Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kravárik pred ME: Dievčatá postavili latku vysoko. Radi by sme ich napodobnili

Slovenský volejbal má po desiatich rokoch zastúpenie na oboch kontinentálnych šampionátoch. Ženy si pred týždňom zahrali v Bratislave historické osemfinále, teraz sú na rade muži.

07.09.2019 10:26
volejbal kravárik Foto: ,
Tréner slovenskej mužskej reprezentácie Andrej Kravárik.
debata

Partiu trénera Andreja Kravárika (48) čakajú od budúceho týždňa ME v Belgicku, generálkou sú prípravné zápasy v Grécku. „Som rád, že najdôležitejšie stretnutia hráme na začiatku turnaja. Budeme v plnej sile,“ vraví kouč Slovákov, ktorý reprezentoval Grécko na olympiáde, ME či MS.

Hráči si po štvrtkovom triumfe v Aténach pochvaľovali, že forma tímu pred ME graduje. Súhlasíte s nimi?

Tendencia našich výkonov je presne taká, akú sme si naplánovali – v príprave sa postupne zlepšovať a eliminovať chyby, ktoré sa vyskytnú. Z ostatných prípravných duelov máme štyri výhry a táto bilancia veľmi teší. V nasadenom tempe plánujeme pokračovať až do záverečného duelu v Grécku a potom aj na šampionáte, kde už pôjde do tuhého.

Čo treba ešte vylepšiť, aby ste boli pripravení na šampionát podľa vašich predstáv?

Hra, ktorú produkujeme, nám svedčí a hovoria o tom aj výsledky. Samozrejme, nájdu sa aj chybičky, ale tie plánujeme do začiatku šampionátu odstrániť tak, aby sme boli stopercentne pripravení na ME.

V čom by mala byť najväčšia sila mužstva?

Rovnako ako my skautujeme a hľadáme články o našich súperoch, určite to robia aj oni. Netreba nič dopredu prezrádzať. Zápasy ukážu, kde je naša sila. V Európskej lige nám v tomto roku robilo problémy podanie, avšak zlepšili sme ho. Mala by to byť jedna z našich predností.

Je postup zo skupiny povinnosťou alebo vysneným cieľom?

Na základe toho, že v dnešnej Európe je veľa dobrých družstiev a aj malé krajiny sa rapídne zlepšili, je náš najzákladnejší cieľ práve postup. Bolo by skvelé, ak by sme mohli urobiť niečo navyše v súboji proti favoritom.

Budú z tohto pohľadu kľúčové prvé dve stretnutia proti Španielsku a Rakúsku?

Je to tak. Urobíme všetko, aby sme zvíťazili nad týmito súpermi. Potom nás v skupine čakajú mužstvá, ktoré budú v pozícii favoritov. Nikde nie je napísané, že nebudeme schopní potrápiť aj Srbsko, Belgicko či Nemecko. Lopta je guľatá a nikto nevie vopred nalinajkovať výsledky. Proti favoritom budeme hrať s maximálnym rizikom a vedomím, že aj na druhej strane siete sú len hráči z mäsa a kostí.

Ako to vyzerá so zraneným triom Kubš, Ondrovič, Lux? Bola by to veľká strata, ak by nemohli na ME nastúpiť?

Prvý menovaný sa už podrobil operácii a jeho účasť je vylúčená. Výborne ho však nahradzuje Marián Vitko. Je veľká škoda, že zranenia Ondroviča s Luxom prišli tesne pred ME. Avšak máme pri sebe výborný tím fyzioterapeutov a lekárov. Verím, že ich dajú dokopy tak, aby boli obaja pripravení na prvé dva dôležité duely.

Na ME 2017 ste boli prvýkrát v pozícii hlavného trénera. Cítite sa teraz istejšie na svojom poste?

Mám za sebou veľa šampionátov ako hráč i ako asistent trénera. Najväčšia zmena pre mňa i pre tím je obmena systému. Pred dvoma rokmi boli skupiny po štyroch a ak vám nevyšiel jeden zápas, mali ste problém postúpiť. Teraz postupujú štyri tímy zo šiestich, čo aj nám dáva väčšiu šancu ísť ďalej. Som rád, že najdôležitejšie zápasy hráme hneď na začiatku. Budeme v plnej sile.

Pocítili ste vo štvrtok nostalgiu pri návrate do haly Olympiakosu, kde ste nastupovali ako hráč Solúna?

Ani nie, je to iná situácia. Nejaké spomienky sa mi vrátili, ale bol tu zásadný rozdiel – počas ligových zápasov vládla v hale búrlivá atmosféra, fandili tisícky ľudí. Počas nášho prípravného stretnutia bola hala takmer prázdna.

Andrej Kravárik. Foto: Ondrej Bobek
andrej kravárik, volejbal Andrej Kravárik.

Stretli ste aj bývalého spoluhráča z gréckej reprezentácie a súčasného manažéra národného tímu Mariosa Giourdasa a zaspomínali na spoločné časy?

Samozrejme, hodili sme reč. Vždy si máme čo povedať. Sú to príjemné stretnutia – s bývalými spoluhráčmi či trénermi.

Giourdas pred OH 2004 vyhlásil, že Grécko by mali reprezentovať len domáci hráči a nie legioniári ako vy. Už je táto kauza dávno uzavretá?

Bolo to zabudnuté už v zárodku, keď táto informácia vznikla. Sadli sme si spolu – aj s prezidentom zväzu – a všetko si vyjasnili. Marios ma poznal, vedel, aký som charakter. Na druhej strane, je to aj pochopiteľné, keď na veľký turnaj ako OH či MS nominujú naturalizovaného hráča. Tento nový trend však využívajú všetky krajiny na svete, bola by škoda pre nich, keby to neskúsili.

Stihli ste si z Atén odskočiť domov do Solúna, kde trvalo žijete a pracujete?

Na také veci tu nie je čas. Dopoludnia tréning, večer o ôsmej zápasy. Šampionát sa začína už o týždeň. Aj voľno, ktoré máme, využijeme tak na prechádzku či výlet na trh po ovocie.

Ale návšteva manželky určite potešila…

Bolo to príjemné. Najmä po víťaznom zápase, keď nás pochválila. Naša hra mala podľa nej hlavu a pätu. Poteší každá konštruktívna kritika a manželka vie, čo hovorí – pochádza z volejbalovej rodiny.

Andrej Kravárik v drese Iraklisu Solún, v... Foto: IRAKLIS131.COM
andrej kravárik, volejbal, iraklis solún Andrej Kravárik v drese Iraklisu Solún, v ktorom pôsobil najdlhšie a získal s ním päť gréckych titulov.

Po grécky rozprávate plynule, zvládate aj alfabetu?

Pomaličky sa do toho dostávam. Pracujem v štátnej správe na dopravnom inšpektoriáte. Je tam veľa písomných povinností a niečo som si už osvojil. Nie je to jednoduché – v gréckej gramatike je päť druhov písmena i. Treba na to prax.

Sledovali ste výkony Sloveniek na domácich ME v Bratislave?

Boli sme na turnaji v Portugalsku, ich osemfinále proti Taliansku sme pozerali na projektore – hráči i celý realizačný tím. Povzbudzovali sme, ako keby sme boli priamo v hale. Bola paráda, že sa im darilo. Neurobili len povinný postup, výsledkami a výkonmi dosiahli aj niečo navyše. Ženy postavili latku vysoko, tak by to malo vyzerať.

Beriete ich úspešné predstavenie ako motiváciu a inšpiráciu?

Áno, je to impulz, povzbudenie a skvelá vec na psychiku. Možno budeme mať trochu ťažšiu situáciu, pretože nám bude chýbať skvelé publikum a atmosféra z Bratislavy. Dievčatá hrali skvele, klobúk dole pred nimi. Radi by sme ich napodobnili.

V piatok prehra v koncovkách

V piatkovom večernom prípravnom zápase Gréci odplatili Slovákom štvrtkovú hladkú prehru 0:3. Zverenci trénera Kravárika prehrali po vyrovnanom priebehu 1:3 (-25, 23, –23, –26).

„V druhom zápase prišla prehra v koncovkách, s výkonom nie som spokojný. Počas celého zápasu sme boli o krok za súperom, nevýrazní na príjme, v útoku. Sme stále v príprave na ME, prehra prišla asi v pravú chvíľu,“ uviedol Kravárik.

Na aténskej palubovke sa oba tímy stretnú v prípravnom súboji do tretice aj v sobotu od 20.00 h SELČ. Bude to pre nich generálka na ME 2019. (SITA, TASR)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kravárik #slovenskí volejbalisti #ME 2019 vo volejbale