Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spíme. Ak sa nezobudíme, predbehnú nás aj iní

Na dvoch predchádzajúcich ME nevyhrali ani jeden zápas. Teraz majú dve víťazstvá a sú blízko k postupu do osemfinále. Volejbalisti Slovenska sa však nechcú spoliehať len na papierové predpoklady a vo zvyšných dueloch v skupine túžia proti favoritom ukoristiť set či dva.

17.09.2019 05:00
Andrej Kravárik, volejbalisti Foto: ,
Slovenskí volejbalisti a tréner Andrej Kravárik (vpravo) počas tréningu na ME v Antverpách.
debata (1)

„Postup do play off by nám nemal ujsť, ale stať sa môže hocičo. Chceme ísť úspechu v ústrety,“ vraví tréner Andrej Kravárik (48) pred súbojmi s Belgickom (dnes, 20.30) a Nemeckom (streda, 17.30).

Ide všetko podľa plánu alebo vám stratený bod v zápase proti Španielsku urobil škrt cez rozpočet?

Primárny cieľ, ktorý sme si stanovili pred šampionátom, sme splnili. Mohlo to byť, samozrejme, ešte lepšie. Nad Španielskom sme viedli 2:0 a súpera mali na lopate. Z tohto pohľadu stratený bod mrzí. V konečnom dôsledku sa však počítajú len výhry a tie máme dve – tak, ako sme plánovali.

Hráči boli v prvých dvoch zápasov pod tlakom, akékoľvek zaváhanie by narušilo postupové plány. Ako sa tlak prejavoval?

Neboli sme v jednoduchej situácii. Ak by sme zaváhali, osemfinále by sa nám vzdialilo. Ani jedno víťazstvo sa nerodilo ľahko. Tlak bol veľký, ale hráči sa s tým popasovali a za to majú môj obdiv. Naša hra mala kvalitu, možno s výnimkou štvrtého setu proti Španielsku.

Museli ste v tom zápase hráčov špeciálne motivovať, aby po dvoch prehratých setoch zvládli kľúčový tajbrejk?

Tajbrejk je špecifický a veľmi krátky set. Špeciálnu motiváciu nebolo treba. Chalani presne vedeli, čo je v hre. Povedali sme si, ako treba zatlačiť na podaní a ako upravíme bloky. Bola to dráma, veľké nervy, ale uspeli sme.

Po dvoch zápasoch v Bruseli ste sa museli sťahovať do Antverp, kde dohráte skupinu. Nabúralo vám to predzápasovú prípravu?

Sťahovanie museli podstúpiť všetky mužstvá. Nám to vyšlo na deň zápasu, čo nebolo od organizátorov najšťastnejšie. Na úkor sťahovania sme obetovali tréning v novej hale, ale i tak mal náš výkon proti srbskému favoritovi kvalitu.

Organizátori pôvodne chceli, aby ste sa sťahovali v nedeľu – v deň zápasu proti Srbsku…

To sme odmietli. Ako hlavný tréner som si postavil hlavu s tým, že ak nám posunuli presun, bude za našich podmienok. Presťahovali sme sa ešte v sobotu večer. Na cestách neboli zápchy, v hoteli v Antverpách sme boli za polhodinu. Hráči si oddýchli, opory dostali dlhšie voľno a proti Srbom som mohol postaviť aj tých, ktorí predtým nehrali tak veľa.

Čo vám ukázal duel proti špičkovému súperovi z Balkánu?

Že medzi Slovenskom a Srbskom je veľký rozdiel. Nielen v rozlohe a počte obyvateľov. Srbsko je krajina, kde má šport výsostné postavenie. Tréneri si môžu vyberať z obrovského počtu hráčov. To u nás neexistuje – my pracujeme s obmedzeným materiálom. Také veci sa nedajú oklamať, sme o dve-tri triedy pozadu. Nie výkonnostne, ale čo sa týka systému. Srbi nemajú vyššiu životnú úroveň ako my. Ale v športe sú inde. My stále spíme. Ak sa čoskoro nezobudíme, predbehnú nás aj iné krajiny. Srbsko patrí medzi európsku i svetovú špičku. Chýba nám konfrontácia s podobne kvalitnými tímami, zahráme si proti nim iba na šampionátoch či v kvalifikácii MS. Pre nás je to na škodu, pretože chalani potom nemajú príležitosť zažiť, ako hrajú elitné tímy.

Slováci nestačili na Srbov na ME Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Slovenský volejbalista Peter Ondrovič neúspešne...

Je to zážitok a neoceniteľná skúsenosť najmä pre mladých hráčov nastúpiť proti takémuto špičkovému tímu?

Je – a nielen pre mladých. Ako veľká skúsenosť to slúži nám všetkým. Ak chceme dobehnúť európsku špičku – nielen vo volejbale, ale aj v ostatných športoch – treba sa zamyslieť a začať na tom pracovať.

Spomínali ste, že v nedeľu oddychovali viaceré opory. Znamená to, že plánujete ukoristiť set či dva proti silným výberom Belgicka a Nemecka?

Do každého zápasu, nielen proti favoritom, ideme s jedinou víziou – ukázať čo najlepší volejbal. Je jedno, či sú tam hráči zo základu alebo z lavičky. Vyhrávame a prehrávame ako tím. Proti Srbom chalani z lavičky ukázali, že vedia dôstojne nahradiť tradičné opory. Dnes s Belgickom však už nastúpime s tradičným základom.

Na domáce zápasy chodí päťtisíc fanúšikov. Bude sa vám hrať lepšie v porovnaní s poloprázdnymi halami v Bruseli?

Atmosféra bude iná, tešíme sa na to. V Bruseli nechodilo veľa divákov, i keď nás potešila skupina slovenských priaznivcov. Ceníme si ich podporu a verím, že ich ešte potešíme kvalitnými výkonmi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kravárik #slovenskí volejbalisti #ME 2019 vo volejbale