Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volejbalový svet pohlaví. So ženami je to komplikovanejšie

Jeho resumé hovorí samo za seba. Tituly z najkvalitnejšej ligy sveta, triumf v Lige majstrov, úspechy na reprezentačnej úrovni. Teraz má Marco Fenoglio (49) pred sebou novú výzvu.

14.08.2019 06:00
debata (1)
Marco Fenoglio. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Marco Fenoglio Marco Fenoglio.

Na blížiacom sa európskom šampionáte volejbalistiek, ktorého jednu skupinu bude hostiť Bratislava, povedie národný tím Slovenska. „Cieľ je postúpiť do vyraďovacích bojov. Pre slovenský volejbal by to bol historický výsledok. Urobíme pre to maximum,“ vraví taliansky kouč.

Pomohol vám k funkcii trénera Sloveniek fakt, že ste s Emanuelem Zaninim viedli reprezentáciu mu­žov?

Moja spolupráca s Emanuelem bola veľmi úspešná. Sme priatelia a poznáme sa dlhé roky. Na Slovensku sme odviedli výbornú robotu, veď muži sa dvakrát stali celkovými víťazmi Európskej ligy. Za trojročné obdobie sme zlepšili herný prejav mužstva a pozdvihli medzinárodný renking. Za ten čas som spoznal ľudí z vedenia Slovenskej volejbalovej federácie. Keď mi zavolali začiatkom vlaňajšieho roka, moje rozhodnutie akceptovať ich ponuku sa rodilo o to ľahšie.

Federácia vás oslovila krátko po tom, ako ste s Novarou vyhrali taliansky titul. Je príležitosť stať sa úspešným reprezentačným koučom ďalšou výzvou a logickou postupnosťou v kariére?

Áno, je to skvelá možnosť do ďalšej kariéry. Ale to nebol môj prvoradý cieľ. Chcem urobiť rovnakú vec pri ženách, ako sa nám podarilo pri mužoch. A to pozdvihnúť úroveň národného tímu, ako aj jeho pozíciu v medzinárodnom rebríčku.

Aké boli vaše poznatky o slovenskom ženskom volejbale predtým, ako ste nastúpili do funkcie?

Žiadne. Keď sme viedli mužov, venoval som pozornosť len im. Avšak po tom, ako som sa vlani vo februári stal trénerom žien, mal som dostatok času pozisťovať si všetky potrebné informácie. Pozrel som si videozáznamy zo zápasov, venoval sa výberu dievčat. Keď sme sa potom v máji prvýkrát stretli, mal som o tíme už veľmi solídnu predstavu.

VIDEO Fenoglio o ME: Chceme postúpiť zo skupiny

V čom je hlavný rozdiel medzi trénovaním mužov a žien?

Vo všetkom. Mužský a ženský volejbal sú dva odlišné športy. Dôvod je jednoduchý – rozdiel v sile, rýchlosti či výskoku je medzi pohlaviami markantný. Muži sú jednoduchší na manažovanie, nemajú toľko vnútorných stavov. Ženy sú v tomto komplikovanejšie.

Zástupkyne nežnejšieho pohlavia sú citlivejšie, veci prežívajú emočne. Musíte pri svojej práci zohľadniť aj tieto faktory?

V tomto nerobím žiadne rozdiely. Môj prístup k obom pohlaviam je rovnaký. V prvom rade dbám na lojalitu a osobný rešpekt. Každý musí dodržiavať určité pravidlá. Dôležitá je komunikácia, ku každému hráčovi či hráčke si musíte nájsť cestu. Neuznávam povyšovanie – všetci členovia sú si rovní, nikto nie je väčšia hviezda ako ten druhý či druhá. Každý hráč či hráčka má rovnakú šancu uspieť a presadiť sa na palubovke. Prvoradý je tím, nie individuality.

Športom číslo jeden v Taliansku je futbal, volejbal však v popularite príliš nezaostáva. Ako je to možné?

Vysvetlenie je jednoduché – máme najlepšiu ligu na svete. Za ostatné tri-štyri roky natieklo do talianskeho volejbalu množstvo peňazí. Na zápasy chodia tisíce ľudí, najlepší hráči či hráčky sveta hrajú v Taliansku. A diváci to vedia oceniť. Skvelá atmosféra býva aj na reprezentačných zápasoch.

Kapitánka volejbalistiek Barbora Koseková... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Barbora Koseková, Nikola Radosová, Marco Fenogli Kapitánka volejbalistiek Barbora Koseková (vpravo) a Nikola Radosová by mali patriť medzi opory trénera Marca Fenoglia.

Niektorí vravia, že volejbal nie je typický tímový šport, pretože nie je kontaktný. Ako to vnímate?

Každému sa páči niečo iné. Ak máte radi kontakt, sledujte ragby alebo futbal. V našom športe priamy kontakt možno chýba, ale v každom zápase sú na palubovke dva tímy, ktoré bojujú o víťazstvo.

Slovensko povediete na domácich ME. Čo musia dievčatá urobiť pre to, aby ste boli po turnaji spokojný?

Náš primárny cieľ je jasný. Ak by sa nám podarilo postúpiť do vyraďovacích bojov, bolo by to skvelé. Stalo by sa tak prvýkrát v histórii slovenského volejbalu. Bude to náročné, pretože už základná skupina je veľmi ťažká. Budeme bojovať do posledného momentu tak, aby sme v skupine skončili do štvrtého miesta a postúpili do osemfinále.

Slovenky budú hrať doma, očakávania fanúšikov či vedenia federácie stúpajú. Ste pripravený hrať pod tlakom?

Žiadny tlak si nepripúšťam. Úspechy, ktoré som počas kariéry dosiahol, hovoria samy za seba. Tlak je súčasťou tejto profesie a mne sa pod ním robí dobre. Motivuje ma.

Tréner slovenských volejbalistiek Marco Fenoglio. Foto: SITA, Branislav Bibel
Marco Fenoglio Tréner slovenských volejbalistiek Marco Fenoglio.

V príprave vaše zverenky predvádzajú parádny volejbal, zdolali ste aj silné Belgicko. Je to znak, že táto partia má šancu na šampionáte na výnimočný výsledok?

Výsledky potešia, ale v príprave sú dôležitejšie veci. Výhry nad Belgickom nám naznačili, že ideme správnym smerom. Keď sa na budúci týždeň ME začnú, budeme maximálne pripravení.

Iba jedna z vašich hráčok má skúsenosti z ME, pre ostatné to bude premiéra. Neobávate sa, že nedostatok skúseností bude nevýhodou?

Vôbec nie. Dievčatá mi štyri mesiace prípravy ukázali, že sú pripravené hrať na najvyššom leveli. Nie je čas rozmýšľať nad minulosťou, kto na ME hral či nehral. Dôležitá je prítomnosť. Sústredíme sa na začiatok šampionátu a na prvého súpera, ktorým bude Španielsko.

Dobrá hra a úspešné výsledky by iste pomohli propagácii volejbalu na Slovensku.

Už fakt, že vaša krajina usporadúva kontinentálny šampionát, je výborná reklama. Federácia odvádza výbornú prácu v propagácii a zviditeľňovaní turnaja. Verím, že do hľadiska príde čo najviac ľudí.

Je niečo, na čo ste si za ten čas na Slovensku nezvykli?

Verte mi – a nehovorím to len zo slušnosti – vaša krajina sa stala mojím druhým domovom. Stretol som tu veľa skvelých ľudí, s nikým som nemal jedinú zlú skúsenosť. Čas na Slovensku si užívam.

Ste veľký fanúšik cyklistiky. Mal by sa Peter Sagan pokúsiť vyhrať bodovaciu súťaž aj na Giro d'Italia alebo by mal zabojovať o ďalší zelený dres na Tour de France?

Sagan je fenomenálny cyklista. Zbožňujem ho, pretože okrem skvelých výkonov v sedle nezabúda na fanúšikov a robí z pretekov šou. Na Gire by štartovať mohol a podľa mňa by mal aj šancu vyhrať cyklámenový dres pre top špurtéra. Avšak v tom prípade by zrejme musel oželieť Tour de France, pretože absolvovať dvoje preteky Grand Tour počas jednej sezóny je veľmi náročné. Sám som zvedavý, ako sa rozhodne.

TV Pravda: Smečiarka Nikola Radosová hodnotí prípravu pred domácimi ME v relácii Týždeň v športe – volejbalový špeciál
Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marco Fenoglio #slovenské volejbalistky #ME 2019 vo volejbale