdna dvojica Michael Jordan (vpravo) a... Foto: TASR/AP, MICHAEL CAULFIELD
Michael Jordan Hviezdna dvojica Michael Jordan (vpravo) a Scottie Pippen.

Súčasný kouč Golden State Warriors hral za Chicago päť sezón. V tíme sa stretli po tom, ako Jordan ukončil 18-mesačnú pauzu vyplnenú bejzbalovou anabázou a vrátil sa k basketbalu.

Na jednom z tréningov sa Jordanovi nepáčil Kerrov prístup. Na nižšieho kolegu začal kričať, ale ten sa nezľakol a hviezdu udrel do hrude. Odpoveďou bol bleskový direkt, po ktorom Kerrovi zostal farebný monokel.

„Cítil som sa ako vo filme Jurský park, keď na chlapca vybehne obrovský jašter. Znie to možno paradoxne, ale nášmu vzťahu to prospelo. Viac sme si jeden druhého potom vážili,“ spomína Kerr.

Dôležitú úlohu v dokumente zohráva Scottie Pippen, ktorého Jordan označil za najlepšieho spoluhráča v kariére. Fanúšikovia sa dozvedia viac aj o toxickom vzťahu medzi trénerom Philom Jacksonom a generálnym manažérom Jerrym Krauseom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #basketbal #Michael Jordan #Chicago Bulls