Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tabaka sklamali nesplnené sľuby, zdvihol úroveň basketbalu. Zostane?

Slovenský mužský basketbal upadol do umelého spánku a minimálne osemnásť mesiacov sa z neho nepreberie. Existuje však blikajúce svetlo na konci tunela, ktoré znamená nádej.

23.08.2019 12:50 , aktualizované: 18:47
Slovenskí basketbalisti Foto: ,
Tréner slovenskej basketbalovej reprezentácie Žan Tabak (dole v strede) rozdáva zverencom pokyny počas prestávky.
debata

Slováci neuspeli v predkvalifikácii ME 2021 a zostávajú v európskom suteréne. Najbližší súťažný zápas odohrajú o dva roky a v hre sú len prípravné turnaje či možnosť robiť sparinga. Mužstvo pod vedením chorvátskeho kouča Žana Tabaka však napriek tomu, že nepostúpilo, ukázalo potenciál a víziu zlepšovať sa, čo môže byť prísľubom do budúcnosti.

Početné ospravedlnenky

Aj predkvalifikačná F-skupina ukázala, že slabých mužstiev zostalo v Európe málo. Slováci dvakrát zdolali húževnatý Cyprus, ale na robustných a strelecky disponovaných Rumunov nestačili ani v jednom prípade.

„Bodaj by sme hrali aj v Rumunsku tak, ako sme hrali proti nemu v odvete. Mužstvo odviedlo na palubovke maximum. S hráčmi, ktorých sme mali k dispozícii, sa viac uhrať nedalo,“ vravel po stredajšej prehre Tabak.

Po neúspechu kompetentní hľadajú príčiny, ktoré k nemu viedli. Jedným z nich bola stará známa bolesť pod slovenskými košmi – veľký počet ospravedlneniek od hráčov.

Dôvody boli rôzne. Operácia, doliečovanie zranenia, narodenie potomka či svadba kamaráta. Niektoré boli relevantné argumenty, iné zrejme trochu menej.

Áno, ani Američania neprídu na MS do Číny v plnej sile, keď účasť odriekli viaceré hviezdy z NBA. Lenže Slovensko nie je USA. Kvalitných hráčov, ktorí vedia hrať solídne na európskom leveli, spočítate na prstoch štyroch rúk.

„Je ich niekoľko a mne takmer polovica chýbala. Slováci sú vysokí, silní a atletickí – majú všetky predpoklady hrať dobrý basketbal. Len tréner musí mať k dispozícii tých najlepších,“ posťažoval sa Tabak.

Vyzerá to tak, že ani domáca federácia nemá v celej veci čisté svedomie. Minimálne jeden hráč, ktorý sa ocitol na zozname tých, ktorí mali odmietnuť reprezentáciu, sa posťažoval na komplikovanú komunikáciu s funkcionármi.

„Ak bude SBA komunikovať s hráčmi tak, ako komunikovala so mnou, vôbec sa nebudem čudovať, keď sa (v budúcnosti) nenazbiera ani tých dvanásť, ktorí reprezentovali teraz,“ napísal na sociálnej sieti podkošový hráč Žiliny Jakub Merešš.

VIDEO: Záznam zápasu Slovensko – Rumunsko

Dôležitá kontinuita

Otázka znie – ako ďalej? Tabakovi vypršala krátka dvojmesačná zmluva s federáciou a tá je teraz na ťahu. Chorvát potvrdil, že má záujem pokračovať, hoci na úrade práce sa hlásiť nemusí.

Od budúcej sezóny povedie poľský klub BC Zielona Góra. Po prehre s Rumunskom tvrdil, že by stíhal sedieť na dvoch stoličkách.

"Rád by som pokračoval, ale nezáleží to len na mne. Povedal som to už predtým – krátkodobý cieľ bol postup z predkvalifikácie. Dlhodobejší cieľ je pracovať s mladými hráčmi tak, aby o dva-tri roky mohli dosiahnuť úspešný výsledok pre slovenský basketbal. Moja klubová práca v Poľsku nebude v tomto smere problém. Tento tím by mal pokračovať v kontinuite,“ povedal olympijský medailista a šampión NBA.

Rovnako ako jeho zverenci, ani on sa počas zápasov nevyhol niekoľkým chybám. Jeho temperament a koučovské schopnosti však strhli mladé mužstvo k výkonom, ktoré sa môžu pri systematickej práci ešte zlepšovať.

Tabakovo pokračovanie vo funkcii by bolo logickým krokom. Treba dúfať, že ho neodradí správanie sa niektorých slovenských hráčov.

„Mrzí ma, že niektorí mi tvárou v tvár povedali, že prídu a napokon neprišli. Ak by hneď na začiatku naznačili, že tak neurobia, vyrovnám sa s tým. Ale som sklamaný z toho, že som si vypočul prísľuby, ktoré určití hráči potom nenaplnili,“ dodal k absenciám Tabak.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská basketbalová reprezentácia mužov