Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cítim veľkú hrdosť. Na úspechu Čechov mám podiel

Najväčšie prekvapenie turnaja, postrach favoritov, úžasný tímový duch. O českých basketbalistoch sa na MS v Číne hovorí len v superlatívoch.

14.09.2019 07:00
Satoranský Foto: ,
Český basketbalista Tomáš Satoranský je lídrom tímu.
debata

Naši západní susedia sa senzačne prebojovali medzi osem najlepších mužstiev sveta a v sobotu nastúpia v súboji o konečné piate miesto proti Srbsku. Budú mať jedinečnú šancu prekonať historicky najlepší výsledok československého basketbalu, ktorým je šiesta priečka z MS 1970.

„Čechov každý odpisoval, ale oni ukázali, že majú kvalitu. Odohrali skvelé stretnutia proti najlepším tímom na svete. Ani dnes nebudú bez šance,“ vraví osemnásobný najlepší basketbalista SR Radoslav Rančík (39), ktorý s Nymburkom vybojoval šesť titulov šampióna ČR.

Ako hodnotíte výkony Čechov, ktorí skončia na šampionáte lepšie aj ako favorizované USA?

Z môjho pohľadu je to najväčší úspech krajiny, ktorá je rozlohou podobne veľká ako Slovensko. To, čo predvádzajú Česi na šampionáte, robí hrdým aj mňa ako Slováka. Poznám všetkých chalanov z českého tímu, ktorí sú v Číne. S väčšinou z nich som aj hral. Podľa toho, čo som sa s nimi rozprával, tak aj ja mám zásluhu na ich úspechu. Za tých šesť rokov, čo som pôsobil v Nymburku, som ich veľa naučil a oni naučili veľa mňa. Som na nich veľmi pyšný a šťastný, že to dotiahli takto ďaleko. Je nádherné, ak taká malá krajina dokáže urobiť veľké veci na obrovskom medzinárodnom fóre.

V čom je ich najväčšia sila?

Jednoznačne v tímovosti. Kouč Ronen Ginzburg ich mal všetkých na jednej strane. Všetci dreli a makali jeden za druhého. Tomáš Satoranský ako ich lodivod na palubovke predvádza famózne výkony. Diriguje mužstvo, vie potiahnuť tím v najdôležitejších momentoch, robí z kolegov lepších hráčov. Ich tímová práca ich posunula tam, kam sa dostali.

Český basketbalista Patrik Auda sa raduje po... Foto: TASR/AP, Andy Wong
Česko basketbal Český basketbalista Patrik Auda sa raduje po strelení koša.

Ako vidíte šance Česka proti favorizovanému Srbsku?

Ich šance sú rovnaké, ako v každom inom zápase. Každý ich odpisoval, ale oni v zápasoch ukázali, že majú kvalitu. Odohrali skvelé stretnutia proti najlepším tímom na svete. Bude to náročný zápas, samozrejme, ale na turnaji ako majstrovstvá sveta je náročný každý jeden duel.

Ak by nebol zranený jeden z ich lídrov Jan Veselý, mohli by reálne pomýšľať ešte na vyššie priečky?

Keby, čo by, ak by – nikto nevie. S Veselým v zostave mohli hrať úplne iný basketbal, mohlo to úplne inak vyzerať. To sa už nikdy nedozvieme. Dôležité je, čo dosiahli v súčasnej zostave.

Doležitú časť mužstva tvoria hráči z Nymburku. Dokazujú Česi, že hráčov pre MS dokáže vychovať aj klub z domácej súťaže?

V tíme sú aj hráči z ostatných mužstiev českej ligy, nielen z Nymburku. Hovorí to samo za seba. Nie je to práca niekoľkých ostatných rokov. Česi dlhodobo a postupne budujú mládež, vychovávajú trénerov, dajú si záležať na infraštruktúre. Týmto všetkým zvyšujú svoju prestíž na medzinárodnej úrovni a robia to skutočne výborne.

Radoslav Rančík v drese národného tímu SR. Foto: SBA/Vladimír Dorňák
Radoslav Rančík Radoslav Rančík v drese národného tímu SR.

V Nymburku ste odohrali šesť sezón, vyhrali množstvo trofejí. V čom je klub výnimočný? Prečo tak dobre funguje?

Kľúčové je, že klub je finančne zabezpečený. Čo funkcionári povedia, to aj splnia. Klub funguje na vysokej profesionálnej úrovni.

Ako je možné, že Česi hrajú o popredné priečky na MS a Slováci patria do európskeho suterénu?

Už som to spomenul – systematická výchova mládeže a trénerov, silná infraštruktúra. V piatich mestách sú basketbalové akadémie a školy, kde deti môžu rozvíjať svoj talent. To je niečo, čo u nás veľmi chýba.

Čo sa musí na Slovensku urobiť ako prvé, aby sme sa Čechom aspoň priblížili?

Slovenská basketbalová asociácia musí byť v prvom rade finančne stabilizovaná. Musíme nájsť peniaze – zo štátnych či súkromných zdrojov – na vybudovanie basketbalových škôl. Je to dlhodobý proces, nielen na niekoľko rokov. Ak ho správne nastavíme, výsledky sa dostavia.

Ako hodnotíte výkony Američanov, ktorí skončili už vo štvrťfinále a celkovo zaznamenajú najhorší výsledok na veľkých turnajoch?

Stalo sa, čo som očakával. Američania si mysleli, že aj keď prídu s B-tímom, tak zdolajú každého. Opak však bol pravdou. Ukázalo sa, že dobrý basketbal sa hrá všade na svete – v Strednej Európe či Južnej Amerike. Myslím, že celkový výsledok výberu USA riadne otvoril oči.

Kto v nedeľu získa titul?

Ten, kto vyhrá posledný zápas. Nech uspeje najlepší.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Satoranský #českí basketbalisti