Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odštartovala NBA. V tieni čínskeho hnevu, s českým lídrom Chicaga

Veľké hviezdy v nových tímoch, preskupenie síl či nelichotivá finančná situácia ligy. Tém, o ktorých by sa dalo rozprávať pred štartom novej sezóny zámorskej NBA, je hneď niekoľko. Fanúšikovia sa však tešia na jediné - špičkový basketbal.

23.10.2019 07:20 , aktualizované: 08:42
Toronto, basketbal Foto: ,
Basketbalisti Toronta ukazujú na majstrovskú vlajku pred úvodným zápasom NBA proti New Orleans.
debata

NBA prežila horúce leto. Najskôr musela stráviť neúspech výberu USA na MS v Číne a s touto krajinou sa spája aj ďalší, pre vedenie súťaže mamutí problém.

Nedostatok financií

Za všetko môže krátky príspevok na sociálnej sieti. Generálny manažér Houstonu Daryl Morey predtým, ako jeho klub prišiel do Číny na predsezónne zápasy, vyjadril podporu protestujúcim ľuďom v Hongkongu.

„Bojujte za slobodu, podporte Hongkong,“ zneli jeho slová. Ak by vedel, akú vlnu reakcií svojím počinom spustí, tak by si svoj názor zrejme nechal pre seba.

Odpoveď Číny bola razantná. Štátne médiá najskôr zrušili televízne pokrytie zápasov Houstonu a vyzvali na bojkot celej súťaže. Komisár NBA Adam Silver sa postavil na stranu Moreyho a argumentoval slobodou prejavu.

Generálny manažér Houstonu Rockets Daryl Morey. Foto: Reuters, USA TODAY USPW
Daryl Morey Generálny manažér Houstonu Rockets Daryl Morey.

Tento termín však Číňania nepoznajú. Do celej kauzy sa zapojili politické i ekonomické špičky a situácia sa ešte vystupňovala. Čínske spoločnosti okamžite prerušili obchodné styky s ligou, čím súťaž každým dňom prichádza o stovky tisíc dolárov.

Lukratívne zmluvy za televízne práva a predaj oficiálnych fanúšikovských predmetov v Číne tvoria dôležitú časť profiligového rozpočtu. Keďže sa tento finančný tok zastavil, NBA rieši problém.

„Nenachádzame sa v ideálnej situácii. Verím, že dostupnými diplomatickými prostriedkami spor urovnáme a čoskoro sa budeme môcť sústrediť len na basketbal,“ vyhlásil Silver.

Titul sa presunie do LA

Počas prestupového leta to vrelo najmä v Kalifornii. Losangeleské kluby boli najaktívnejšími postavami na hráčskom trhu a podarilo sa im získať hlavné hviezdy. Lakers k LeBronovi Jamesovi získali najlepšieho pivota ligy Anthonyho Davisa, za ktorého obetovali takmer polovicu tímu z minulej sezóny.

Nové posily Los Angeles Lakers Lebron James... Foto: Reuters, Mark J. Rebilas
James, Davis Nové posily Los Angeles Lakers Lebron James (vľavo) a Anthony Davis.

Ešte aktívnejší boli Clippers. Presvedčili Kawhiho Leonarda, aby po majstrovskej sezóne opustil Toronto a presťahoval sa z Kanady na západ USA. K nemu angažovali Paula Georga, ktorý patrí medzi top univerzálov.

Medzi veľkých fanúšikov NBA patrí aj Branislav Rapáč. Hokejista HC Košice sleduje profiligu už roky a o zaujímavé postrehy sa delí aj s fanúšikmi.

„Favoritom na titul sú pre mňa Clippers. Majú najlepšiu obranu a hráčov, ktorí vedia vyniknúť v obrane i v útoku. Leonard je najlepší hráč súčasnosti. Prišiel aj George, ktorý nemá problém sa prispôsobiť väčším hviezdam. Myslím, že s obranou Clippers bude mať problémy každý súper,“ prognózuje Rapáč.

Momentka zo zápasu Los Angeles Clippers -... Foto: SITA/AP, Richard Mackson
BASKETBALL-NBA-LAC-BOS/ NBA Momentka zo zápasu Los Angeles Clippers - Boston Celtics.

Podľa neho nebude prekvapením, ak sa vo finále Západnej konferencie stretnú práve rivali z LA. „Lakers zaraďujem do úzkej špičky. James s Davisom si sadli, majú medzi sebou výbornú chémiu. Hendikepom Lakers môže byť fakt, že v mužstve je priveľa veteránov. Ak vydržia základnú časť bez zranení, v play off môžu byť veľmi nebezpeční,“ pokračuje hokejista obľubujúci basketbal.

Satoranský ako líder Chicaga

Pozornosť fanúšikov sa bude upierať aj do Houstonu a to nielen pre to, že GM Morey pripravil ligu o milióny dolárov. Líder Texasanov James Harden má od leta hviezdneho spoluhráča Russella Westbrooka.

Priaznivci a experti sú zvedaví, ako bude fungovať spolupráca dvoch elitných individualít, ktoré však len občas hrajú v prospech tímu. Rapáč tomuto spojeniu neverí.

Hviezda Houstonu James Harden počas play off... Foto: SITA/AP, Kyle Terada
harden Hviezda Houstonu James Harden počas play off zápasu na palubovke Golden State Warriors.

„Obaja sú alfasamci, silní na lopte. Westbrookova hra bez nej je prakticky nulová. Len stojí, vyčkáva. Neviem si predstaviť, ako by ich spolupráca mohla viesť k úspechu. Na hru Rockets sa bude dobre pozerať, veľa striel, veľa bodov, ale výhry ich budú obchádzať,“ myslí si.

Čechov na MS doviedol k senzačnému šiestemu miestu Tomáš Satoranský. Šikovný tvorca hry začína novú etapu kariéry v slávnom Chicagu, kde by mal pôsobiť na pozícii prvého rozohrávača.

„Držím mu palce, zaslúži si to. V tíme Bulls má okolo seba čistokrvných strelcov, ktorí môžu ťažiť z jeho prehľadu v hre a presných prihrávok. Myslím, že do koncepcie mužstva sa Satoranský výborne hodí,“ tvrdí Rapáč.

Český basketbalista Tomáš Satoranský je lídrom... Foto: TASR/AP, Ng Han Guan
Satoranský Český basketbalista Tomáš Satoranský je lídrom tímu.

Väčšina hokejistov logicky sleduje NHL, ale košický krídelník je výnimka.

„Otec hrával basketbal, lásku k nemu som zdelil. Aj som sa rozhodoval medzi týmito dvoma športami, napokon vyhral hokej. Nie som jediný hokejista, čo sleduje NBA. Môj kamarát (útočník Zvolena) Andreas Štrauch je tiež veľký basketbalový fanúšik,“ prezrádza Rapáč.

Toronto sa na úvod nadrelo

Obhajca majstrovského titulu Toronto Raptors vstúpil do novej sezóny víťazstvom nad New Orleansom 130:122 po predĺžení. Kanadský tím dominoval v predĺžení, hoci ho celé musel odohrať bez svojho ťahúňa Pascala Siakama, ktorý sa vyfauloval v záverečnej minúte riadneho hracieho času.

Kamerunský pivot však ukázal, že by na poste lídra tímu mohol nahradiť MVP finále uplynulého ročníka Kawhiho Leonarda, ktorý odišiel do Clippers. Siakam v utorok dosiahol 34 bodov a 18 doskokov, krídelník Fred VanVleet si vytvoril osobné strelecké maximum s 34 bodmi, keď premenil 5 zo 7 trojkových pokusov.

Hosťom chýba v úvode sezóny draftová jednotka z tohto roku Zion Williamson, ktorý musel ísť na operáciu kolena, napriek tomu ukázali, že budú mať aj bez neho dobré družstvo. Najlepším strelcom v ich radoch bol Brandon Ingram s 22 bodmi, ktorý prišiel do tímu výmenou z Los Angeles Lakers.

V minulom ročníku hráč Philadelphie J.J. Redick pridal 16 bodov. Do tímu zjavne zapadol aj taliansky pivot Nicolo Melli, bývalý hráč Fenerbahce Istanbul pri svojom debute v 28 rokoch zaznamenal 14 bodov.

„Chýbala nám správna energia. Emócie zo slávnostného ceremoniálu a odovzdávania prsteňov šampiónov si vybrali svoju daň. Po prvom polčase som bol rád, že je to vôbec vyrovnaný zápas,“ vysvetlil podľa AFP príčiny nepresvedčivého úvodného zápasu pre majstra tréner Nick Nurse.

Derby tímov z Los Angeles sa skončilo víťazstvom Clippers nad Lakers 112:102. Leonard sa po svojom vytúženom návrate do rodného mesta uviedol 30 bodmi. Duel rozhodla sila na lavičke Clippers, náhradníci víťazného tímu prekonali svojich protivníkov v pomere 60:19.

„Som doma, je to úžasné. Tento tím mal skvelú lavičku už v minulej sezóne, mojim príchodom sa nič nezmení,“ povedal pre TNT Leonard.

Výsledky NBA:
Toronto – New Orleans 130:122 pp (27:30, 29:31, 32:25, 29:31 – 13:5)
Najviac bodov: Siakam (18 doskokov) a VanVleet po 34, Lowry 22 – Ingram 22, Redick 16, Hart 15 (10 doskokov), 20.787 divákov.

Los Angeles Clippers – Los Angeles Lakers 112:102 (22:25, 40:29, 23:31)
Najviac bodov: K. Leonard 30, L. Williams 21, Harrell 17 – Danny Green 28, A. Davis 25 (10 doskokov), James 18, 20.787 divákov.
(TASR)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #Houston Rockets #Tomáš Satoranský