Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci uspeli na úvod predkvalifikácie, zažiaril 25-bodový Brodziansky

Slovenskí basketbaloví reprezentanti úspešne vstúpili do predkvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2023.

20.02.2020 20:08
Vladimír Brodziansky, Clancy Rugg Foto: ,
Vladimír Brodziansky (vpravo) a Luxemburčan Clancy Rugg.
debata

Vo štvrtkovom stretnutí zdolali v bratislavskej Eurovia aréne hráčov Luxemburska 73:65 a do tabuľky B-skupiny si pripísali prvé dva body. Najúspešnejším strelcom zápasu bol najlepší basketbalista SR za rok 2019 Vladimír Brodziansky, ktorý sa zaskvel 25 bodmi.

Predkvalifikácia MS 2023 – B-skupina:

Slovensko – Luxembursko 73:65 (40:38)
Zostava a body SR: Brodziansky 25, Jones 12, Krajčovič 5, Juríček a Musil 0 (Körner 15, Ihring 10, Abrhám a Merešš po 3, Tot 0) – najviac bodov Luxembursko: Rugg 21, Laurent 13, Gutenkauf 9, TH: 17/13 – 21/13, fauly: 23:20, rozhodovali: Karakatsounis (Gr.), Gedvilas (Lit.), Grigioni (Tal.), 1000 divákov.
Štvrtiny: 20:25, 20:13, 19:11, 14:16

Úvod zápasu lepšie vyšiel hráčom Luxemburska. Tí sa svojou rýchlosťou presadzovali v individuálnych súbojoch a ľahkými košmi si vypracovali nádejný náskok 18:5, respektíve 23:11. Zverenci Žana Tabaka však v závere prvej štvrtiny zabrali a manko znížili na prijateľných päť bodov.

Vôbec prvýkrát sa domáci dostali do vedenia až v 15. min, keď po prihrávke Mária Ihringa efektne zasmečoval Andre Jones. Prvý polčas napokon Slováci vyhrali 40:38, hoci premenili iba dva z jedenástich pokusov za tri body.

Slováci začali potvrdzovať úlohu favorita až po zmene strán. Zlepšili defenzívu a najmä vďaka produktívnemu Vladimírovi Brodzianskému si v tretej štvrtine vypracovali desaťbodový náskok (59:49). Hráč španielskeho tímu Obradoiro CAB sa často presadzoval v podkošovom priestore a v treťom dejstve zaťažil konto súpera desiatimi bodmi. Luxemburčania sa však nevzdali a dvoma trojkami po sebe znížili štyri minúty pred koncom svoju stratu na štyri body. Záver duelu si už Slováci postrážili a napokon vyhrali rozdielom ôsmich bodov.

Druhý zápas predkvalifikácie MS 2023 odohrajú zverenci Žana Tabaka už o tri dni. V nedeľu si od 21.00 h zmerajú sily s Islandom, ktorý je z tímov B-skupiny najvyššie postaveným mužstvom v rebríčku FIBA. V „krajine gejzírov“ sa Slováci dosiaľ naposledy predstavili v súťažnom zápase ešte v septembri 2012 a po veľkej dráme si odviezli tesné víťazstvo 86:84.

Žan Tabak, tréner Slovenska: „Opäť sme nezačali tak, ako sme mali. Opäť nás prekvapila agresivita súpera, to sa presne stalo aj v domácom zápase s Cyprom. Potom sme začali hrať lepšie, hrali sme oveľa fyzickejšie. Prispôsobili sme sa levelu hry a potom sme začali vyhrávať. Na konci zápasu som sa snažil o to, aby sme mali čo najväčší náskok, preto som bral oddychové časy, ale vykonali sme najhoršiu možnú robotu. Vyhrávali sme aj o desať bodov, mohli sme viesť aj vyšším rozdielom, ale niekedy tie logické veci nefungujú dokonale.“

Richard Körner, krídelník Slovenska: „Prvú štvrtinu sme trochu zaspali. Hovorili sme si, že to bude ako pred rokom zápas s Cyprom. Vedeli sme, že budú veľa behať a hrať 1 na 1. Žiaľ, zase sme zaspali, ale tréner to vystriedal, dal tam menšiu zostavu. Začali sme všetko preberať, to na takýto tím platí.“

Vladimír Brodziansky, pivot Slovenska: „Zo začiatku si myslím, že sme veľmi zle hrali, hlavne v prvej štvrtine. Nezachytili sme začiatok, padli im nejaké strely. Potom sme vzchopili, zahrali sme lepšie, hrali sme tvrdo ako tréner prízvukoval. Na začiatku musíme popracovať.“

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí basketbalisti #luxemburskí basketbalisti