Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dlháň v okuliaroch ničil súperov. Zdolal aj rakovinu

Sadnúť si za obedný stôl vám nedá istotu, že sa nasýtite. Musíte si vziať poživeň z taniera. Ak sa narodíte v Spojených štátoch amerických, neznamená to, že je z vás Američan.

22.03.2020 08:38
debata
Kareem Abdul-Jabbar (vľavo) predvádza svoju... Foto: SITA/AP, Reed Saxon
Kareem Abdul-Jabbar Kareem Abdul-Jabbar (vľavo) predvádza svoju patentovanú koncovku.

Tento slávny výrok patrí Malcolmovi X. Prominentný bojovník za práva afroamerických občanov v USA, ktorého zavraždili vo februári 1965, inšpiroval milióny ľudí tmavej pleti a jeho odkaz žije doteraz.

S jeho názormi sa stotožňoval aj Kareem Abdul-Jabbar. Hoci prežil fantastickú kariéru a stále vedie historické poradie strelcov v zámorskej NBA, uznanie a rešpekt si získal až vtedy, keď skončil s basketbalom.

Dôvod? Aj keď s ním nesúhlasila väčšina verejnosti, vybral si cestu, ktorú považoval za správnu.

Detstvo v Harleme

Narodil sa ako Ferdinand Lewis Alcindor Jr. dva roky po II. svetovej vojne. Otec bol z Trinidadu a Tobaga, mama mala indiánske korene. Vyrastal v drsnom prostredí newyorského Harlemu. Ako tínedžer bol svedkom úpenlivej snahy Afroameričanov o rovnoprávnosť, ktorá viedla k mnohým rasovým nepokojom.

„V škole ma brali ako hračku prírody. Avšak malo to aj svoje výhody. Vďaka výške som si rýchlo získal rešpekt,“ spomínal basketbalista, ktorý dorástol na 218 cm.

Po skončení strednej školy sa o neho bili univerzity. Dokonca aj južanské, ktoré boli kvôli nemu ochotné zmeniť pravidlá o segregácii medzi bielymi a černošskými študentami.

Alcindor si vybral kalifornskú UCLA. Za štyri roky na vysokej škole utvoril niekoľko rekordov, trikrát vyhral s tímom univerzitný šampionát. Na NBA drafte 1969 po ňom siahlo Milwaukee Bucks.

Dominantný Bill Russell práve vtedy končil s kariérou, 35-ročný Wilt Chamberlain k tomu nemal ďaleko. Profiliga bola pripravená na novú hviezdu a získala ju v Alcindorovi.

Dynastia Lakers

Pred sezónou 1971/72 konvertoval na islam a prijal meno Kareem Abdul-Jabbar, čo v preklade znamená „vznešený a mocný služobník.“ Hoci v drese Bucks získal majstrovský titul a tri ocenenia pre najužitočnejšieho hráča sezóny (MVP), čoraz viac v ňom rástla túžba opustiť provinčné Milwaukee.

„Cítil som sa tam ako väzeň. Tamojší ľudia mi nerozumeli. Chcel som sa pohybovať v spoločnosti, ktorá vyznávala rovnaké náboženské a kultúrne hodnoty,“ spomínal.

Napokon si vynútil výmenu do Los Angeles. Kalifornia mu vyhovovala, prostredie poznal z vysokoškolských čias. V drese Lakers naplno rozvinul svoj talent.

Tzv. streľba cez ucho (hook shot) sa stala jeho patentom, obrancovia z nej boli zúfalí. Univerzálny center vynikal pohyblivosťou a skvelým prehľadom v hre, čím popieral pivotmanskú dogmu o sile a mohutnosti. Vyrovnal sa aj s rodeným zrakovým hendikepom, kvôli ktorému musel nosiť okuliare aj na palubovke.

S príchodom Earvina „Magica“ Johnsona, ktorý vhupol do profiligy v roku 1979, sila tímu ešte vzrástla. Zrodila sa dynastia, ktorej súboje s rivalom Bostonom Celtics doteraz patria medzi to najlepšie v novodobej ére NBA.

Abdul-Jabbar získal s Lakers päť titulov. Aj keď sa blížil k štyridsiatke, pravidelne dominoval nad o dekádu mladšími súpermi. Udržiaval sa vo výbornej fyzickej kondícii, ku ktorej mu pomáhali meditácie a jóga.

Posledný zápas odohral v júni 1989 ako 42-ročný. Lakers si ho uctili slávnostným vyvesením dresu presne pred 30 rokmi – 20. marca 1990.

Trumpov kritik

Počas kariéry bol tŕňom v oku veľkej skupiny ľudí. Priatelil sa s legendárnym Muhammadom Alim. Boxera verejne podporil, keď odmietol narukovať do armády počas vojny vo Vietname. Abdul-Jabbar si strážil súkromie, k novinárom bol odmeraný.

Veľké pobúrenie vyvolalo nielen jeho nové náboženstvo, ale aj rozhodnutie nereprezentovať krajinu na OH 1968 v Mexiku.

Kareem Abdul-Jabbar dnes. Foto: SITA/AP, Richard Shotwell
Kareem Abdul-Jabbar Kareem Abdul-Jabbar dnes.

„Som človek, až potom športovec. V našej krajine sa dejú veci, s ktorými nemôžem súhlasiť. Štát preferuje ľudí na základe farby pokožky,“ kritizoval americkú politiku. Uznania sa mu dostalo až počas poslednej sezóny. Fanúšikovia mu prejavovali priazeň v každej hale, do ktorej počas ročníka 1988/89 vstúpil.

„Osemdesiate roky mi vynahradili predchádzajúcu dekádu, v ktorej som musel prijať množstvo nenávisti a odmietania. Umlčal som kritikov,“ vravel.

V roku 2009 mu diagnostikovali leukémiu. Podrobil sa komplikovanej liečbe a dnes sa teší pevnému zdraviu. Napísal niekoľko kníh, venuje sa filantropii a patrí medzi vokálnych kritikov súčasného prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorého označil za rasistu a homofóba.

„Život je príliš krátky na to, aby nás zožierala nenávisť a zloba. Naše srdcia majú byť plné lásky, rešpektu a porozumenia. Len tak bude naša planéta správnym miestom pre existenciu,“ vyhlásil nedávno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #basketbal #Kareem Abdul-Jabbar