Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovinci oskalpovali aj arogantných Poliakov. Favorit hromžil na rozhodcov

Slovinskí volejbalisti si senzačne zahrajú o premiérový titul majstrov Európy. S podporou takmer 12-tisíc búrlivých fanúšikov v Ľubľane zdolali vo štvrtok úradujúcich dvojnásobných majstrov sveta Poliakov 3:1 a sú prvými finalistami.

27.09.2019 07:25 , aktualizované: 28.09.2019 06:45
Slovinsko, fanúšikovia Foto: ,
Fanúšikovia Slovinska na archívnej snímke.
debata

Vo finále sa stretnú so Srbmi, ktorí v piatok zdolali Francúzsko 3:2 a môžu získať tretí kontinentálny ti­tul.

Slovinský tím pôsobil v semifinále oveľa kompaktnejšie než poľskí svetoví šampióni. Tým patril len začiatok úvodného setu a so šťastím koncovka druhom, lenže domáci volejbalisti sa prekonávali v obrane a z hráčov v červeno-bielom drese v podstate bodoval iba rodák z Kuby León.

Zato v domácej zostave sa v životnej forme predstavili obaja smečiari Čebulj aj Urnaut a tiež druhý univerzál Štern, ktorý čoskoro vystriedal nevýrazného Gaspariniho.

Poliaci doplatili na to, že všetky predchádzajúce zápasy na tomto Eure vyhrávali suverénne, zatiaľ čo Slovinci získavali sebavedomie po ťažkých bojoch v play off s Bulharmi i Rusmi.

Slovinci tento rok v auguste nestačili na Poliakov v olympijskej kvalifikácii v Gdansku (1:3), ale doma im prehru oplatili. Teraz ale vypredanú ľubľanskou arénu Stožice opustia.

Už po štvrtku majú však istú druhú medailu v histórii, v Paríži môžu vylepšiť nečakané striebro z ME pred štyroch rokov.

Na predchádzajúcom európskom šampionáte pritom Slovinci skončili ôsmi.

Trénerom Slovincov je taliansky kouč Alberto Giuliani. Ten v druhej polovici roka 2015 vrátane majstrovstiev Európy v Bulharsku a Taliansku viedol Slovákov. Na kontinentálnom šampionáte jeho zverenci čelili v základnej skupine Srbom, Rusom a Fínom a obsadili nepostupové štvrté miesto.

Podľa slovinských médií volejbalistov motivovali aj sebavedomé, až arogantné komentáre Poliakov pred semifinálovým zápasom. „Podcenili nás, ale my sme im v horúcom kotli predviedli, kto je kráľom Ľubľany. Hovorili, že máme úzky káder a je nás len šesť. Ale nás bolo dvanásťtisíc,“ pripomenul blokár Alen Pajenk, hrajúci práve poľskú ligu za Radom, koľko fanúšikov vo štvrtok večer povzbudzovalo domácich.

VIDEO: Fanúšikovia Slovinska spievajú hymnu v Ľubľane

„Ak budeme hrať takto, nikto nás nemôže zastaviť,“ dodal kapitán Tine Urnaut, s 18 bodmi najlepší hráč víťaznej zostavy.

„Stratili sme trochu hlavu. A aj správne vnímanie a pocit hry,“ bilancoval belgický tréner Poľska Vital Heynen.

„Začali sme veľmi dobre, mali pár bodov navrch a viedli 20:17. Zrazu sme im dovolili hrať. Do tej doby sme mali zápas pod kontrolou, aj keď sme nehrali ktovie ako dobre. Ale nechali sme ich roztiahnuť krídla,“ ľutoval Heynen.

Márne upozorňoval práve za stavu 20:17 na chybný verdikt rozhodcu. Slovinci zahrali štyri údery, ale namiesto štvorbodového náskoku mali Poliaci len dvojbodový.

Pri smeči Dawida Konarského sa na sieti dotkol lopty domáci Dejan Vinčič a následne ju prijal Klemen Čebulj. V tej chvíli Vinčič mával rukou na libero Jana Kovačiča, aby poslal loptu na druhú stranu. Tá však doputovala k Čebuljovi, ktorý nepovoleným dotykom číslo štyri zakončil útok Slovincov.

VIDEO: Chyba rozhodcov v zápase Poľsko – Slovinsko

„Výsledok stretnutia v Ľubľane podľa mňa výrazne ovplyvnila situácia z prvého setu. Škoda, že rozhodcovia v tej chvíli urobili chybu. Za stavu 20:17 pre nás nevideli, že súper sa dotkol lopty štyrikrát,“ povedal pre web sport.pl niekdajší poľský volejbalista Daniel Pliňski.

„Jedna akcia, zjavná chyba rozhodcu. V tej chvíli sa hra Poliakov zrútila ako domček z kariet,“ komentovala to poľská televízia TVN24.

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2019 vo volejbale #poľskí volejbalisti #slovinskí volejbalisti