Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z prvých správ vyšetrovateľov mrazí. Derby odložili

Prvé správy od vyšetrovateľov tragickej havárie helikoptéry, pri ktorej zahynul legendárny americký basketbalista Kobe Bryant spolu s ďalšími ôsmimi osobami hovoria o tom, že pilot sa snažil na poslednú chvíľu vyhnúť hmle.

28.01.2020 10:53
Kobe Bryant Foto: ,
Odpočívaj v pokoji, Kobe. Fanúšikovia vytvorili pietne miesto neďaleko haly Staples Center, kde hrávajú domáce zápasy basketbalisti Los Angeles Lakers.
debata

Krátko pred nárazom do jedného z kopcov pri kalifornskom Calabasase vyslal pracovníkom riadenia letovej prevádzky informáciu o snahe vystúpiť vyššie, aby sa dostal nad oblaky.

Podľa radaru sa helikoptéra dostala do výšky 701 metrov, ale vrak stroja neskôr našli na úrovni 331 metrov nad morom, uviedla Jennifer Homendyová z americkej Národnej rady pre bezpečnosť dopravy (NTSB).

Homendyová zároveň popísala miesto havárie a prezradila, že trosky helikoptéry boli rozmetané vo veľkej vzdialenosti od seba, čo len dokazuje silu nárazu do terénu. Prvé špekulácie referujú o tom, že pilot Ara Zobayan bol v hmle dezorientovaný, no vyšetrovatelia havárie pracujú s viacerými verziami. „Pozeráme sa na pilota, stroj aj podmienky. Počasie je len malou časťou, ktorej sa venujeme,“ pokračovala členka NTSB.

Miesto tragédie a smútok fanúšikov za Bryantom Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Helikoptéra sa zrútila v blízkosti mesta...

Pilot helikoptéry si od riadenia letovej prevádzky vypýtal špeciálne povolenie pre let v hustej hmle a dostal ho. Neskôr chcel využiť aj pomoc diaľkového navádzania pomocou radaru, no letel príliš nízko a jeho požiadavka nebola akceptovaná.

Preto sa snažil vyletieť vyššie a dosiahol výšku 701 metrov nad morom. Okolo 9.45 h však nezareagoval na otázku, čo ďalej plánuje so strojom robiť. O dve minúty neskôr očití svedkovia zalarmovali záchranné zložky.

Svet spomína na Kobeho Bryanta Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Na Kobeho Bryanta spomínal aj hráč Phoenixu...

„Ak letíte iba na základe vizuálneho kontaktu a dostanete sa do situácie, keď nevidíte za čelné sklo, je životnosť lietadla a pilota možno 10 alebo 15 sekúnd,“ vysvetľoval Randy Waldman, ktorý pracuje ako inštruktor pilotov helikoptér na neďalekom letisku vo Van Nuys.

Pilotom helikoptéry Sikorsky S-76, v ktorej okrem Bryanta zahynula aj jeho 13-ročná dcéra Gianna, bol Ara Zobayan. Pracoval ako hlavný pilot vrtuľníkov v spoločnosti Island Express Helicopters, v ktorej pôsobil viac ako 10 rokov a nalietal počas nich 8-tisíc hodín. Vlastnil komerčnú licenciu na lietanie a zároveň bol certifikovaným inštruktorom.

Bryant často využíval služby helikoptér, pretože sa chcel vyhnúť prehustenej premávke v centre Los Angeles. Nedeľňajší let na mládežnícky basketbalový turnaj, kde sa mala predstaviť jeho dcéra, sa mu však stal osudný. Po približne 45 minútach letu zo Santa Any na juhu Los Angeles vrtuľník s deväťčlennou posádkou v hustej hmle havaroval približne 48 kilometrov od centra LA v katastri mestečka Calabasas.

Kobe Bryant a jeho dcérka Gianna Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Kobe Bryant a jeho dcérka Gianna po poslednom...

Rozhodnutie z úcty k Lakers

Vedenie NBA sa pre Bryantovu smrť rozhodlo odložiť na neurčito mestské derby medzi Los Angeles Lakers a Los Angeles Clippers, ktoré sa pôvodne malo odohrať v noci na stredu SEČ.

Práve zápas v domácom Staples Centre mal byť prvým pre hráčov Lakers po nedeľnom páde vrtuľníka neďaleko Los Angeles.

„Rozhodnutie sme prijali z úcty ku organizácii Lakers,“ znie v oficiálnom vyhlásení vedenia profiligy. Najbližšie tak Lakers privítajú v piatok na domácej palubovke Portland Trail Blazers.

Po oznámení rozhodnutia sa prvýkrát smerom ku verejnosti oficiálne vyjadrilo aj vedenie klubu z Los Angeles, ktoré sa poďakovalo fanúšikom za podporu a prejavu súcitu.

„Los Angeles Lakers by sa chceli všetkým ľudom poďakovať za úžasnú podporu v týchto ťažkých časoch. Je to veľmi ťažké obdobie pre nás všetkých. Pokračujeme v podpore rodiny Bryantovcov a budeme zdieľať všetky informácie, ktoré budú dostupné,“ uviedol klub vo vyhlásení.

James sľúbil, že bude pokračovať v Bryantovom odkaze

Smrť Bryanta výrazne zasiahla aj LeBrona Jamesa, ktorý sa po oznámení tejto správy rozplakal. Až deň po leteckej tragédii sa odhodlal napísať príspevok na sociálnej sieti facebook, hoci sa mu to nerobilo vôbec ľahko. James mal s Bryantom blízky vzťah a v organizácii Lakers sa stal jeho nástupcom.

„Kamarát, sedím tu a snažím sa niečo napísať v tomto príspevku, ale vždy, keď sa o to snažím, začnem plakať a iba rozmýšľam o tebe ‚Gigi‘ – o našom priateľstve, pute a bratstve. V nedeľu ráno som počul tvoj hlas, keď som odchádzal z Philadelphie naspäť do Los Angeles. Nemyslel som si, že to bude naša posledná konverzácia. Som zlomený a zničený. Mám ťa rád, brat môj. Moje srdce je teraz s Vanessou (Bryantova manželka, pozn.) a vašimi deťmi,“ napísal James na facebooku.

„Sľubujem ti, že budem pokračovať v tvojom odkaze. Znamenal si veľmi veľa pre nás všetkých, špeciálne v organizácii Lakers. Je mojou povinnosťou, aby som pokračoval. Prosím, daj mi silu z nebies a dávaj na mňa pozor. Je toho oveľa viac, čo by som chcel povedať, ale teraz to nemôžem urobiť, pretože sa nemôžem cez toto preniesť. Kým sa znova nestretneme,“ uviedol v druhej polovici svojho statusu 35-ročný rodák z Akronu.

Zaujímavosťou je, iba niekoľko hodín pred smrťou Kobeho Bryanta ho James prekonal v počte nastrieľaných bodov v NBA. Práve päťnásobný šampión NBA a dvojnásobný olympijský víťaz bol Jamesovým veľkým vzorom.

„Iba som počúval, čo hovorí. Zapamätal som si najmä to, že ak chcem patriť k najlepším, musím najprv odviesť poriadnu prácu,“ zaspomínal si James na prvé stretnutie s Kobem Bryantom, ktorý už ďalšie cenné rady nebude mať možnosť rozdať.

Coelho údajne zmazal materiál na knihu

Bryant,sa podieľal na príprave novej knihy pre deti so známym brazílskym spisovateľom Paulom Coelhom. Táto publikácia však pravdepodobne nikdy neuvidí svetlo sveta, keďže 72-ročný literát po smrti basketbalovej hviezdy vznikajúce dielo údajne vymazal.

Coelho po nedeľňajšej tragédii v USA novinárom prezradil, že spolu s Bryantom sa bavili o projekte od roku 2016, po ukončení kariéry hviezdy tímu Los Angeles Lakers. A o niekoľko mesiacov neskôr sa pustili do práce. Pár hodín po Bryantovom úmrtí však Coelho informoval, že radšej vymaže text, než by ho mal dokončiť bez päťnásobného šampióna zámorskej NBA.

„Vymazal som rozpracovanú verziu, pretože bez neho nemá zmysel to dokončiť,“ uviedol Brazílčan a pokračoval: „Od ďalšieho písania ma to neodradí a isto to budú aj veci, ktoré som sa naučil od Kobeho. No dokončiť knihu pre deti už teraz nemá zmysel.“

Rozhodnutie Coelha sklamalo mnoho fanúšikov basketbalového mága, ktorý spisovateľa poprosili, aby text nemazal. Kobe Bryant bol fanúšikom Paula Coelha a jeho najobľúbenejšou knihou bol jeho titul Alchymista, ktorý zožal obrovskú pozornosť čitateľov z celého sveta už pred viac ako dvomi dekádami.

Basketbalista ju odporúčal všetkým známym vrátane niekdajšieho agenta Roba Pelinku. Ten v júli 2018 dokonca na tlačovej konferencii po podpise zmluvy medzi Los Angeles Lakers a nasledovníkom Bryanta v tejto organizácii LeBronom Jamesom prečítal krátky úryvok z knihy. Jamesa zachytili fotografi, ako „lúska“ spomenutú knihu v jari 2018 počas play off NBA.

debata chyba
Viac na túto tému: #lebron james #Kobe Bryant