Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Atak na rozhodcu v Prievidzi. Útočník i vinník sú jasní

Sobotňajší súboj medzi finalistami minulej sezóny BC Prievidza a BK Inter Bratislava mal byť ozdobou 4. kola základnej časti Slovenskej basketbalovej ligy mužov. Opak bol však pravdou a pre inzultáciu rozhodcu musel byť zápas v tretej štvrtine za stavu 56:49 pre hostí predčasne ukončený.

19.10.2019 22:18 , aktualizované: 20.10.2019 15:58
debata (18)

Mal to byť basketbalový sviatok a do 26. minúty aj bol, potom však vzbĺkli vášne. Po faule na hosťujúceho Kenneyho Funderburka dostal za protesty diskvalifikačnú chybu generálny manažér Prievidze Marko Batina.

Následne pri rozhodcovskom stolíku fyzicky na rozhodcu Mareka Kúkelčíka zaútočil jeden z domácich fanúšikov. Po krátkej porade trojica arbitrov rozhodla, že zápas ukončí a pobrala sa do šatní. Inter v tom čase viedol 56:49.

"Rozhodcovia zapískali faul na nášho hráča, Marko Batina sa rozčuľoval a dostal dve technické chyby. Potom vbehol divák na palubovku a duel ukončili. Takýto zápas sa musí dohrať, som z toho smutný.

Je to škoda, lebo to bol duel na úrovni s vynikajúcou kulisou. Rozhodcovia majú pravidlá, ktoré nikto neovplyvní," vyjadril sa pre web basket.sk manažér Interu Bratislava Miroslav Páleník.

„Nikdy som nezažil nič podobné a to trénujem 30 rokov. Jeden človek sa rozhodol, že ukončí zápas. Každý chcel pokračovať, my a aj Inter, ďalší dvaja rozhodcovia, len dotyčný pán sa rozhodol opačne.

Pracovali sme na tom dva mesiace, aby sme hrali takýmto spôsobom, ale nedovolili nám to dohrať. Dotyčný pán nás aj fanúšikov pripravil o výborný zápas. Ak neustojí tlak, potom nie je dosť dobrý na túto pozíciu. Každý na palubovke bol prekvapený z jeho rozhodnutia," povedal tréner Prievidze Tihomir Bujan.

"Áno, chápem, rozhodcovia mali nejaké problémy s publikom, tak to mali riešiť. Mali prikázať urobiť poriadok v tej časti hľadiska, možno mali vyprázdniť celý sektor. My by sme počkali, kým to vyriešia a potom sme mohli pokračovať. Inter chcel hrať, my sme chceli hrať.

Šéf Hracej komisie SBA: Na vine je Batina

Incident bude mať disciplinárnu dohru. K situácii sa vyjadril šéf Hracej komisie SBA Tomáš Homola.

„Celý incident, ktorý vyústil až k nedohraniu zápasu, vyprovokoval funkcionár Prievidze Marko Batina, ktorý nebol spokojný s niektorými verdiktami rozhodcov, na ktoré reagoval neprimerane. Žiadny manažér by sa nemal takto správať! Ak je nespokojný s rozhodcami, má to riešiť po zápase a iným spôsobom,“ reagoval pre špecializovaný portál Basket.sk Homola a atak na rozhodcu opísal nasledovne:

"Starší pán zišiel cez tri rady sedadiel, prekročil bariéru, nahol sa ponad stolík a silno udrel rukou prvého rozhodcu stretnutia pána Kukelčíka do hlavy. Podľa platných predpisov SBA – každý fyzický kontakt s rozhodcom stretnutia sa považuje ako inzultácia. Rozhodca bol v tomto prípade povinný ukončiť zápas. Chcem však dodať, že v prvom prípade zlyhala domáca bezpečnostná služba, ktorá nemala podobný incident povoliť.“

Je to obrovská škoda pre oba tímy a samozrejme aj pre fanúšikov, ktorí si nemohli užiť fantastický zápas. My, celý tím Interu, všetci sme kamaráti. Na palubovke bojujeme, no mimo toho sme všetci priatelia, chceli sme pokračovať,“ uviedol Bujan pre basketliga.sk.

Duel Prievidza – Inter bude mať dohru „za zeleným stolom“. Ako referuje oficiálna stránka súťaže, na základe disciplinárneho poriadku Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) hrozí Prievidžanom viacero sankcií – kontumácia výsledku, strata bodu za prehru, finančná ponuka aj uzatvorenie ihriska.

V súbojoch Prievidze a Interu nejde o prvé predčasné ukončenie zápasu z dôvodu neadekvátneho správania sa fanúšikov. V sezóne 2013/14 sa obe mužstva stretli vo finále, pričom v treťom zápase série jeden z prievidzkých fanúšikov hodil papierovú rolku do hlavy rozhodcu.

Následne Hracia komisia Slovenskej basketbalovej asociácie (HK SBA) skontumovala zápas výsledkom 20:0 pre Inter.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #BC Prievidza #Slovenská basketbalová liga #BK Inter Bratislava