Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pre tajfún zrušili dva zápasy MS v ragby, sobota zrejme bude aj bez F1

Organizátori ragbyových majstrovstiev sveta v Japonsku zrušili sobotné zápasy Anglicka s Francúzskom v C-skupine v Jokohame a Nového Zélandu s Talianskom v Tojote (B-skupina) pre tajfún Hagibis.

10.10.2019 07:37 , aktualizované: 14:48
Hagibis, ragby Foto: ,
Satelitná snímka tajfúnu Hagibis na tlačovej konferencii k zrušeniu sobotňajších zápasov na MS v ragby.
debata

Ten je podľa meteorológov najväčší tento rok a zasiahnuť by mal Tokio a okolie. Duel Írska so Samoou vo Fukuoke by sa mal uskutočniť podľa plánu.

Podľa pravidiel, ak sa duel na šampionáte neuskutoční, do tabuľky sa zapíše remíza 0:0. „Rozhodnutie dovolať zápasy nebolo jednoduché, ale spravili sme to v najlepšom záujme tímov a verejnosti. Prvoradé je bezpečie všetkých,“ povedal riaditeľ turnaja Alan Gilpin.

Nedeľňajší program šampionátu zatiaľ počasie neovplyvnilo. Najviac dúfajú v upokojenie situácie Škóti, ktorí by v prípade zrušenia súboja s domácim mužstvom čelili možnosti vyradenia.

Zrušenie sobotných zápasov znamená, že v C-skupine postúpia z 1. miesta Angličania pred Francúzmi. V „béčku“ vyhrali skupinu Novozélanďania pred Juhoafričanmi.

Hagibis bol klasifikovaný v najvyššej kategórii Japonskej meteorologickej agentúry s nárazmi vetra do 270 kilometrov za hodinu. Postupne by mal zoslabnúť a cez víkend podľa predpovede dosiahne druhú najvyššiu kategóriu na šesťdielnej stupnici.

Verstappen: Mám v zálohe čln

Tajfún Hagibis robí už niekoľko dní problém aj organizátorom Veľkej ceny Japonska majstrovského seriálu formuly 1. Spolu so sobotňajším tretím tréningom je ohrozená aj kvalifikácia na 17. podujatie sezóny.

Medzinárodná automobilová federácia (FIA), vedenie formuly 1 aj Japonská automobilová federácia pozorne monitorujú situáciu a prípadný dopad tohto prírodného živlu na priebeh pretekárskeho „víkendu“.

„Každý vyvíja maximálne úsilie, aby sa minimalizovalo narušenie harmonogramu formuly 1. Najväčšou prioritou však zostáva bezpečnosť fanúšikov, pretekárov a všetkých ľudí, ktorí budú na okruhu Suzuka. Naďalej budeme pokračovať v monitorovaní situácie a včas poskytneme ďalšie novinky,“ uvádza sa na oficiálnej stránke F1.

Lewis Hamilton na okruhu Suzuka pred Veľkou... Foto: SITA/AP, Toru Takahashi
Lewis Hamilton Lewis Hamilton na okruhu Suzuka pred Veľkou cenou Japonska formuly 1.

Bývalý meteorológ „kráľovnej motošportu“ Steffen Dietz na twitteri napísal, že Hagibis bude v sobotu približne 150 kilometrov juhovýchodne od Suzuky a okrem dažďov očakáva aj nárazy vetra až sto kilometrov za hodinu.

Organizátori už zrušili sprievodné podujatie Formuly 4, čo je tiež istý signál toho, že v sobotu sa pretekať nebude. „Momentálne to nevyzerá dobre. Nedeľa by už mohla byť v pohode, ale uvidíme. Mám v zálohe môj čln, takže som na sobotu pripravený,“ vtipne ukončil svoje vyjadrenie Max Verstapen z tímu Red Bull, ktorého cituje web f1.sk.

Holanďanovi jeden z najtradičnejších okruhov v kalendári formuly 1 svedčí, keďže tam v posledných troch ročníkoch zakaždým skončil na pódiu.

Prípadné presunutie sobotňajšej kvalifikácie by v Japonsku nebolo ničím nevídaným. Z dôvodu nepriaznivého počasia sa v rokoch 2004 a 2010 odjazdila v nedeľu, teda len niekoľko hodín pred hlavnými pretekmi. Dosiaľ naposledy počasie ovplyvnilo Veľkú cenu Japonska pred piatimi rokmi, keď pilotom znepríjemňoval život silný dážď.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v ragby 2019 #Hagibis