Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Postupový sen Slovákov sa rozplynul. Kravárik: Nemci hrali na 20 percent

Slovenskí volejbaloví reprezentanti nepostúpili na 31. ME do osemfinále a so šampionátom sa rozlúčili už v základnej skupine.

19.09.2019 19:38 , aktualizované: 21:11
debata (7)
Momentka zo súboja Španielov s Nemcami. Foto: SITA/AP, Virginia Mayo
Nemecko, Španielsko Momentka zo súboja Španielov s Nemcami.

Rozhodlo o tom štvrtkové víťazstvo Španielska nad Nemeckom 3:1. Slováci skončili v tabuľke B-skupiny na nepostupovom piatom mieste, do vyraďovacích bojov postúpilo Belgicko, Srbsko, Španielsko a Nemecko.

V zápase Nemecka so Španielskom potrebovali Slováci na postup triumf Nemcov, no Španieli sa proti favoritovi vytiahli a napokon za 103 minút zvíťazili 3:1.

Španieli položili základ úspechu proti Nemcom v úvodných dvoch setoch, ktoré vyhrali na 22, respektíve 20 bodov. Navyše, od druhého setu sa na palubovke neobjavil líder nemeckého tímu György Grozer, čo sa podpísalo na výsledku zápasu.

Kým zverencom Andreu Gianiho prakticky už o nič nešlo a mali isté tretie miesto v skupine, Španieli viac túžili po troch bodoch, ktoré napokon dosiahli. Tretí set síce výrazne prehrali 18:25, ale v záverečnom dejstve sa skoncentrovali a súperovi dovolili získať iba 19 lôpt. Najlepšie skórujúcim hráčom bol Andrés Villena, ktorý zaznamenal 20 bodov.

Slováci na šampionáte zdolali hneď vo svojom prvom zápase Španielov 3:2, v druhom zápase zvíťazili nad Rakúskom 3:1. V ďalších troch stretnutiach však neuhrali proti favoritom ani set, s Belgickom, Srbskom a Nemeckom prehrali zhodne 0:3.

Českí volejbalisti podľahli v záverečnom vystúpení v D-skupine Čiernohorcom 2:3. Napriek prehre sa však predstavia v osemfinále.

B-skupina:

Španielsko – Nemecko 3:1 (22, 20, –18, 19)
zápas trval 103 minút, rozhodovali: Mezöffy (Maď.) a Guillet (Fr.).

1. Srbsko 4 4 0 12:1 12*
2. Belgicko 5 4 1 12:5 11*
3. Nemecko 5 2 3 9:9 7*
4. Španielsko 5 2 3 9:12 6*
5. SLOVENSKO 5 2 3 6:12 5
6. Rakúsko 4 0 4 3:12 1

Urobili sme maximum, vraví Kravárik

Slováci čakali vo štvrtok na pomoc Nemcov, ktorí si ako vicemajstri sveta mali podľa papierových predpokladov poradiť so Španielmi. Nemci však s istým postupom vo vrecku šetrili silami, Španielom podľahli 1:3 a rozladený tréner Slovákov Andrej Kravárik po zápase len bezmocne krútil hlavou.

Hráči aj tréner pred duelom verili, že Nemci Slovákom pomôžu a potvrdia úlohu favorita. Špekulácie Kravárik odmietal, no všetko napokon dopadlo inak.

Tréner slovenských volejbalistov Andrej... Foto: TASR, Martin Baumann
Andrej Kravárik Tréner slovenských volejbalistov Andrej Kravárik sleduje zápas B-skupiny Španielsko - Nemecko na ME.

„Keby som mal zhodnotiť odchod Slovákov zo šampionátu, poviem, že mi to je veľmi ľúto. Urobili sme maximum. Nestálo pri nás šťastie, možno upadlo sebavedomie po nejakom sete, ktorý sme mali vyhrať. Toto by som možno hráčom vyčítal. Ale to, že nepostúpili preto, lebo Nemci hrali na dvadsať percent a Španieli vyhrali, to určite nie. Toto nemalo s volejbalom nič spoločné,“ hneval sa Kravárik.

Slovenský tréner však hnev vzápätí potlačil a s noblesou zhodnotil celkový výkon Slovenska na šampionáte. Jeho zverencom k postupu chýbal naozaj len krôčik, od predchádzajúcich ME boli ich výkony oveľa lepšie. V roku 2015 v Taliansku a 2017 v Poľsku sa neradovali ani z jedného triumfu, teraz si pripísali dva.

„Odchádzame so vztýčenou hlavou, podávali sme dobré výkony a nemáme sa za čo hanbiť. Ale musíme si vziať ponaučenie. Ďalší šampionát si zasa musíme uhrať v kvalifikácii a videli sme, že nestačí dvakrát zvíťaziť, dobre hrať a prezentovať sa dôstojnými výkonmi. Každá lopta v zápase je veľmi dôležitá, každý vyhraný set vás môže posunúť ďalej. Veď Gréci postúpili s jedným víťazstvom o jedinú loptu. Taký je šport. Verili sme, že dve víťazstvá nám budú stačiť, ale bohužiaľ. Čo k tomu dodať,“ povedal sklamaný Kravárik.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí volejbalisti #ME 2019 vo volejbale #španielskí volejbalisti #nemeckí volejbalisti