Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NBA pociťuje po spore s Čínou veľké straty. Moreyho odmietla potrestať

Najväčšia basketbalová liga sveta NBA má v Číne 800 miliónov fanúšikov, ale reálne hrozí, že v nadchádzajúcej sezóne zostanú bez televíznych prenosov. Minimálne zo zápasov tímu Houston Rockets. Za všetko môže "nevinný" status na sociálnej sieti.

18.10.2019 13:22
NBA, Los Angeles Lakers, Brooklyn Nets Foto: ,
Fanúšik s prelepeným logom NBA čínskou vlajkou na prípravnom zápase Los Angeles Lakers - Brooklyn Nets v Šenzene.
debata

Začiatkom októbra generálny manažér Rockets Daryl Morey prostredníctvom twitteru vyjadril podporu demonštrantom a prodemokratickým silám v Hongkongu. Tento jeho krok vyvolal vlnu protireakcií čínskej strany. Informuje o tom portál BBC.

Desaťročia je známe, že Číňania sú hákliví na vyjadrovanie medzinárodnej podpory Hongkongu zo strany západných krajín. A táto ich politika neobchádza ani svetový šport. Niektoré čínske firmy stopli svoj sponzoring v tímoch NBA a štátna televízia CCTV odmieta vysielať zápasy Houstonu v nadchádzajúcej sezóne.

To isté platí aj pre spoločnosť Tencent Holdings, ktorá poskytuje platené „streamy“ zápasov NBA na čínskom území. Aj Čínska asociácia basketbalu pozastavila spoluprácu s organizáciou Houston Rockets, od klubu sa odvrátili značka športového oblečenia Li-Ning ako aj hlavný čínsky sponzor Shanghai Pudong Development Bank.

Generálny manažér Houstonu Rockets Daryl Morey. Foto: Reuters, USA TODAY USPW
Daryl Morey Generálny manažér Houstonu Rockets Daryl Morey.

„Naše straty sú už teraz značné. Číňania sa nám obracajú chrbtom a uvidíme, ako ďaleko to celé zájde,“ uviedol komisár NBA Adam Silver pre magazín The Time na zdravotnom summite v New Yorku.

Popularita NBA a najmä klubu Houston Rockets medzi čínskymi fanúšikmi trvá minimálne od roku 2002. Práve tento tím vtedy podpísal zmluvu s čínskym dlháňom Jao Mingom, neskôr osemnásobným účastníkom Zápasov hviezd. Basketbalový biznis v najľudnatejšej krajine sveta riadi spoločnosť NBA China. Funguje už 11 rokov a podľa údajov časopisu Forbes má hodnotu 4 miliardy USD.

Napriek momentálne vyostreným vzťahom s čínskou stranou sa vedenie NBA nemieni ospravedlniť za status Daryla Moreyho v znení: „Bojujte za slobodu, sme s vami“ na twitteri. Studená vojna zašla až tak ďaleko, že čínska vláda dokonca požaduje prepustenie Moreyho z jeho funkcie v klube Rockets. Adam Silver je razantne proti.

Jao Ming, člen Siene slávy NBA a ďalšia hviezda... Foto: SITA/AP, Eugene Hoshiko
Jao Ming, Kobe Bryant Jao Ming, člen Siene slávy NBA a ďalšia hviezda Kobe Bryant počas predsezónnej akcie v Číne pred sezónou 2013-2014.

„Čínska vláda nás požiadala o to, aby sme Moreyho hodili cez palubu. Odkazujem im, že to sa nestane. Nebudeme ho disciplinárne riešiť, nie je na to dôvod. Hodnoty NBA sú aj americkými hodnotami a jednou z nich je právo na slobodný prejav,“ zdôraznil Silver.

Prvý muž NBA vníma aj silnejúce hlasy, aby sa najväčšia basketbalová profiliga zbavila všetkých väzieb s Čínou a jej autoritárskym režimom. Nemyslí si, žeby to bolo správne riešenie zložitej situácie. „Namiesto toho by sme sa mali snažiť o konštruktívne prepojenie v oblasti športu,“ dodal Silver.

debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #Houston Rockets #Daryl Morey