Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci zdolali v predkvalifikácii Cyprus. Za víťazstvom ich potiahol Brodziansky

Slovenskí basketbalisti vstúpili víťazne do 3. kola predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2021.

03.08.2019 20:11 , aktualizované: 23:04
BASKETBAL: Slovensko - Cyprus Foto: ,
Sprava: Mário Ihring zo Slovenska a Michalis Koumis z Cypru.
debata

V sobotňajšom stretnutí F-skupiny v Bratislave zdolali hráčov Cypru 67:60. Zverenci chorvátskeho trénera Žana Tabaka väčšinu prvého polčasu kontrolovali dianie na ihrisku a vypracovali si aj dvojciferné vedenie, ale v jeho závere náskok stratili a o víťazstvo bojovali až do posledných.

Slovenskí basketbalisti v zápase proti Cypru Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Mário Ihring zo Slovenska počas basketbalového...

K plnému bodovému zisku ich potiahol najlepší strelec stretnutia Vladimír Brodziansky.

Domáci hráči mali v prvej štvrtine slabší rozbeh a rýchlo prehrávali 2:7. Následne šnúrou ôsmich bodov v rade otočili skóre a do konca úvodnej štvrtiny zveľaďovali svoj náskok. Po trojke Davida Abrháma viedli 19:13. Druhé dejstvo odštartovali opäť lepšie Cyperčania, ktorí zásluhou dvoch presných trojbodových pokusov Stefana Iliadisa vyrovnali na 19:19.

Slovenskí basketbalisti zareagovali trpezlivou a presnou hrou, vďaka čomu odskočili súperovi na jedenásť bodov (36:25). Záver prvého polčasu však patril hosťom, ktorým vychádzala streľba spoza trojkového oblúka. V priebehu troch minút dosiahli štrnásť bodov a Slováci razom prehrávali 36:39.

Kouč Tabak cez prestávku upokojil svojich zverencov a tí zastavili ofenzívny rozlet cyperského tímu. Tretia časť duelu ponúkla mimoriadne vyrovnaný priebeh a obe družstvá sa striedali v tesnom vedení. Koncovku napokon lepšie zvládli slovenskí basketbalisti, keď Richard Körner upravil skóre na 54:53.

Výsledok sobotňajšieho stretnutia F-skupiny 3. kola predkvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2021 basketba­listov:

Slovensko – Cyprus 67:60 (19:13, 17:26, 18:14, 13:7)

Zostava a body SR: Abrhám 8, Brodziansky 23, Jones 9, Juríček 8, Krajčovič 0 (Baťka 2, Ihring 3, Körner 11, Musil 3)

Najlepší strelci Cypru: Razis 12, Michail 11, Iliadis 10 TH: 10/15 – 6/3, trojky: 9 – 10, rozhodovali: Zurapovič (Bos. a Herc.), Calik (Poľ.), Šarapa (Biel.)

Záverečná štvrtina sa dlho niesla v znamení obojstranného streleckého trápenia, veď za úvodných viac ako sedem minút dosiahli tímy spoločne len 12 bodov (59:60). Domáci však mali v závere duelu presnejšie ruky a pevnejšie nervy, keďže triumfovali 67:60.

Slovenskí reprezentanti odohrajú najbližší duel 3. kola predkvalifikácie o týždeň v sobotu 10. augusta proti Rumunsku na palubovke v Ploješti. V stredu 14. augusta pocestujú do cyperskej Nikózie a pôsobenie v F-skupine ukončia v sobotu 21. augusta domácim vystúpením v Bratislave proti Rumunsku. Do hlavnej fázy kvalifikácie ME 2021 postúpi iba najlepší tím z trojčlennej skupiny.

Žan Tabak, tréner Slovenska: „Nebol som prekvapený z toho, akú snahu vynaložili hráči Cypru. Vedel som, že sú bojovníci a majú charakter. Prišli sem a vydali zo seba všetko, aby zvíťazili. Toto je v podstate prvý zápas, v ktorom sme vyhrali na doskokoch. Naši strelci nemali dobrý deň, mali sme veľké množstvo otvorených striel, ktoré sme nepremenili. Treba povedať, že sme ukázali charakter nášho tímu.“

Pantelis Gavriel, tréner Cypru: „Chcem zablahoželať Slovákom k víťazstvu. Bol to tesný zápas. Momentálne sa nachádzame v odlišnom období, chýba nám osem skúsených hráčov. Niektorí skončili, niektorí sa oženili a sú na dovolenkách. Chýbali nám naturalizovaní hráči, náš vekový priemer bol 23 rokov. Títo hráči tvrdo pracovali každý deň. Odohrali sme niekoľko prípravných zápasov, kde sme ukázali, že vieme niečo uhrať. Ukázali sme proti Slovensku, že ak hráme koncentrovane celých 40 minút, môžeme pomýšľať na víťazstvo. Hrali sme proti kvalitnejšiemu súperovi, ktorý mal výškovú prevahu a bol skúsenejší. Na konci nás zlomili na útočnom doskoku, my sme v útoku neuhrali nič. To bol dôvod, prečo sme prehrali zápas.“

Richard Körner, krídelník Slovenska: „S Cyprom to bol ťažký duel, dostali nás k nášmu maximu. Museli sme siahnuť hlboko, aby sme sa vrátili do zápasu. Som šťastný, že sme sa dokázali vrátiť do stretnutia a ukázali sme naše silné stránky. Využili sme naše doskoky, aby sme získali miernu výhodu. Mali sme šťastie a na konci sme ukázali náš charakter.“

Simon Michail, rozohrávač Cypru: „Bol to ťažký zápas. Myslím si, že sme väčšinu času bojovali, ale na konci rozhodli útočné doskoky. Z tohto dôvodu sa skončilo stretnutie o sedem bodov v náš neprospech. Ako som povedal mojim spoluhráčom, ukázali sme charakter a energiu, že dokážeme hrať 40 minút proti komukoľvek. V tom chceme pokračovať. Dúfam, že sa krok po kroku budeme zlepšovať. Očakávam dobré veci od tohto tímu.“

Najproduktívnejší hráč Slovenska Vladimír Brodziansky hodnotí zápas

Zostávajúci program Slovenska v treťom kole predkvalifikácie ME 2021 (všetky časy sú v SELČ):

10. augusta: Rumunsko – Slovensko (Ploješť, 18.00)

14. augusta: Cyprus – Slovensko (Nikózia, 18.00)

21. augusta: Slovensko – Rumunsko (Bratislava, 18.00)

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí basketbalisti