Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spojené štáty sú obrovská krajina. Ale to ich neospravedlňuje

Patrí medzi najväčšie talenty slovenského basketbalu. Po troch rokoch pôsobenia v tíme Piešťanské Čajky sa rozhodla pre odchod do zámoria, kde sa okrem zdokonaľovania podkošových kvalít venuje aj štúdiu. Záver nováčikovskej sezóny Rebeke Mikulášikovej (20) skomplikovala situácia v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

17.04.2020 19:59
Rebeka Mikulášiková Foto:
Rebeka Mikulášiková.
debata (1)

„Mala som šťastie, že sa tu má o mňa kto postarať. Domov prídem vtedy, keď to bude bezpečné,“ vraví šikovná pivotka.

Väčšina športovcov pôsobiacich v Európe či zámorí sa stihla vrátiť na Slovensko pred uzatvorením hraníc. Prečo sa vám to nepodarilo?

V Amerike mi zrušili let a viedenské letisko prestalo prijímať lety z niektorých krajín. Nechcela som riskovať, že mi zrušia aj ďalší a tak som po rozhovore s rodinou usúdila, že bude rozumné ísť dočasne k príbuzným do Colorada.

Ak by ste nemali takúto možnosť, ako by ste riešili situáciu?

Pravdepodobne by som ostala v Columbuse a počkala do momentu, pokiaľ sa situácia trochu upokojí a letecké spoločnosti budú opäť fungovať.

Neprepadla vás panika? Neuvažovali ste nad možnosťou kontaktovať ambasádu?

Bola som pokojná, pretože som vedela, že mám opciu byť s rodinou v Colorade. Bola som v kontakte aj s ambasádou. Avšak rozhodla som sa ostať, pokiaľ sa situácia nezlepší a bude pre mňa bezpečné cestovať domov.

Neriešila univerzita, ako sa jej zahraniční študenti dostanú domov? Stihli to španielska a maďarská spoluhráčka?

Áno, riešila. Študentov, ktorí sa nemali ako dostať domov, premiestnili do dočasných internátov. Maďarská spoluhráčka je stále v USA a Španielka sa dostala domov 20. marca.

Ako vnímate aktuálnu situáciu v USA?

Situácia nie je najlepšia, keďže počet nakazených stále rastie. Je tu povinná karanténa a platí nariadenie, že ľudia môžu opustiť domov iba v nutných prípadoch.

V krajine je najviac nakazených, zomrelo tam najviac ľudí. Znamená to, že domáci koronavírus podcenili?

Spojené štáty americké sú obrovskou krajinou s veľkým počtom obyvateľov. To je veľký dôvod, prečo sú číslo jeden v rebríčkoch. To ich, samozrejme, neospravedlňuje, keďže situáciu na začiatku skutočne podcenili. Platí to najmä o New Yorku, kde je najviac infikovaných.

Študujete v Columbuse, máte prehľad aká je tam situácia? Sú domáci disciplinovaní a dodržiavajú pravidlá? Aké to je v Colorade?

V Columbuse som naposledy bola pred štyrmi týždňami, čiže neviem presne povedať, aké to tam je. Spoluhráčky, ktoré tam žijú a som s nimi v kontakte, dodržujú disciplínu a neopúšťajú domov. Odkedy som v Colorade, aktuálny stav sa mierne zlepšil. Najskôr tu nikto nenosil rúška, ale to sa už zmenilo. V obchodoch platí pravidlo, že dnu môže ísť naraz len určitý počet ľudí.

Ak by ste mali možnosť, vrátili by ste sa na Slovensko? Akceptovali by ste aj dvojtýždňovú povinnú karanténu v štátnom zariadení?

Chcem sa vrátiť domov. Urobím to vtedy, keď bude pre mňa bezpečné cestovať a situácia sa upokojí – či už v Amerike alebo na Slovensku.

Rebeka Mikulášiková v drese Piešťanských Čajok... Foto: SITA, Martin Havran
Rebeka Mikulášiková Rebeka Mikulášiková v drese Piešťanských Čajok v januári 2019.

Prejdime na basketbal. Za Ohio State Buckeyes ste odohrali 29 zápasov, ako hodnotíte nováčikovskú sezónu?

Bola veľmi intenzívna a vyrovnaná. V našej konferencii Big 10 je veľa kvalitných škôl, vládne medzi nimi veľká konkurencia. Som veľmi rada, že sa nám podarilo dostať až do konferenčného finále, kde sme prehrali s Marylandom.

Bolo náročné zvyknúť si na zámorský štýl basketbalu?

Zo začiatku áno. Je tu úplne iný systém hry, ako aj odlišný spôsob trénovania. Postupom času sa to však zlepšilo a zvykla som si. Teraz už viem, čo môžem očakávať od spoluhráčok či od trénerov.

Boli ste veľmi efektívna (50 % streľba z poľa, 46 % trojky, 82 % trestné hody). Cítite, že v ďalších sezónach môžete patriť medzi dôležité hráčky tímu?

To je môj plán. V ďalšej sezóne by som chcela na seba zobrať viac zodpovednosti a získať väčšiu trénerovu dôveru. Cítim, že sa môžem stať kľúčovou hráčkou tímu.

Študujete módu a maloobchod. Sú USA krajinou s najlepšími obchodmi? Ako sa obliekajú domáci?

Moji obľúbení dizajnéri sú väčšinou z Európy, no určite aj v USA majú kvalitné obchody. Obliekanie je veľmi individuálne. Videla som ľudí, ktorí ma šokovali extravaganciou. No takisto sa každý deň stretávam so športovým štýlom obliekania, keďže som najčastejšie v spoločnosti atlétov.

Američania sú známi ako konzumný národ. Je teraz pre nich šok, že nemôžu nakupovať?

Určite áno. Ale myslím, že je to šok pre celý svet, keďže väčšina obchodov je zatvorená a nedá sa nakupovať. Našťastie, stále fungujú online stránky, čiže veci sa dajú zaobstarať takouto formou. Mám veľa kamarátok, ktoré využívajú tieto chvíle práve nákupmi cez internet.

Počítate s tým, že v lete budete môcť trénovať a v riadom termíne nastúpite do II. ročníka?

Letná škola bude pokračovať tak, ako doteraz, čiže všetko online. Jesenný semester by sa mal začať v riadnom termíne a tiež by malo odštartovať aj vyučovanie. Čo sa týka trénovania, to je ešte stále otázne. Je veľmi ťažké predpovedať, kedy sa všetko vráti späť do normálu a ako veľmi to ovplyvní sezónu či pokračovanie školy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Rebeka Mikulášiková