Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nie, nie a nie. Hviezdy NBA odmietli reprezentovať USA na majstrovstvách sveta

Päť účastí, päť titulov. Taká je vizitka basketbalistov USA na "veľkých" turnajoch (majstrovstvá sveta a olympijské hry) od roku 2008.

22.07.2019 12:04
Team USA basketball Foto: ,
Americké basketbalové hviezdy Kevin Durant (vľavo) a Draymond Green sa nepredstavia na tohtoročnom šampionáte.
debata

O zveľadenie tejto bilancie sa mužstvo pod vedením Gregga Popovicha pokúsi na svetovom šampionáte v Číne (31. augusta – 15. septembra), no skúsený 70-ročný kormidelník sa už teraz musí vysporiadať s množstvom absencii hviezdnych hráčov. Najnovšie sa medzi nich pridal aj líder Houstonu James Harden.

Rozohrávač s typickou bradou sa vyjadril, že sa chce sústrediť na prípravu pred nasledujúcou sezónou NBA. V nej bude mať Houston tie najvyššie ambície, keďže po siedmich rokoch si v jednom klube spoločne zahrajú James Harden a Russell Westbrook.

Trojka draftu z roku 2009 bola členom víťazného tímu na predošlom svetovom šampionáte, pričom Harden si najlepší výkon v reprezentačných farbách nechal na finálový duel so Srbskom. Na jednoznačnej výhre 129:92 sa podieľal 23 bodmi.

Na zozname hráčov, ktorí odriekli účasť na MS v Číne, sú tiež LeBron James, Stephen Curry, Anthony Davis, Kawhi Leonard či zranený Kevin Durant. Nedávna posila newyorského Brooklynu musela v júni absolvovať operáciu roztrhnutej Achillovej šľachy a je otázne, či sa predstaví v budúcom ročníku NBA.

Stopercentne fit nie je ani Kyle Lowry. Rozohrávač Toronta sa podrobil operácii palca, no verí, že do začiatku svetového šampionátu bude plne k dispozícii.

Tréner Popovich má momentálne 18 hráčov, ktorí sa začiatkom augusta budú pripravovať v kempe v Las Vegas. Iba piati sa predstavili v poslednom zápase hviezd NBA a aj preto sa vynára otázka, či bude americký tím podobne suverénny ako po minulé roky.

Pozíciu lídra by mal prevziať Damian Lillard, ktorý v predošlej sezóne dosahoval v drese Portlandu takmer 26 bodov na zápas. Američania si veľa sľubujú aj od Kembu Walkera, ktorý mal v Charlotte podobné čísla.

Američania ťahajú od Pekingu sériu 42 víťazných zápasov po sebe. Naposledy zaváhali na veľkom podujatí na MS 2006, keď v pamätnom semifinále senzačne podľahli Grékom. V čínskom Šanghaji odštartujú svoju cestu turnajom 1. augusta, keď si zmerajú sily s Čechmi, pre ktorých to bude v ére samostatnosti premiéra na takomto vrcholnom podujatí.

debata chyba
Viac na túto tému: #americká basketbalová reprezentácia #MS v basketbale