Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Smial sa z pandémie, teraz sa strachuje: Stratil som čuch a chuť

Prvý basketbalista v NBA nakazený koronavírusom, 27-ročný francúzsky pivot Utahu, Rudy Gobert prišiel so zaujímavým priznaním. Koronavírus ho údajne pripravil o schopnosť čuchu.

23.03.2020 12:17
debata

„Dám vám aktualizáciu svojho stavu. Stratil som schopnosť rozoznávať zápach a tiež chuť, posledné štyri dni som nič necítil. Má ešte niekto takéto symptómy?,“ prihovoril sa Gobert svojim sledovateľom na twitteri.

Strata schopnosti rozoznávať pachy, známa aj ako anosmia, sa neuvádza medzi hlavnými symptómami koronavírusu. Tými sú horúčky, suchý kašeľ a sťažené dýchanie. Britskí odborníci však tvrdia, že jedným z možných príznakov je práve aj anosmia.

Rudy Gobert v drese Utahu Jazz. Foto: SITA/AP, Rick Bowmer
NBA Gobert Rudy Gobert v drese Utahu Jazz.

„Nemci uvádzajú, že až u dvoch z troch pozitívnych sa prejavuje anosmia, Kórejská republika priznala, že 30 percent infekčných malo tieto symptómy,“ tvrdia britskí vedci podľa webu sports.yahoo.com.

Francúzsky obor mal pozitívny test 11. marca, NBA následne prerušila sezónu. Odvtedy objavili koronavírus u viac ako desiatich hráčov, vrátane jedného z najlepších basketbalistov súčasnosti Kevina Duranta z Brooklynu.

Gobert spočiatku pociťoval symptómy bežnej chrípky, neskôr po pozitívnom teste na nový koronavírus skončil v karanténe.

Na internete zverejnili video, kde si Gobert krátko pred potvrdením nákazy uťahuje z koronavírusu. Dotýkal sa mikrofónov prítomných novinárov a pýtal sa, či sa neboja. Neskôr sa za svoje správanie ospravedlnil.

Rovnako sa rozhodol podporiť sumou 500 000 USD ľudí, ktorí pracovali v domovskom stánku hráčov Utahu – Vivint Smart Home Arene – a vinou koronavírusu prišli o zamestnanie.

V USA aktuálne evidujú vyše 35.000 prípadov nákazy novým koronavírusom a 458 úmrtí. Celkovo sa na svete objavilo vyše 340.000 nakazených osôb a približne 15.000 chorobe podľahlo. Správu zverejnila AFP.

debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #Utah Jazz #koronavírus #Rudy Gobert