Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aj ja som Kobe! Bryantom chcel byť každý

Patril medzi jeho - nielen basketbalové - idoly. Tragicky zosnulý Kobe Bryant inšpiroval Leeho Skinnera (27) počas celého života.

29.01.2020 09:00
debata (6)
Kobe Bryant bol ako superhrdina, tvrdí... Foto: SITA/AP, CHRIS CARLSON
Bryant NBA Kobe Bryant bol ako superhrdina, tvrdí interista Lee Skinner.

Američan v drese slovenského majstra Interu Bratislava tvrdí, že Bryantov odkaz môže nasledovať každý z nás.

„Každý deň robte to, čo milujete a snažte sa to robiť čo najlepšie. Nevzdávajte sa, nenechajte sa odradiť pádmi a naplno choďte za svojimi cieľmi,“ vraví jeden z najlepších legionárov v slovenskej extralige.

V čom bol Bryantov najväčší prínos pri rozvoji basketbalu?

Súperom i spoluhráčom ukázal, že úspech môžete dosiahnuť len vtedy, ak budete makať na sto percent. Bol príkladným profesionálom a skvelým lídrom. To, čo sa stalo jemu, jeho dcére a celej posádke vrtuľníka, je obrovská tragédia.

VIDEO: Pozrite si rozhovor s Lee Skinnerom. Hlavnou témou bol Kobe Bryant a jeho kariéra
Video

Súhlasíte s historicky najlepším strelcom NBA Kareemom Abdulom-Jabbarom, ktorý o ňom povedal, že bol viac ako športovec?

Absolútne. V závere kariéry sa zmenil na otca. Venoval sa manželke, podporoval dcéry a snažil sa im vynahradiť to, čo počas profesionálnej kariéry zameškal. Po tom, ako skončil s basketbalom, sa dal na umenie. Písal knižky pre deti, zložil báseň, ktorú sfilmovali a dostal za ňu Oscara. Bol skvelý vo veľa veciach, nielen v basketbale.

Tragédiu oplakáva celý svet. Mali Bryantove výkony spoločne s jeho persónou medzinárodný dosah?

Kobe ma motivoval, aby som hral basketbal, vyštudoval školu a vyskúšal si kariéru v zahraničí. Cestujem, spoznávam nových ľudí a kultúry, vďaka čomu som sa stal lepším a rozhľadenejším človekom. Z jeho príbehu beriem inšpiráciu po celý život.

Vy ste podkošový hráč, on hral na rozohrávke. Čo by ste si zobrali z jeho hry a preniesli do svojej?

Každý hráč na ľubovoľnej pozícii by si vedel zobrať od neho veľa vecí. Tou hlavnou zrejme bola myšlienka, že nezáleží na kvalite súpera, dôležitý je váš osobný level. Môžete skórovať proti vyššiemu súperovi, pri doskoku odstavíte od lopty aj silnejšieho protivníka. Učil ľudí, ako sa nevzdávať a bojovať do poslednej sekundy.

Na seba mal najvyššie nároky a stopercentné nasadenie požadoval aj od kolegov v tíme. Bol podľa vás spoluhráčom, s ktorým sa hralo ťažko?

Určite by patril medzi mojich obľúbených spoluhráčov. Mentalitou a pracovnou morálkou tlačil kolegov k lepším výkonom a robil z nich lepších hráčov. Nielen na palubovke, ale aj mimo nej. Niektorí hráči takýto tlak od hlavnej hviezdy nevydržia, iní áno. Osobne by som to bral ako skvelú možnosť zlepšiť sa pri fenomenálnom hráčovi.

Jeho neprajníci tvrdia, že bol sebecký, mal priveľa streleckých pokusov pri nízkej úspešnosti. Ako je teda možné, že bol taký úspešný?

Bol to výnimočný hráč, pozitívne aspekty v jeho hre prekonali nedostatky. Ľudia nevideli pracovitosť a snahu, ktorú dával do každého tréningu a zápasu. Každý má právo na názor, obzvlášť basketbaloví experti. Ak niekto povie, že Bryant nepatrí medzi desať najlepších hráčov v histórii NBA, nikto mu tento názor nevezme. Pravda o jeho hre však leží v pracovnej morálke, ktorú dával do zápasov.

Kariéra legendárneho Kobeho Bryanta Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Január 1996. Talentovaného Kobeho Bryanta čaká...

Neustále ho prirovnávali k legendárnemu Michaelovi Jordanovi. Boli si v niečom podobní?

Takéto porovnávania sú po tragédii, ktorá sa stala v nedeľu, zbytočné. Treba oceniť veľkosť najlepších hráčov a nie ich stavať proti sebe. Jordan, Bryant alebo LeBron James – všetko to boli a sú výnimoční hráči. Každý z nich je jedinečný.

Bryant bol úspešný aj po kariére, keď sa z neho stal úspešný biznismen a multitalentovaný umelec. Preniesol si športový entuziazmus do ďalšej životnej etapy?

Mal životnú filozofiu, ktorú volal „mamba mentality“. Po rozlúčke s kariérou zistil, že mu tento smer prináša úspech aj v ďalšom profesnom živote. Všetko robil s vášňou a na maximum. Rád prekonával prekážky. Myslím, že by bol úspešný vo všetkom, čo by si zaumienil.

Aká je podstata tejto filozofie?

Každý deň robte to, čo milujete a snažte sa to robiť čo najlepšie. Ráno sa postavte z postele aj vtedy, keď sa vám nechce. Neuspokojte sa s čiastkovým úspechom. Nevzdávajte sa, nenechajte sa odradiť pádmi a naplno choďte za svojimi cieľmi. Kobe bol idol, superhrdina, ku ktorému možno vzhliadať.

Lee Skinner (34) v drese Interu Bratislava. Foto: TASR, Jaroslav Novák
SR Basketbal SBL 24.kolo Inter Skinner Lee Skinner (34) v drese Interu Bratislava.

Je to niečo, čo možno aplikovať aj v bežnom živote?

Určite. Človek by mal všetky veci v živote robiť na maximum. Život je krátky, treba ho prežiť naplno. Deň má 24 hodín – rovnaké číslo mal Bryant na drese. Treba využiť každú hodinu. Či už v profesnom alebo osobnom živote. Ak to budeme robiť, Bryantov odkaz bude žiť večne.

Čo považujete za jeho najväčší úspech – päť titulov šampióna NBA, dve zlaté olympijské medaily

alebo rekordný zápas proti Torontu, v ktorom nastrieľal 81 bodov?

Pozrel som si a čítal každý rozhovor, ktorý som pri jeho osobe zachytil. Bol by prvý, ktorý by vám povedal, že najväčší úspech je jeho rodina. Na ňu bol veľmi hrdý. Basketbalové úspechy boli až druhoradé.

Narodili ste sa v Madisone, štáte Wisconsin. Patrili ste aj vy medzi jeho fanúšikov?

Madison je moje rodisko, ale vyrastal som v Chicagu. Ako dieťa som obdivoval Jordana, ale patrím do generácie, v ktorej žiarili Bryant s Jamesom. Každý chcel byť ako Kobe. Aj spolužiaci, ktorí nehrali basketbal, si robili papierové guličky, hádzali ich do smetného koša a kričali – ja som Kobe! Jordan, Bryant a teraz James nie sú len basketbalisti. Ich záber je celospoločenský. O to je Kobeho tragický koniec smutnejší.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #basketbal #Kobe Bryant #SBL #Lee Skinner