Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na MS po 52 rokoch, bez hviezdy z NBA. Nezdolaní Poliaci majú isté štvrťfinále

Medzi najväčšie prekvapenia prebiehajúcich majstrovstiev sveta v basketbale v Číne patrí reprezentácia Poľska.

06.09.2019 18:02
Mateusz Ponitka Foto: ,
Poľský basketbalista Mateusz Ponitka zakončuje akciu počas zápasu s Ruskom.
debata

Na podujatí sa nepredstavila 52 rokov, no aktuálne je po prvých štyroch dueloch bez prehry. Určite už skončí medzi najlepšou osmičkou a je krok od získania olympijskej miestenky.

Úspech Poliakov je o to cennejší, že medzi sebou nemajú žiadnu hviezdu z NBA ani z Euroligy. Tridsaťpäťročný pivot Marcin Gortat, ktorý uplynulý ročník hral NBA za Los Angeles Clippers, sa už americkému trénerovi Mikovi Taylorovi neprihlásil.

Najlepšími strelcami v úspešnom piatkovom zápase proti Rusom (79:74) boli krídelník Malagy Adam Waczynski s 18 bodmi a rozohrávač Lokomotivu Kubaň Krasnodar Mateusz Ponitka, ktorý pridal 14.

„Celá krajina sa po výkone tohto mužstva môže cítiť spokojne. Môžeme súťažiť, máme na to,“ povedal podľa AFP americký tréner Poliakov.

Rusi viedli v prvom polčase už o jedenásť bodov, no Poliaci do prestávky znížili na rozdiel šiestich a nakoniec zápase aj otočili i vďaka výbornej bilancii trestných hodov 35/38.

„To je ukážka silnej vôle, srdca a odhodlanosti neustále nájsť cestu k víťazstvu,“ dodal Taylor.

„Skvelý pocit, ale ešte nekončíme. Vieme, že to bude ťažšie a ťažšie, ale nechceme zastaviť,“ povedal rozohrávač Lukasz Koszarek.

Stopercentnú bilanciu si aj na úvod osemfinálovej fázy udržali aj hráči Argentíny, Srbska a Španielska, po štyroch výhrach si zaistili účasť v play off.

Najviac pútal v piatok pozornosť duel J-skupiny, v ktorom Španielsko zdolalo Talianov 67:60. Obaja európski rivali majú vo svojom kádri viacero hráčov z NBA. Taliansko dlho držalo vedenie, vyhralo o bod prvý polčas a udržalo pivota Marca Gasola z Toronta na dvoch bodoch.

Lenže čerstvého šampióna najkvalitnejšej súťaže na svete zastúpil mladý vysoký krídelník Denveru Juan Hernangomez, ktorý dal 16 bodov, a rozohrávač Phoenixu Ricky Rubio pridal 15. Azúrovým nepomohol ani ďalší kvalitný výkon hráča Oklahomy City od budúcej sezóny Danila Gallinariho, ktorý zaznamenal 15 bodov.

Obhajcovia strieborných medailí Srbi potvrdili pozíciu jednoznačných favoritov, keď v J-skupine rozdrvili Portoriko 90:47. Zverenci Aleksandra Djordjeviča si pripísali štvrtú výhru. Argentínčania si hladko poradili s Venezuelou 87:67 a tiež sú zatiaľ stopercentní.

MS v basketbale

Nadstavbová časť:

I-skupina /Fo-šan/:
Poľsko – Rusko 79:74 (34:40)
Argentína – Venezuela 87:67 (38:25)

J-skupina /Wu-chan/:
Srbsko – Portoriko 90:47 (49:26)
Španielsko – Taliansko 67:60 (30:31)

O umiestnenie:

M-skupina /Kuang-čou/:
Nigéria – Pobrežie Slonoviny 83:66 (37:35)
Čína – Kórejská rep. 77:73 (35:32)

N-skupina /Peking/:
Angola – Irán 62:71 (29:28)
Tunisko – Filipíny 86:67 (46:24)

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2019 v basketbale #poľskí basketbalisti