Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Reprezentácia aj nútená pauza od LM. Tatran čakajú zmeny

Presvedčivé víťazstvo nad fínskym Riihimäki Cocks (30:19) v záverečnom zápase C-skupiny vylepšilo dojem z účinkovania hádzanárov Tatrana Prešov v Lige majstrov.

01.12.2019 12:29
Hádzaná Prešov Foto: ,
Smutní hádzanári Tatrana Prešov.
debata

O šancu na vytúžený postup prišli už v polčase skupinových bojov a napokon obsadili 4. priečku v skupine. Pre slovenského majstra išlo na dlhší čas zrejme o posledný zápas v Lige majstrov, aj v nasledujúcej sezóne však pravdepodobne bude čeliť atraktívnej európskej konfrontácii.

V sezóne 2018/2019 Prešovčanom postup tesne ušiel, v základnej skupine vtedy obsadili 3. miesto a na konte mali 14 bodov rovnako ako druhý postupujúci Sporting Lisabon. O lepšom umiestnení rozhodli vzájomné zápasy, ktoré vyzneli o gól lepšie pre portugalský tím.

Napriek sklamaniu z nedosiahnutého postupu prevládala v klube spokojnosť s výsledkami aj hrou. V novom ročníku sa Prešovčania opäť chceli popasovať o postup, no nula v kolonke bodov po prvých štyroch zápasoch naznačovala, že to ani tentoraz nevyjde.

Hádzanárov Tatrana Prešov čakajú viaceré zmeny. Foto: TASR, Milan Kapusta
Tatran Prešov Hádzanárov Tatrana Prešov čakajú viaceré zmeny.

„Mrzí nás, že sme o postup nebojovali až do konca. Mali sme na to. Vo viacerých zápasoch sme stratili výsledok až v závere. Je to škoda, ale zároveň to bola aj dobrá škola pre náš tím,“ poznamenal Lukáš Urban.

„Ešte aj po remíze s Irunom žila šanca. Už prvý duel s týmto súperom bol však dôležitý. Vo viacerých zápasoch sme opäť mali hluché momenty, ktoré nám prehrali zápasy,“ konštatoval krídelník Martin Straňovský pre TASR.

Generálny manažér Tatrana Miroslav Benický si uvedomoval nároky fanúšikov, ktoré vzrástli po vlaňajšom účinkovaní v Lige majstrov. Bezprostredne po žrebe i na prahu sezóny viackrát zdôraznil silu mužstiev v C-skupine. Tá sa aj potvrdila a Prešovčania napokon dokázali zdolať iba dvoch súperov.

"Očakávania boli veľké, avšak skôr než reálne očakávania to boli asi priania. Treba byť s nohami na zemi. Hrali sme proti veľmi kvalitným mužstvám. Hoci mená tímov neboli možno až také zvučné, my sme vedeli, že ide o veľmi silné mužstvá. Tatran je mužstvo, z ktorého keď vypadnú 1–2 hráči, tak to cíti.

Mali sme nekompletné mužstvo, chýbalo 5–6 hráčov a v tom období nám ušiel boj o postup. Celkovo sa dá hovoriť o sklamaní, že sme neboli v boji o postup až do konca. Na druhej strane sme sa dokázali zdvihnúť z neľahkej situácie, keď sme prehrali prvé štyri zápasy. Potom sme vybojovali tri víťazstvá nad mužstvami, ktoré majú veľkú silu," zdôraznil Benický.

Prešovčanov čakajú ďalšie boje v SEHA lige a aj obhajoba domáceho titulu. Novinkou je skutočnosť, že ani v prípade zisku extraligového prvenstva nebude slovenský majster účinkovať v Lige majstrov.

"Tá bude zredukovaná na 16 mužstiev, pričom pôjde o tímy z elitných hádzanárskych krajín. Tatran Prešov sa v európskom rebríčku nenachádza na pozíciách, ktoré by mu zaručovali účasť v tejto spoločnosti. Ak sa nič mimoriadne neudeje, tak aj napriek neúčasti v Lige majstrov budeme hrať veľmi kvalitnú medzinárodnú súťaž.

Tá bude kombináciou súčasných skupín C a D z Ligy majstrov a Pohára EHF, v ktorom hrajú silné francúzske a nemecké mužstvá. Preto nie je na mieste obava, že by sme hrali nejakú slabú ligu," poznamenal Benický narážajúc na pravdepodobné účinkovanie Tatrana v Európskej hádzanárskej lige.

Prešovský hádzanár Martin Straňovský pred... Foto: TASR, Milan Kapusta
Martin Straňovský Prešovský hádzanár Martin Straňovský pred bránkou Rabotniku.

Novinkou týkajúcou sa prešovského klubu je aj návrat hráčov Tatrana do reprezentácie. V nedávnej minulosti došlo k rozporu medzi vedením Tatrana a Slovenským zväzom hádzanej (SZH), ktorý spočíval v nevyplácaní mzdy zo strany klubu počas akcie reprezentácie.

„Na túto tému mám rovnakú odpoveď ako pred mesiacmi. Tatran Prešov nezakazoval svojim hráčom reprezentovať, to nemohol a ani nechcel. Hráčom sme povedali, že pokiaľ pôjdu do reprezentácie, tak my ako ich zamestnávateľ nevidíme povinnosť platiť im mzdu za dané obdobie. Na tom sa nič nezmenilo. Zdá sa, že SZH našiel riešenie,“ poznamenal Miroslav Benický.

V nominácii SR na decembrové zápasy proti Česku sú tak Oliver Rábek, Martin Straňovský, Lukáš Urban, Tomáš Rečičár a premiérovo aj pôvodom ukrajinský brankár Igor Čupryna, ktorý prijal slovenské občianstvo.

debata chyba
Viac na túto tému: #hádzaná #Tatran Prešov