Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peňazí a detí je dosť. Len treba zmeniť systém

Sľubný začiatok, trpký koniec. Slovenskí volejbalisti nepostúpili do osemfinále ME aj napriek tomu, že v šesťčlennej základnej skupine vyhrali dva zápasy. V ďalších stretnutiach, v ktorých nastúpili proti členom európskej špičky, však už nezískali ani set, hoci k tomu boli vo viacerých prípadoch veľmi blízko.

21.09.2019 06:00
Matej Paták Foto: ,
V popredí stojí Matej Paták, v pozadí sa Nemci radujú z triumfu nad Slovákmi.
debata

Nešťastne sa pre nich skončilo aj z ich pohľadu rozhodujúce stretnutie. Nemci nastúpili proti Španielsku v pozícii favoritov, ale keďže mali isté umiestnenie v skupine, zápas vypustili a nechali uspieť motivovaného súpera. Z postupu medzi elitnú šestnástku sa tak na úkor Slovenska napokon tešili Španieli.

Chýbajúci líder, nedôrazný servis

Družina trénera Andreja Kravárika napokon obsadila na turnaji 19. miesto. Z pohľadu výsledkov v aktuálnej dekáde ide o najhoršie umiestnenie z ostatných piatich šampionátov.

"Chalanov treba pochváliť za to, že splnili primárny cieľ, keď vyhrali prvé dva zápasy. Veľká škoda, že nezvládli koncovky setov proti favoritom. Kameňom úrazu je fakt, že sa stále vnímame, že nemáme na tímy z absolútnej špičky.

Chalani musia pochopiť, že k elite im chýba maličký kúsok. Je to malý krôčik, ale zároveň obrovský v súvislosti s prácou s detailami," hodnotí výkony národného tímu na šampionáte bývalý reprezentant a súčasný tréner slovenského majstra VK Prievidza Richard Nemec.

Nezvládnuté koncovky setov, časté chyby pri servise, chýbajúci líder. To boli tri hlavné atribúty, ktoré ovplyvňovali hru Slovákov na turnaji v Belgicku.

"Zaostávame v technických veciach, ktoré súvisia aj s hlavou i absenciou zápasov proti ťažkým súperom. Keby hráči boli technickejšie lepšie vybavení, pomohlo by im to aj mentálne a zvládali by koncovky aj proti špičkovým súperom.

Tréner Kravárik vyhlásil, že nemáme lídra. Je to pravda. Veľmi dobre hral Michalovič, ale on je jediný, ktorého by som individuálne vyzdvihol," pokračuje Nemec.

Slováci prehrali s Nemeckom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Slovenský volejbalista Matej Paták (vpravo)...

Podobného názoru je aj ďalší bývalý reprezentant Róbert Hupka. "Z môjho pohľadu našu hru ovplyvnila nedôraznosť na podaní. Keď sme sa snažili zatlačiť servisom, častokrát prišli chyby.

Samozrejme, súvisí to aj s rizikom. Bolo vidieť, že keď sa nám podaril dobrý servis, tým pádom sme odtiahli súpera od siete a na bloku sme boli úspešní. Avšak servis nám nešiel," tvrdí víťaz Ligy majstrov.

Slováci mohli postúpiť do osemfinále, ak by Nemecko potvrdilo úlohu favorita proti Španielom. Hupka si myslí, že Nemcom nemožno zazlievať, že zápas odohrali na pol plynu.

„Turnaj je dlhý a mužstvá sa snažia ušetriť sily kde sa dá. Nemecký tréner po prvom sete zápasu proti Španielsku stiahol hráčov, vymenil ich. Aj on kalkuloval tak, aby boli jeho zverenci v čo najlepšej fyzickej kondícii na ďalšie stretnutia. Bohužiaľ, nemohli sme sa im čudovať, že posledný zápas v skupine trochu vypustili,“ reaguje.

Slováci podľahli Belgičanom Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Belgickí volejbalisti na majstrovstvách Európy...

Potreba zlepšenia práce s mládežou

Najlepší výsledok na kontinentálnych šampionátoch dosiahli Slováci v roku 2011, keď skončili piati. Od toho momentu sa umiestnenia len zhoršujú. Kapitánom SR na ME 2011 bol Tomáš Kmeť.

"S tým, že sme nepostúpili do osemfinále, nemôžeme byť spokojní. Kvalitatívne tam určite patríme. Prvé dva zápasy sme vyhrali, ale čakal som viac od stretnutí s favoritmi. Máme kvalitných hráčov a v týchto dueloch sme mohli dosiahnuť viac.

Zodpovední teraz musia zhodnotiť situáciu a vyvodiť z toho riešenia pre budúcnosť tak, aby došlo k progresu. Pretože ideme dole," upozorňuje Kmeť.

Podľa neho 19. miesto nie je reálnym obrazom kvality slovenského volejbalu. "Strácame krok s elitou. To nie je môj subjektívny názor, ale hovoria o tom umiestnenia za ostatné roky. Od roku 2011, keď sme skončili na piatom mieste, tak to je – čo sa týka umiestnení – čoraz horšie.

Na analýzy a hodnotenie sú tu iní. Chalani majú kvalitu, 19. miesto nie je reálne odzrkadlenie pozície slovenského volejbalu v Európe. Podľa mňa sa pohybujeme okolo desiateho miesta. Máme mladých a šikovných hráčov, verím, že na ďalšom šampionáte to bude lepšie," želá si Kmeť.

Slováci zdolali Rakúšanov Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Slovenský trojblok sprava Tomáš Kriško, Peter...

Muži prvýkrát v histórii skončili na ME horšie ako ich reprezentačné kolegyne. Tie tento rok v domácich podmienkach postúpili do osemfinále a celkovo obsadili dvanáste miesto. Teraz bude dôležité, aby národný tím nestagnoval a pracoval na ďalšom progrese. Riešení sa ponúka hneď niekoľko.

"Musíme si uvedomiť, že zle pracujeme s mládežou. Nemáme pre deti podmienky, nemáme systém. Je to začarovaný kruh. Pokiaľ mládeži nevytvoríme dôstojné podmienky, nemôžeme vychovávať vrcholových športovcov. Peňazí a detí je dosť, len treba zmeniť systém.

Generácia súčasných hráčov nie je taká stará, aby sa nedostala aj na budúce ME. Národný tím sa musí doplniť o mladých hráčov, aby tam bol vyrovnaný mix," myslí si Nemec.

Slovensko - Španielsko vo fotografiách Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Slovenskí volejbalisti sa radujú po víťazstve v...

Hoci konečné umiestnenie nebolo ideálne, Slováci potvrdili, že medzi kontinentálnu elitu patria. Na predchádzajúcich dvoch ME nevyhrali ani jeden zápas.

"Nerád by som, aby sme upadali do nejakej depresie z nepostupu. Chýbal nám jediný bod, to je skutočne detail. Ak by bol iný systém bodovania, tak postúpime. Na to sa však nemôžeme vyhovaráť. Musíme naďalej tvrdo pracovať a venovať sa mládeži tak, aby bola základňa čo najširšia a aby bolo z čoho vyberať.

Verím, že úspešné vystúpenie žien na domácom šampionáte a solídne výsledky mužov pomôžu k tomu, že k volejbalu dotiahneme ešte viac detí," zakončuje Hupka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí volejbalisti #ME 2019 vo volejbale