Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vypočítavé hviezdy NBA majú smolu. Šéf zväzu: Na OH môžu zabudnúť

Šéf americkej basketbalovej reprezentácie Jerry Colangelo uviedol, že pri skladaní tímu pre olympijské hry v Tokiu zohľadní aj to, ktorí hráči odmietli účasť na aktuálnych majstrovstvách sveta.

13.09.2019 11:41
USA basketbal Foto: ,
Americkí basketbalisti na čele s trénerom Greggom Popovichom sú sklamaní z výsledku na MS.
debata (1)

Americké mužstvo bez hviezd skončí na šampionáte v Číne najlepšie na siedmom mieste, čo bude jeho najhorší výsledok na veľkom podujatí v histórii.

Káder USA pre majstrovstvá sveta sa rodil v bolestiach. Superhviezdy typu LeBron James či Stephen Curry odriekli účasť už dopredu a z pôvodnej 35-člennej nominácie nakoniec do Číny odcestovali len štyria hráči. Na vine nebola len zranenia, ale aj ospravedlnenky kvôli príprave na novú sezónu NBA. Svoju úlohu mohol zohrať aj nový medzinárodný kalendár, pretože po prvýkrát od 60. rokov minulého storočia sa hrajú MS a OH rok po sebe.

„Môžem povedať len toľko, že si nemôžete nevšimnúť a zabudnúť, s kým ste chceli ísť do vojny a kto to odmietol,“ uviedol Colangelo. „Hráči, ktorí tu boli, urobili všetko, čo bolo v ich silách. Sú to dobrí chalani. Ale mali sme väčšie očakávania ohľadne toho, ako náš káder bude vyzerať. Že to tak nedopadlo, je pre mňa veľké sklamanie,“ dodal riaditeľ organizácie USA Basketball.

Američania na MS vypadli vo štvrťfinále s Francúzskom a následne prehrali aj so Srbskom, čo ich odsúdilo k sobotňajším bojom o siedme miesto proti Poľsku. Nielenže tak prvýkrát po siedmich veľkých turnajoch za sebou nezískajú medailu, ale postarali sa o historicky najhorší výsledok USA na MS či OH, ktorým doteraz bola šiesta priečka zo šampionátu v roku 2002.

Smeč amerického basketbalistu Harrisona Barnesa... Foto: TASR/AP, Ng Han Guan
USA basketbal Smeč amerického basketbalistu Harrisona Barnesa v zápase proti Grécku.

Colangela mrzel neúspech v Číne aj kvôli trénerovi Greggovi Popovichovi, ktorý povedie tím aj o rok v Tokiu. Päťnásobný víťaz NBA so San Antoniom sa totiž ešte ako hráč nevošiel do americkej reprezentácie pre OH 1972 a bol asistentom na MS 2002 a OH 2004, kde Američania zostali bez medaily. „Povedal som ‚Popovi‘, že ma to kvôli nemu mrzí, pretože som chcel, aby mal šancu na medailu po tom, čo v minulosti s USA zažil. Ale nebolo mu na tomto turnaji dopriate,“ povedal Colangelo.

Člen Siene slávy a dlhoročný generálny manažér Phoenixu Suns už bezprostredne po skončení čínskeho turnaja začne premýšľať nad Tokiom, kde budú chcieť americkí basketbalisti získať štvrté olympijské zlato za sebou. Pri skladaní tohto tímu by mal mať Colangelo menej bezsenných nocí ako tento rok, pretože turnaj pod piatimi kruhmi býva pre hráčov z NBA väčším lákadlom ako svetový šampionát.

„Aby sme sa posunuli, budeme potrebovať spoluprácu klubov, agentov a potom dôjde na osobné rozhovory s hráčmi. Som napätý, koľko hráčov nám hneď na začiatku povie, že túži (na OH) hrať,“ uviedol Colangelo, ktorý ale vyslal varovanie tým, ktorí ho tento rok odmietli. „Chcem jasne vyhlásiť: Nebude to len o tom, koho chceme, ale možno aj o tom, koho nechceme,“ povedal sedemdesiatdeväťroč­ný funkcionár, ktorý šéfuje americkej reprezentácii od roku 2005.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Gregg Popovich #OH 2020 v Tokiu #americkí basketbalisti #Jerry Colangelo