Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Víťazné rozlúčky. Aj volejbalisti na záver Zlatej európskej ligy potešili fanúšikov

Slovenskí volejbaloví reprezentanti sa rozlúčili s účinkovaním v Zlatej európskej lige triumfom.

15.06.2019 18:33 , aktualizované: 16.06.2019 07:13
volejbal, Slováci Foto: ,
Slovenskí volejbalisti.
debata

Zverenci trénera Andreja Kravárika v sobotu v Poprade v rámci 6. kola zvíťazili nad posledným tímom A-skupiny Belgickom 3:1, keď otočili vývoj z 0:1.

Slováci obsadili s dvomi výhrami a šiestimi bodmi v tabuľke „áčka“ 3. priečku. Program A-skupiny v nedeľu uzavrie súboj Lotyšsko – Turecko.

Pred začiatkom popradského stretnutia tlieskala aréna dlhoročnému reprezentantovi a blokárovi Michalovi Červeňovi, ktorý sa po sezóne rozlúčil s aktívnou kariérou. Prezident SVF Martin Kraščenič mu poďakoval a odovzdal dres s číslom 93 – podľa počtu zápasov v národnom tíme.

Zlatá európska liga volejbalistov 2019 – A-skupina – 6. kolo

Slovensko – Belgicko 3:1 (-21, 22, 20, 21)
120 minút, rozhodovali: Roy Bensimon (Izr.) a Lukáš Kráľovič (SR)
Zostava a body SR: Kriško 19, Ondrovič 12, Zaťko 4, J. Kováč 5, Gavenda 19, Pavelka 8, liberá Vitko, Kurej (Jendrejčák, Palgut, Lamanec 1, Lux, Kyjanica, Firkaľ)

**Tabuľka A-skupiny: **
1. Turecko 5 5 0 15:2 15
2. Lotyšsko 5 3 2 11:9 10  
3. Slovensko 6 2 4 9:15 6
4. Belgicko 6 1 5 8:17 2

Spočiatku boli lepší Belgičania a prvý set vyhrali pomerom 25:21. Po zmene strán sa výkon slovenských volejbalistov zlepšil, súpera ani raz nepustili do vedenia a napokon druhé dejstvo vyhrali rozdielom troch bodov. Zlepšený výkon mužstva okolo nahrávača Juraja Zaťka pokračoval aj v tretom sete, v ktorom sa Belgičania znovu k ničomu výraznejšiemu nedostali.

Dvakrát viedli rozdielom jedného bodu, ale napokon sa museli pred súperom skloniť po výsledku 20:25. Rozuzlenie štvrtého setu nastalo v samotnom závere pri podaní Tomáša Kriška. Ten prišiel na servis za stavu 19:20, no piatimi bodmi v rade vytvoril Slovensku rozhodujúci náskok.

Zverenci Andreja Kravárika sa tak revanšovali Belgicku za prehru z úvodného merania síl, keď mu podľahli 2:3 na sety.

Hlasy po zápase (svf.sk):

Andrej Kravárik, tréner SR: „Som rád, že sme dnes v Poprade potešili divákov a vyhrali ženy aj my. Podali sme kvalitný výkon, ktorý stačil na to, aby sme Belgičanov zdolali. Ukázali sme našu tvár, ktorá sa mala niesť celou Európskou ligou. Keď to mám celkovo zhodnotiť, tak na Turkov sme naozaj nemali. Myslím si, že majú jeden z najlepších tímov v súťaži a sú favoritom na celkové víťazstvo. Najviac ma mrzí zápas v Humennom s Lotyšskom, kde sme odohrali veľmi zlé stretnutie. Museli prísť aj tvrdé slová, ktoré zabrali, dnes v Poprade chalani bojovali a odviedli výkon, ako sa patrí. Keď dokážeme eliminovať naše chyby, tak môžeme byť ešte úspešnejší.“

Tomáš Kriško, smečiar, kapitán a najlepší hráč SR: „Teším ma, že sme Belgičanov zdolali. U nich sme ich mali na lopate, poľavili sme a oni zápas otočili. Následne sme sa dostali do hernej krízy, ktorá trvala takmer celú európsku ligu. Som rád, že sme sa na záverečný zápas nabudili. Myslím si, že sme na ihrisku nechali všetko. Chalanom gratulujem k výkonu a je fajn, že sme súťaž ukončili víťazstvom. Dôležité bolo, že sme po prvom sete nepoložili zbrane a verili sme, že to môžeme otočiť. Hrali sme agresívne, búšili sme, čo to dalo a v tom bol rozdiel oproti predchádzajúcim zápasom. Teraz si trochu vyčistíme hlavy od volejbalu a potom nabehneme na prípravu na majstrovstvá Európy.“

Tréner slovenských volejbalistov Andrej... Foto: TASR, Roman Hanc
Andrej Kravárik Tréner slovenských volejbalistov Andrej Kravárik rozdáva pokyny svojim zverencom na archívnej snímke.

Filip Gavenda, univerzál SR: „Po troch prehrách za sebou sme začali trochu nervózne, ale postupne sme sa do toho dostali, začali sme lepšie podávať, hrali sme bojovne a pomohlo nám aj publikum, pred ktorým sa nedalo prehrať. Od posledného zápasu prišli určité zmeny, na tréningoch to tiež vyzeralo inak, začali sme hrať agresívne a ako jeden tím. Sme mladý tím a takto musíme hrať, nemôžeme predvádzať profesorský volejbal. Vieme, že sa dalo v súťaži získať viac, či už v Belgicku alebo proti Lotyšsku, ale európska liga nám pomohla nazbierať ďalšie cenné skúsenosti a sme len vďační za možnosť čeliť takýmto súperom.“

Jakub Kováč, blokár SR: „Bol to pre mňa špeciálny zápas, pretože som túto sezónu odohral v Belgicku a veľa chalanov z tímu súpera som poznal osobne. Chcel som im ukázať, že sme lepší a veľmi som túžil po tom, aby sme im vrátili prehru z Bruselu. Som rád, že sme sa rozlúčili so súťažou úspešne. Povedali sme si, že dáme do toho všetko, aj keď sme už boli zachránení. Chceli sme odčiniť zlý výkon z Humenného proti Lotyšom. Aj tam sme chceli, ale vôbec nič nám nešlo a hrali sme katastrofálne. Dnes nám pomohli aj ľudia, ktorí nás hnali vpred a za to im ďakujeme. Teraz nás čaká krátky oddych a potom príprava na majstrovstvá Európy. Ešte neviem, či dostanem pozvánku na prípravu, ale ak áno, tak spravím všetko pre to, aby som sa na majstrovstvá Európy prebojoval. V reprezentácii som vždy rád.“

Volejbalistky sa revanšovali Ukrajine

Slovenské volejbalové reprezentantky zdolali hráčky Ukrajiny 3:1 v sobotňajšom zápase šiesteho kola Zlatej európskej ligy 2019.

Zverenky talianskeho trénera Marca Fenoglia pred týmto duelom už nemali šancu postúpiť na záverečný turnaj Final 4, ale Ukrajinkám sa revanšovali za prehru z prvého vzájomného duelu.

V tabuľke A-skupiny sa posunuli na priebežnú druhú priečku, ale z nej ich môžu zosadiť Češky, ktorých ešte čaká súboj proti posledným Švédkam.

Prvý set zápasu bol veľmi vyrovnaný a žiaden tím si nedokázal vypracovať viac než trojbodový náskok. Napokon v ňom uspeli Slovenky pomerom 27:25.

Smeč Veroniky Hrončekovej na archívnej snímke. Foto: TASR, Roman Hanc
Veronika Hročeková Smeč Veroniky Hrončekovej na archívnej snímke.

Po zmene strán prebrali režisérsku taktovku do svojich rúk ukrajinské volejbalistky, vypracovali si pohodlný náskok a set doviedli do úspešného konca – vyhrali ho 25:21.

Tretí set bol dlho vyrovnaný, ale za stavu 9:9 odskočili Slovenky šnúrou piatich bodov v sérii. To sa ukázalo byť rozhodujúce a zverenky Marca Fenoglia vyhrali tretie dejstvo 25:20. Ukrajinky potrebovali v Poprade zvíťaziť, ale na obrat sa už nezmohli.

Štvrtý set prehrali jednoznačne 14:25, a tak sa musia spoliehať na pomoc Švédok. Slovenské reprezentantky ukončili svoje pôsobenie v Zlatej európskej lige s bilanciou štyri výhry a dve prehry.

Zlatá európska liga volejbalistiek 2019 – A-skupina – 6. kolo

Slovensko – Ukrajina 3:1 (25, –21, 20, 14)
111 minút, rozhodovali: Saadettin Deneri (Tur.) a Jana Niklová (SR)
Zostava SR: Herelová 2, B. Koseková 4, Radosová 19, Hrončeková 7, Palgutová 21, Hudecová 1, liberá Španková a Jančová (Kijaková, Pencová 8, Ovečková, Szabóová, Šunderlíková, Kostelanská 11)

Zostávajúci sobotňajší program:
Česko – Švédsko (18.00)

**Tabuľka A-skupiny: **
1. Ukrajina 6 4 2 14:6 12
2. Slovensko 6 4 2 13:10 11
3. Česko 5 3 2 11:8 10
4. Švédsko 5 0 5 1:15 0

Hlasy po zápase (svf.sk):

Marco Fenoglio, tréner SR: „Dnes som veľmi, veľmi šťastný. Pamätám si, keď sme vlani v Poprade začali prehrou s Bieloruskami. Vlani sme vybojovali dve víťazstvá, tento rok štyri víťazstvá. Dnes som videl hrať silný tím, ktorý si navzájom pomáhal, to sú pre mňa veľmi dôležité veci. Chcem sa poďakovať celému realizačnému tímu, ktorý mi veľmi pomáha.“

Karin Palgutová, univerzálka a najlepšia hráčka SR: „Víťazstvo za tri body nad Ukrajinou je niečo, čo si musíme ceniť. Som rada, že sme si chuť zo zápasu proti Češkám preniesli do posledného stretnutia. Dnes sme prihrávali lepšie ako na Ukrajine a aj sme ich lepšie ubránili. Európsku ligu som hrala opäť po niekoľkých rokoch a veľmi som si to užívala, cena MVP na záver je len čerešnička.“

Jaroslava Pencová, blokárka SR: „Naše družstvo nemá svetové hviezdy, musíme byť dobré inak – bez toho, aby sme hrali kolektívne, by sme šancu na úspechy nemali. Myslím si, že sme oproti úvodu súťaže spravili veľký pokrok, z družstva išla veľká energia. V našej skupine sme sa nejako navzájom zdolali, v inej by sme možno so štyrmi výhrami postúpili, škoda. Chceli sme sa do Final Four dostať, ale musíme hľadať pozitíva – jedným z nich je veľký progres. Víťazstvá potrebujeme pre naše sebavedomie, chceme to zúročiť na domácich majstrovstvách Európy. V mojom prípade to ešte nie je úplne optimálne, mala som pre zranenie pauzu, ale teším sa, že som si mohla zahrať.“

Nikola Radosová, smečiarka SR: „Víťazstvo sme dnes veľmi chceli, súťaž sme chceli zakončiť úspechom. Podarilo sa to, som veľmi šťastná. Dnes rozhodla naša bojovnosť, naozaj sme veľmi chceli vyhrať. Počas celého zápasu sme chceli tlačiť, Ukrajinky sú však kvalitný súper, preto to niekedy vyšlo a niekedy nie. Napokon sme ich však zlomili a išlo to ľahšie. Napokon asi všetky tri tímy v popredí skupiny budú mať štyri výhry, žiaľ, nebude nám to stačiť. Nesmútime však, som rada, že náš výkon sa stále zlepšoval a na to táto súťaž tiež slúžila.“

TV Pravda: V sobotu 15. júna bude Šamorín hostiť už 54. ročník mítingu Pravda – Televízia – Slovnaft. Čo sú jeho hlavné lákadlá prezradili v relácii Týždeň v športe šéf organizačného výboru Peter Korčok a atletický manažér Alfonz Juck.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí volejbalisti #slovenské volejbalistky #Zlatá Európska liga #ukrajinské volejbalistky