Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na rase nezáleží. Šiška je spravodlivá

Keď vybehneš na ihrisko v zelenom drese Juhoafrickej republiky ako hráč, vlečieš so sebou utrápenú históriu krajiny. Ak si prvým kapitánom tmavej pleti v ragbyovej reprezentácii Springboks, je zodpovednosť ešte väčšia. Obzvlášť, ak ide o finále svetového šampionátu, ktoré sleduje celá planéta.

03.11.2019 12:00
Siya Kolisi, Cyril Ramaphosa Foto: ,
Kapitán ragbistov Juhoafrickej republiky Siya Kolisi (vľavo) s prezidentom krajiny Cyrilom Ramaphosom oslavujú titul svetových šampiónov.
debata (6)

Ragbisti Juhoafrickej republiky to dokázali. Pod vedením Siyu Kolisiho triumfovali v záverečnom zápase MS v Japonsku. Po vynikajúcom výkone pretlačili favorizované Anglicko a zdvihli nad hlavu Pohár Webba Ellisa.

Pamätníci sa vrátili o štvrťstoročie dozadu. V roku 1995, krátko po skončení politiky apartheidu, získala JAR premiérový titul na domácej pôde. Snímka, na ktorej vysmiaty prezident Nelson Mandela odovzdáva trofej do rúk belošského kapitána Francoisa Pienaara, patrí medzi ikonické fotografie v histórii športu.

O dvanásť rokov si Springboks, ako znie prezývka tímu z juhu čierneho kontinentu, úspech zopakovali. Po parížskom finále zdvihol Ellisov pohár nad hlavu kapitán John Smit, ktorému gratuloval Mandelov nástupca Thabo Mbeki.

Čierna vs. biela

Ragby je populárne vo viacerých krajinách, ale len v Juhoafrickej republike hýbe celým národom. Kapitáni a prezidenti, politika a moc, nové sny a staré jazvy.

„Bolo úžasné sledovať, ako Siya zdvihol nad hlavu trofej. Môže to zmeniť celú trajektóriu krajiny a naštartovať zmenu. Prvý čierny kapitán v histórii to dokázal,“ teší sa Smit, kapitán šampiónov z roku 2007.

Kolisiho príbeh sa podobá rozprávke o Popoluške. Narodil sa na chudobnom vidieku. Rodičom, ktorí v tom čase ani neboli plnoletí. Vychovala ho stará mama, ktorá musela uživiť seba i vnuka z platu upratovačky.

Ikonická snímka. Prezident JAR Nelson Mandela... Foto: SITA/AP, Ross Setford
Francoise Pienaar, Nelson Mandela Ikonická snímka. Prezident JAR Nelson Mandela odovzdáva trofej pre majstra sveta 1995 do rúk belošského kapitána Francoisa Pienaara.

Malý Siya spával na hŕbe starých vankúšov, ragbyovým ihriskom boli pre neho špinavé ulice mesta Zwide. Keď prišiel na prvú skúšku do provinčného klubu, mal na sebe len boxerky – starká si nemohla dovoliť kúpiť mu dres. Talentovaného chlapca si všimli tréneri zo súkromnej školy a ponúkli mu štipendium

„Jeho príbeh je unikátny. Predchádzajúce generácie černošských ragbistov nemali možnosti ako on. Dôvod je jednoduchý – vtedajšie politické zákony v krajine. Siya žije sen ľudí, ktorí nedostali rovnakú šancu,“ vraví bývalý reprezentant JAR Hanyani Shimange.

Integrácia hráčov tmavej pleti do tímu JAR bol zdĺhavý proces. Národný tím bol dlho symbolom segregácie. Keď Springboks vyhrali MS prvýkrát, v základnej zostave bol jediný černoch. Pri druhom triumfe v roku 2007 figurovali v mužstve dvaja hráči tmavej pleti.

Kolisi, pre ktorého bolo jokohamské finále jubilejným 50. vystúpením v národnom tíme, je tenkou líniou medzi históriu a súčasnosťou. Akoby symbolický je aj dátum jeho narodenia – 16. jún 1991. Deň po tom prišlo k pádu apartheidu v JAR. Systém brutálnych zákonov, ktoré diskriminovali černošské obyvateľstvo vo všetkých sférach života, fungoval v krajine od roku 1948.

Triumf Juhoafričanov vo finále MS v ragby Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Fanúšička Južnej Afriky počas finále MS.

V jednote je sila

Keď Kolisi priviedol spoluhráčov na ihrisko pred finále, Springboks hľadeli do očí sebavedomých Angličanov. Albion na turnaji ani raz neprehral, v semifinále vyradil aj top favorita Nový Zéland.

Energia a húževnatosť však boli na strane Juhoafričanov. „Tlak z neúspechu vo finále? U nás pociťujeme tlak, keď nemáme prácu. Alebo keď vám na ulici zavraždia priateľa či člena rodiny,“ vravel ešte pred zápasom tréner JAR Rassie Erasmus.

Finále malo jednoznačný priebeh. Buldodžia africká defenzíva nepustila Angličanov k ich behavej hre, ktorá zdobila Albion počas celého šampionátu. Po presvedčivej výhre 32:12 sa tešil outsider.

„Každý z nás pochádza z iného prostredia, sme inej rasy. Ale ako tím sme mali jediný cieľ. Verím, že sme celej krajine ukázali, že ak sa všetci spoločne – čierni či bieli – sústredíme na jednu vec, spoločnými silami to môžeme dosiahnuť. V jednote je sila,“ vyjadril sa Kolisi.

Vo veku 28 rokov nastúpil vo funkcii kapitána už v dvadsiatom zápase. Vo finále predviedol skvelé zákroky i potrebné líderstvo, keď burcoval spoluhráčov na záver úmorného šesťtýždňového turnaja.

„Verím, že inšpirujeme deti u nás doma, ktoré snívajú o takomto momente. Keď som ja bol dieťa, moje myšlienky patrili tomu, ako zoženiem jedlo na večeru. Veľa ľudí v JAR si zaslúži dostať príležitosť,“ dodal Kolisi.

Bronz po jasnom triumfe nad Walesom 40:17 získal Nový Zéland. Walesania predĺžili čiernu sériu proti All Blacks, keď na úspech nad týmto súperom čakajú od roku 1953.

Novozélanďanom nevyšiel útok na zlatý hetrik a museli sa uspokojiť s tretím miestom. Navyše, mužstvo čaká veľká obmena, keďže reprezentačnú kariéru ukončilo viacero hráčov na čele s kapitánom Kieranom Readom.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #juhoafrickí ragbisti #Siya Kolisi