Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volejbal na Lomnickom štíte? Pre Slovenky žiadny problém

Zmrznuté prsty, ale aj bozky a objatia s víťazným pohárom. Slovenské volejbalistky si užívali začiatok prípravy v Tatrách.

09.07.2019 14:31 , aktualizované: 15:24
Slovenské volejbalistky Foto: ,
Slovenská volejbalová reprezentácia žien pózuje s trofejou pre víťaza ME v rámci prípravy vo Vysokých Tatrách. Na snímke zľava kapitánka tímu Barbora Koseková a Michaela Španková hrajú volejbal na Lomnickom štíte.
debata

Nápad zahrať si volejbal na Lomnickom štíte vyzerá napohľad scestne, ale ak máte pred sebou pohár určený pre majstra Európy, prečo nie?

Trofej v zlatom kúpeli

Slovenky odštartovali prípravu na majstrovstvá Európy netradičným spôsobom. Urobili si výlet na druhé najvyššie položené miesto Slovenska a v nadmorskej výške 2634 metrov ukázali pri teplote 0°C niečo zo svojho umenia.

Na maličkom turistickom mostíku nad hmlou zahalenými končiarmi Tatier sa tiesnilo 13 hráčok, šiesti členovia realizačného tímu vrátane hlavného trénera Taliana Marca Fenoglia.

Dve z nich mali právo predviesť aj niekoľko výmen s loptou, kapitánka Barbora Koseková sa postavila proti Michaele Špankovej. „Trochu sme sa báli, ale bola to zábava. Také zmrznuté prsty som už dlho nemala, bol to však skvelý pocit zahrať si na Lomnickom štíte,“ vravela nahrávačka Koseková.

Slovenská volejbalová reprezentácia žien v Tatrách Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Slovenská volejbalová reprezentácia žien začala...

Jej parťáčka v netradičnej vysokotatranskej exhibícii hráva na pozícii libera. Aj to jej zrejme pomohlo, aby v chlade a vetre udržala stabilitu v prehadzovaní lopty. „Keď som pocítila, že zozadu do mňa spoluhráčky strkajú, tak som išla do toho. Mali sme zmrznuté ruky, navyše nás snímali kamery, takže bol tam aj stres,“ poznamenala.

Ani nie 20-ročná rodáčka z neďalekého Liptovského Mikuláša bola na Lomnickom štíte po prvý raz. „Bolo nádherné vidieť niečo nové na Slovensku. Dúfam, že niekedy si to tam aj vyšliapem. Ale aj lanovkou som si to užívala,“ podotkla.

Finále majstrovstiev Európy, ktoré sa budú hrať v štyroch krajinách vrátane Slovenska, sa uskutoční až 8. septembra. Slovenské volejbalistky si však už teraz mohli užiť chvíle strávené v spoločnosti 74 cm vysokej a 9,6 kg vážiacej trofeje. Pohár je pozlátený v 24-karátovom galvanickom kúpeli a na Slovensku by mal stráviť dva týždne.

Cieľom postup zo skupiny

Realizačný tím reprezentácie ho na Lomnický štít vyniesol aj preto, aby motivoval hráčky k čo najlepším výkonom počas európskeho šampionátu. Súperkami Sloveniek v bratislavskej základnej skupine budú od 23. augusta Španielky, Švajčiarky, Bielorusky, Nemky a Rusky. Z každej zo štyroch šesťčlenných skupín postúpia do osemfinále najlepšie štyri tímy.

„Pohár je nádherný. Viaceré sme sa ho dotkli, pobozkali ho či objali. Najkrajšie by bolo, ak by sme ho aj vybojovali, ale musíme mať nohy na zemi. Sľubujeme, že sa budeme tvrdo pripravovať,“ pokračovala Španková.

Svoje slová o najbližších dvoch týždňoch prípravy v Poprade rozmenila na drobné. „Tréneri nám určite nič nedarujú. Ide do tuhého, bude to ešte ťažšia príprava ako na nedávnu Európsku ligu. Musíme sa dostať do kondície.“ Kapitánka Koseková jej dala za pravdu: „Fyzicky to bude určite náročnejšie, čaká nás veľa času v posilňovni. Úplne od nuly však nezačneme.“

Tohtoročné ME sa konajú v štyroch krajinách po prvý raz. Dejiskami základných skupín budú okrem Bratislavy aj Budapešť, Ankara a Lodž. Každá krajina hostí aj dva osemfinálové zápasy, štvrťfinále odohrajú v Turecku a Poľsku a dejiskom semifinále či zápasov o medaily bude už len Ankara. Cieľom Sloveniek je postup zo základnej skupiny.

Nominácia žien SR na záverečnú prípravu pred šampionátom EuroVolley 2019 v Bratislave:

nahrávačky: Barbora Koseková, Lenka Ovečková, Ella Erteltová

smečiarky: Nikola Radosová, Romana Hudecová, Mária Kostelanská, Miroslava Kijaková, Karolína Fričová

blokárky: Jaroslava Pencová, Nina Herelová, Veronika Hrončeková, Michaela Abrhámová, Sandra Szabóová

univerzálky: Karin Palgutová, Karin Šunderlíková

liberá: Skarleta Jančová, Michaela Španková

Realizačný tím:

team manager: Slavomír Huba

tréner: Marco Fenoglio

asistent trénera a kondičný tréner: Stefano Micoli

asistent trénera: Michal Mašek

štatistik: Tomáš Samsely

fyzioterapeut: Jacek Bentkowski

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská volejbalová reprezentácia žien