Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Komplikácia pre súperky Sloveniek pred ME. Legenda končí

Kvalifikácia hádzanárok o postup na majstrovstvá Európy 2020 je predo dvermi, ale letné prestupové obdobie prinieslo aj zmeny v realizačných tímoch reprezentácií.

07.08.2019 12:57
Jevgenij Trefilov Foto: ,
Legendárny ruský tréner Jevgenij Trefilov dáva pokyny svojej zverenke.
debata

Nielen slovenské hádzanárky pôjdu do bojov o kontinentálny šampionát s novým koučom, keď Jána Packu vystriedal Pavol Streicher, ale aj ich súperky v 4. kvalifikačnej skupine. V Rusku sa skončila éra Jevgenija Trefilova.

Legendárny kouč sa po 19 rokoch pri národnom tíme plnom úspechov vrátane štyroch titulov majstra sveta a olympijského triumfu v roku 2016 rozhodol skončiť. Trefilov nerezignoval len na post v reprezentácii, ale zároveň aj ako kormidelník minulosezónneho štvrťfinalistu Pohára EHF Kubaňu Krasnodar.

„Nastal čas ukončiť moju prácu. Venoval som ruskej reprezentácii veľa rokov a sily z môjho života. Uvedomujem si, že je nevyhnutné, aby som si dal do poriadku a dbal o svoje zdravie,“ poznamenal pre web EHF onedlho šesťdesiatšty­riročný búrlivák, ktorý sa vo februári podrobil operácii srdca.

„Trefilov je trénerská legenda, s ktorej menom sa spájajú úspechy ruskej ženskej hádzanej v uplynulom období. On žije pre hádzanú. Aj keď mal zdravotné problémy, vedel o všetkom, zaujímal sa o hráčky a sledoval aj mládežnícke tímy,“ prezradil prezident Ruskej hádzanárskej federácie Sergej Šiškariov.

Trefilov neodchádza z hádzanárskeho diania úplne, keďže pokračuje vo funkcii viceprezidenta Ruskej hádzanárskej federácie. „Trefilov má bohaté skúsenosti, jedinečné úspechy a tieto veci sa budeme snažiť uplatňovať,“ dodal Šiškariov.

Ruský tréner Jevgenij Trefilov dáva inštrukcie... Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Jevgenij Trefilov Ruský tréner Jevgenij Trefilov dáva inštrukcie tímu.

Nástupcom Trefilova sa stal Ambros Martín, niekdajší kormidelník Rumuniek. Španielsky tréner vedie na klubovej úrovni Rostov nad Donom, kde je jeho asistentom mladý slovenský kouč Tomáš Hlavatý. "Pre mňa je to veľká pocta, že môžem pôsobiť v ruskom národnom tíme.

V Rusku má hádzaná veľkú tradíciu, čo potvrdzujú aj víťazstvá na vrcholných podujatiach. Toto by sme mali nielen potvrdzovať, ale aj posilňovať," uviedol Martín, ktorého premiéra na lavičke čaká v závere septembra. Hneď v úvodnom dueli nastúpia jeho zverenky v 25. 9. v Krasnodare proti Slovenkám.

Jevgenij Trefilov bol trénerom ruských hádzanárok v rokoch 1999 – 2012 a 2013 – 2019. Pod jeho taktovkou získali ruské hráčky na OH zlato (2016) a striebro (2008), štyri tituly na MS (2001, 2005, 2007 a 2009), na ME po dve striebra (2006 a 2018) a bronzy (2000 a 2008). Na klubovej úrovni má v zbierke trofeje z Ligy majstrov (so Zvezdou Zvenigorod v roku 2008), Pohári víťazov pohárov, Pohári EHF či Superpohári.

debata chyba
Viac na túto tému: #hádzanárky Slovenska #ME v hádzanej žien