Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jeden z najlepších v histórii. Zomrel Štefan Pipa

Volejbalovú rodinu zasiahla v stredu smutná správa. Vo veku 69 rokov zomrel po dlhej a ťažkej chorobe legendárny hráč Štefan Pipa, ktorý patril k najlepším slovenským volejbalistom histórie.

25.09.2019 12:37
Štefan Pipa Foto: ,
Emócie Štefana Pipu v roku 2018, keď ho uviedli do volejbalovej Siene slávy.
debata (3)

Bývalý reprezentant Česko-Slovenska a kapitán Červenej hviezdy Bratislava, ktorá vo svojej ére patrila k najlepším tímom v Európe, je od roku 2018 člen Siene slávy slovenského volejbalu. Informoval o tom oficiálny web Slovenskej volejbalovej federácie (SVF).

Štefan Pipa sa narodil 10. januára 1950 v Bratislave. Od malička sa zaujímal o šport. Ako väčšina chlapcov začal s futbalom a venoval sa aj stolnému tenisu, no napokon skončil pod vysokou sieťou. S volejbalom začínal v ŠK Slovan a postupne sa vypracoval medzi najväčšie legendy Červenej hviezdy Bratislava.

V československej reprezentácii odohral v rokoch 1971 – 1980 vyše 220 zápasov. Štartoval na dvoch olympijských hrách – v Mníchove 1972 prispel k 6. miestu, v Montreale 1976 k 5. miestu.

Zahral si aj na majstrovstvách sveta 1974 v Mexiku, kde družstvo ČSSR skončilo piate a na troch európskych šampionátoch, pričom z ME 1971 v Miláne si ako 21-ročný nováčik priniesol striebornú medailu. Štartoval aj na ME 1975 v Belehrade (6. miesto) a na ME 1977 v Helsinkách (6. miesto).

Výrazné úspechy dosiahol v legendárnom tíme volejbalistov Červenej hviezdy Bratislava. Ako kapitán v najslávnejšej ére tohto klubu ho priviedol k trom titulom majstra ČSSR, aj k víťazstvu v Európskom pohári majstrov (EPM) v roku 1979 a v Pohári víťazov pohárov v roku 1981.

V slovenskej ligovej súťaži si zahral ešte vo veku 47 rokov v Myjave spoločne so svojím starším synom Martinom, ktorý bol takisto výborný volejbalista a na poste libera odohral za slovenskú reprezentáciu 203 zápasov. Úspešnú kariéru Štefana Pipu ocenilo aj olympijské hnutie, v roku 2017 mu Slovenský olympijský výbor udelil Zlatý odznak SOV.

"Je to veľmi smutná správa a obrovská strata pre slovenský volejbal, aj pre mňa osobne. Štefan bol veľký človek, skvelý kamarát a muž s dobrým srdcom. Boli sme veľkí priatelia, spolu sme vyrastali a zažili sme veselé aj smutné príbehy.

Odišiel veľmi skoro, aj keď sme všetci vedeli, že choroba, ktorá ho už dlhšie trápila, mu neumožňovala kvalitne žiť. Je to veľmi smutné, určite si toto nezaslúžil. Na Štefana budem spomínať len v dobrom.

Celej jeho rodine vyjadrujem úprimnú sústrasť," uviedol pre web SVF čestný prezident Slovenskej volejbalovej federácie a spoluhráč Pipu v „červenke“ Ľubor Halanda.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Pipa